MENÜ

Egy megbízható megoldás a cirok gyomirtására

2021.04.21.

Az elmúlt években a cirok termesztése a piaci igények növekedése és az éghajlati változások kedvezőtlen hatása miatt világszinten és Magyarországon is egyre jelentősebb tényező lett. A bővülő vetőmagválaszték, az egyre nagyobb termőképesség, jobb beltartalmi paraméterek mellett a termesztéstechnológia is fejlődött. A növényvédelem terén az FMC-Agro segítséget tud nyújtani ebben technológiai ajánlatával.

 

A cirok növényvédelme szempontjából a gyomnövények jelentik a legnagyobb kihívást, melyek nagy veszteséget okozhatnak tápanyag- és vízkonkurenciájukkal, valamint gyomos területen fokozottan kell számítani kórokozók és kártevők fellépésére is.

 

gyomok-cirokban

 

Az egyszikű kakaslábfű, muharfajok, köles és fenyércirok igen veszélyesek, a kétszikűek között a parlagfű, a libatop- és disznóparéjfélék, a kövérporcsin, vagy a kötöttebb területen a csattanó maszlag, a szerbtövis vagy az árvakelésű napraforgó okozhat gondot.

A Successor® TX gyomirtó szer olyan tulajdonságokat egyesít, amik egyedülálló módon segítik a cirok biztonságos termesztését a gyomok időben történő kikapcsolásával. A két hatóanyag (petoxamid és terbutilazin) együttes erővel dolgoznak mind talajon, mind levélen keresztül, főként a magról kelő gyomnövények ellen.

Minden kísérlet és nagyüzemi használat megerősítette, hogy a Successor® TX egy kiváló hatékonyságú herbicid, biztonsággal alkalmazható különféle gyomviszonyok és talajtípusok esetén is. A kultúrnövényre nem fitotoxikus, gyomokkal szembeni hatékonysága kiváló, és használatához nem szükséges a Concep III-as antidótumos csávázás sem.

A Successor® TX 2021-ben már véglegesen, kiskultúrás engedélyokirat kiterjesztéssel elérhető. Okirat száma: 6300/844-1/2021.

Felhasználási javaslat

Az egyik lehetőség a preemergens védekezés a Successor® TX 4 l/ha dózisával, melynek sikerét a kezelést követően 2 héten belüli csapadék tudja garantálni.

A második lehetőség a tömeges gyomkeléskor elvégzett korai posztemergens kezelés (a cirok 1-3 leveles állapotáig), 3 l/ha dózisban. Ezt a technológiát akkor érdemes választani, ha a talaj állapota nem felel meg a preemergens kezeléshez vagy tartósan száraz periódus esetén nem biztosított a bemosó csapadék.

 

2020.08.26- szikáncs-hódmezővásárhely-kezeletlen kontrol-k

Kezeletlen kontrol

2020.08.26-szikáncs-hódmezővásárhely- 3 lha poszt-k

Successor® TX 3 l/ha poszt gyomirtással kezelt cirok (Hódmezővásárhely, 2020.08.26)

 

A Successor® TX használatának előnyei:

  • Rugalmas: egyaránt kijuttatható preemergensen és korai posztemergens időzítéssel is.
  • Széles gyomspektrum: a két hatóanyag kombinációja egyaránt hat a magról kelő egy- és kétszikűek ellen.
  • Hatékony gyomirtás: a hatóanyagkombinációnak köszönhetően talajon és levélen keresztül is hat, kiemelkedően hosszú tartamhatással rendelkezik, a terület akár betakarításig gyommentes marad.
  • Bevált: Évről-évre folyamatosan növekvő területen bizonyít, végleges engedélyokirattal használható a kukorica mellett már a cirokban is.

bbch cirok-k

A cirok termesztését meghatározza a fejlődésének korai szakasza, ezért lényeges, hogy robbanásszerű kelést és konkurenciamentes fejlődést tudjunk biztosítani. Ehhez nyújthat segítséget a Radistart® Gold, amely egy biológiai hatású startertrágya és talajkondicionáló is egyben. A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer akár a növény teljes élettartama alatt segítheti a cirok abiotikus stressztényezők elleni védekezőképességének növelését, biostimulátorként pozitív hatása van a termés minőségi és mennyiségi paramétereire.

 

fmclogofekvo 

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.