MENÜ

Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 13,9% többletet eredményezett kukorica, napraforgó és szója esetében 8 év átlagában

2019.06.13.

A Huminisz Kft. technológiájának használata 8 év átlagában kukorica, napraforgó és szója esetében 13,9 százalékos terméstöbbletet eredményezett.

 

Ez kifejezetten magas értéknek számít, különösen, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a megtérülési mutató ezeknél a kultúráknál átlagosan 4-5-szörös. A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. A piac meghatározó szereplőjeként fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles információval lássa el a növénykondicionálás és lombtrágyázás hatásáról és gyakorlati felhasználásáról. Termelőknél (nagyüzemi és kisüzemi), valamint kutatóintézetekben (kisparcellás) végzett kísérletekben az ország mintegy 50 helyszínén történik értékelés. Az üzemi tesztek terméseredményei áttekinthetők honlapunkon: https://huminisz.hu/eredmenyek

Egyes preemergens gyomirtószerek alkalmazása napraforgó, szója és kukorica esetében bizonyos körülmények között (pl. talaj alacsony humusztartalma, szélsőségesen sok csapadék felverődéssel, erős szélverés, illetve hideg) jelentős mértékben visszavetheti  növények kezdeti fejlődését. Ezeket sajnos együttesen is tapasztalhatjuk/tapasztalhattuk 2019. májusában.

Az ilyen tünetek (sárgulás, megtorpant, illetve lelassult növekedés) gyorsan és hatékonyan kezelhetők humin- és fulvosav tartalmú Kondisol termékekkel. A tünetek megjelenését követő kijuttatás utáni 3-5 napban a növény klorofiltartalma emelkedni kezd (+ 4-5 SPAD-érték) és a hosszanti irányú növekedés is elindul.

 

Napraforgó:

Napraforgó esetében 3,5-5 t/ha hozamú Huminisz-készítményekkel kezelt állományokban a terméseredmény egy kezelés hatására 0,2-0,4 t/ha, két kezelés esetén általában hektáronként 0,4-0,6 tonnával meghaladja a kezelt/kezeletlen táblarészek terméseredményeit, magasabb olajtartalom mellett. A komplex Huminisz napraforgó technológia alkalmazása kiemelkedő hatással bír a megfelelő vízháztartás kialakításában és a növény vitalitásának növelésében. Növekszik a gyökértömeg, intenzívebbé válik a tápanyagfelvétel, homogén állomány alakul ki. Üzemi kísérleti eredményeink szerint a kontroll parcellában mért eredményekhez képest a növekedés meghaladja a szárátmérőben 2%-ot, növénymagasságban 3%-ot, a tányérátmérő a 4%-ot, összeségében a teljes növénytömeg többlet a 18%-ot. A fitotoxikus tünetek megjelenése a felére, 50%-al csökkent (1.ábra).

 

huminisz-2019-2-1-abra-1-kep

1. ábra: Hajdúböszörmény (2018) | 1. kép: Hajdúböszörmény (2018)

 

Kukorica:

Takarmánykukoricában 2011-2018 között jellemezően egy vagy két kezelés hatására átlagosan 1 t/ha terméstöbbletet realizáltak termelő partnereink a kezelt/kezeletlen kontrollhoz viszonyítva. Így a Huminisz-technológia 4,18-szeres megtérülést eredményezett számukra. A jövedelmezőség tekintetében a vetőmag (2.,3. kép)-, a csemegekukorica- és a waxy-kukorica előállításban a magasabb értékű végtermék miatt a jövedelmezőség ennél is magasabb lehet.

 

huminisz-2019-2-2-3-kep

2. kép: Balatonmagyaród (2018) | 3 . kép: Balatonmagyaród (2018)

 

Szója:

Szója esetében 2011-2018 között 2,55-4,88 t/ha közötti Huminisz-eredmények születtek üzemi tesztekben és kisparcellás kísérletekben. A 2-kezeléses Huminisz-technológiának +0,48 t/ha átlaghozama volt a kezelt/kezeletlen kontrollal szemben (megtérülés=5,8-szoros).

Szójatermesztésben az okszerű tápanyagellátás mellett elengedhetetlenül fontos a megfelelő fenofázisban elvégzett, lombon keresztüli növénykondicionálással egybekötött mikro- és mezoelem alapú növénytáplálás. A megfelelő NPK ellátottság mellett, bármely mikro- és/vagy mezoelem (Ca, Mg, Cu, Fe, Zn, Mo,B, Mn) hiánya kihatással van a szójával szimbiózisban élő baktériumok számára, így a gümőképződésre, a termés mennyiségére és minőségére.

 

huminisz-2019-2-4-5-kep

4. kép: Kislippó 2018. | 5. kép: Kislippó

 

A Huminisz Kft. a 2019. évben megújult tartalommal, technológiával és széleskörű szaktanácsadási rendszerrel várja, segíti a meglévő régi és a bizalmat szavazó új partnereit.

 

Pais István, Vaszily Zsolt
Huminisz Kft.
www.huminisz.hu