MENÜ

Egészséges életmód napi zöldség fogyasztásával

2022.10.31.

A napi és rendszeres zöldség és gyümölcs fogyasztásával számos betegség megelőzhető, ha mindezt tudatosan építjük be az étkezésünkbe. Köztudott, hogy a hazai fehér paprika csaknem 12 hónapon át terem, ami nem csupán a C-vitamin szükségleteinket elégíti ki, hanem számos más előnyökkel is szolgál az egészséges szervezet számára.

 

A nyersen fogyasztott ízletes, ropogós paprika mellett egy kis fantáziával és a kulináris receptek bőségével olyan ízeket varázsolhatunk az asztalunkra, amelyektől agyunk, testünk és lelkünk működésében is összhangot teremtünk. Érdemes tehát a szénhidrátok csökkentésével, a szervezetre káros élelmiszerek mellőzésével a hazai fehér paprika, paradicsom és gyümölcsök fogyasztását előnyben részesíteni. A paprika hazájában, Szentesen az Árpád-Agrár Zrt. szentlászlói üvegházaiban éppen mostanában ültettek be 11 hektár üvegházat, amit rövidesen szüretelhetnek is. Katonáné Schröttner Ildikó telepvezetővel beszélgettünk a termésről, a fajtákról és arról is, hogy a friss hazai paprika mikor kerül az áruházak polcaira.

 

katonane-schrottner-ildiko

 

Milyen paprika fajták kerültek kiültetésre?

Kilenc hektáron ültettünk fehér paprikát, 2 hektáron pedig erős paprikát, ebből 5 ha Zentus F1 és 4 ha Novelist F1, ami tavaly is volt. Körülbelül 2 hét múlva szedünk először, reményeink szerint nagyon jó minőséget és mennyiséget is, mert az októberi napsütésnek köszönhetően nagyon szép az állomány.

Naponta a növény igényeinek megfelelő összetételű és mennyiségű tápoldatos öntözést kap a paprika. Növényvédelmét tekintve biológiai védekezést alkalmazunk, megtörténtek a hasznos szervezetek ragadozó atkák, ragadozó poloskák kihelyezése az állományokban.

Jelenleg kötések, metszések vannak, ami egy nagyon fontos része az egészséges termésnek. Mindezt 50 fővel végezzük a 11 hektáron, akik közül többen is évtizedek óta itt dolgoznak.

 

paprika-uveghaz

 

A mennyiség, amit 2 hét múlva szüretelünk, várhatóan 20-30 dkg lesz négyzetméterenként, ami igen jónak mondható.

Novemberben és decemberben 1,7-1,8 kg-ot tervezünk leszedni.

Virágzó paprika, amellyel a termelők évtizedek óta értéket hoznak létre és, amely családok százainak értékteremtő, biztos megélhetést eredményez. A virágzó jövő is felfedezhető benne, mert olyan élelmiszerről van szó, amely nélkülözhetetlen és a helyi adottságra, a termálenergiára épített gazdaságfejlesztés egyik, ha nem a legfontosabb pillére.

 

keresztes-zoltan

 

Keresztes Nagy Zoltán éppen a kiültetett palántát mutatja, amin jól látható, hogy egészséges és szép termést hoz a következő hetekben.

Egy múlt évi vizsgálat alapján a hazai (szentesi high-tech üvegházból származó) paprika C-vitamin tartalma az importhoz (marokkói) képest 45%-al volt magasabb, ami alátámasztja, hogy az áruházakban érdemes tudatosan keresni és választani a hazait, ezen belül is a szentesi paprikát. 

 

paprika-termes

(Fotó: Szentlászló, 2021.november.11.) „Idén is ilyen csodálatos termés várható”.
 
Szerző: Both Ildikó,
Fotó: Arany Sándor Gábor
Kapcsolat: [email protected];
Web: arpad.hu;