MENÜ

DK PLATINUM: Az 1. DEKALB® gyökérgolyva rezisztens repcehibrid Magyarországon

2018.06.01.

GYÖKÉRGOLYVA (Plasmodiophora brassicae)

Nagyon úgy tűnik, hogy a gyökérgolyva (Plasmodiophora brassicae) hazánkban is felütötte a fejét. A feltűnése meglepetésszerűen érte a szakmát, habár a betegség már régóta jelen van egyéb káposztafélékben. Európában körülbelül 100 ezer hektáron okoz komoly termésveszteségeket a savanyúbb talajokon. Mivel Magyarország mezőgazdasági területeinek jelentős része savanyú talaj, ezért a lehetséges kitettség számottevő. Célzottan nem igen kerestük a kórokozót eddig, ezért azt sem tudjuk, hol okozott eddig terméskiesést, melyet ha észleltünk is, valószínűleg más faktornak tulajdonítottunk.

dekalb-platinum-terkep

Mezőgazdasági területek feltalajának pH értéke (felbontás: 250 m)

A betegség megjelenéséhez szükséges feltételek (szakértőnként - Diederichsen, Tür - kissé eltérő számok tól-ig megjelenítve)

  1. 7 alatti talaj PH
  2. Talaj víztartalom: 50-60%-os szántóföldi vízkapacitásnak megfelelő
  3. Talajhőmérséklet: 12-16Cº/18-24Cº (az első értékpár német)
  4. Gazdanövények: a keresztesvirágúak, termesztett és gyomfajai (pásztortáska, vadrepce, káposzta, )

A spórák 17-20 évig is életképesek maradhatnak.

A DEKALB® idén rezisztens teszthibridet hoz Magyarországra

A védekezés az integrált növényvédelem alapelveit kell szem előtt tartani. A kemikáliákkal történő védekezés nem megoldott, a következő elemeket célszerű figyelembe venni:

  1. kipergés-ellenálló, gyökérgolyva rezisztens hibrid
  2. ClearField gyomirtás technológia a keresztesvirágú gyomok mint gazdanövények kiküszöbölésére
  3. széles vetésforgó
  4. vízelvezetés, ahol arra szükség lehet
  5. meszezés

A hibrid és gyomirtás nem véletlenül szerepel az első helyen, ezen elemek nélkül sikeres védekezés nehezen képzelhető el. Nyilván a vetésforgó is kiemelt fontosságú, de inkább általánosságban a többi betegség miatt. Egy 20 évig túlélő kórokozót a vetésforgó nem képes megállítani.

A DEKALB® idén rezisztens teszthibridet hoz Magyarországra és terveink szerint a lehető legszélesebb körben tesszük elérhetővé a potenciálisan kitett területeken gazdálkodó gazdaságoknak. Az egymás mellé kerülő rezisztens és érzékeny hibridek állomány vizsgálatából és terméseredmé- nyeiből megállapítható lesz a fertőzés jelenléte és súlyossága.

A DK PLATINIUM a DEKALB®  REPCENEMESÍTÉS IGEN FONTOS MÉRFÖLDKÖVE

Kategóriájában kiemelkedő termőképessége kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságokkal kombinálódik. A COBORU lengyel regisztrációs hatóság 2016-os jelentése szerint a kísérleti termésátlaghoz képest produkált termésteljesítményét 4 éven keresztül egyetlen más golyvarezisztens hibrid sem volt képes túlszárnyalni.

dekalb-platinum-coboru

 

Források: Tüh Annamária növényvédelmi mikológus, Zala Megyei Kormányhivatal, ZJH AKF, Növény- és Talajvédelmi Osztály – cikke. Megjelent: Agroinform - 2017. november 17. https://www.agroinform.hu/szantofold/rejtelyes-novenybetegseg-utotte-fel-a-fejet-magyarorszagon-34841-001
Elke Diederichsen - Freie Universität Berlin - Institut für Biologie – Angewandte Genetik, elked@zedat.fu-berlin.de  - Clubroot in Germany and Europe presentation  - 2013
Kép1: Elke Diederichsen - Freie Universität Berlin - Institut für Biologie – Angewandte Genetik, elked@zedat.fu-berlin.de  - Clubroot in Germany and Europe presentation  - 2013
*Európai Bizottság Közös Kutatóközpont - Magyarország mezőgazdasági területeinek talajtulajdonság-térképei  2015. A vörös vonalakkal határolt területek Monsanto becslések.

További információk:
www.dekalb.hu