MENÜ

Fél évszázados innováció

2018.07.18.

Sűrű időszakot tudhat a háta mögött a KITE Zrt.: Kecskeméten új alközpontot nyitottak, pár héttel korábban a cég 45. születésnapját ünnepelték.

 

„Ha Beethoven a zene Mozartja, akkor a KITE Zrt. a magyar mezőgazdaság Mercedese!” – e szavakkal nyitotta meg az új központot májusban Szabó Levente vezérigazgató. A KITE-t már régi ismerősként üdvözölhetik a kecskeméti gazdák, évek óta gyümölcsöző partnerkapcsolatot tartanak fenn a mezőgazdasági vállalkozással. A városban egyébként nem ez az első alközpont, 2001-ben már „beköltöztek”, ám mára már szükség lett egy új, modernebb bázis létrehozására is. A régió, a megye és a város mellett megérdemli ezt a több mint 4000 főt számláló partnerkör is. A mostani központ megnyitásáról 2015-ben döntött a vezetőség, a mai kor elvárásainak megfelelő központ építése a Georg Knorr utcában 2016-ban kezdődött el. A beruházásra 1,2 milliárd forintot szántak, az új alközpont 2017 év végére készült el, idén tavasszal pedig már itt, a három hektárnyi területen fekvő telephelyen fogadhatták a partnereket.

szabo_levente_kecskemet-k

De vissza a kezdetekhez: miért is volt olyan fontos az új központ létrehozása? Az első és legfontosabb ok – magyarázza Szabó Levente – a partnerek minőségi kiszolgálása. Erre már a régi nem volt alkalmas, egészen egyszerűen azért, mert kinőtték – egyre nagyobb volt a forgalom, egyre bővült a partnerkör. És így a KITE Zrt. széles portfóliójának bemutatására sem volt lehetőség.

Hasonlóan nyomós ok a külföldi leányvállalat kapacitásának kiszolgálása. A KITE ugyanis már külföldön is teret hódít: tavaly nyitotta meg kapuit a szerb leányvállalat, a KITE d.o.o., mely a John Deere és a JCB jogok birtokosa. Ennek a cégnek szüksége van egy olyan háttérországra, mely a műszaki szolgáltatásokat, valamint az alkatrész- és – esetenként – a gépellátást megfelelő mértékben tudja biztosítani. Nem elhanyagolható tény, hogy a két vállalat között minél kisebb legyen a fizikai távolság – a szerbiai cég könnyen megközelíthető autópályáról a Kecskeméti Alközpontból.

De Kecskemét mellett szólt az is, hogy egyre nőtt a környéki kertészetekben dolgozó és abból élő partnerek száma. Ebben az új központban lehetőséget kapnak a partnerek és munkatársak, hogy hatékonyabb, gyorsabb kiszolgálási metódussal dolgozhassanak. A 2016-ban telepített KITE-Tagliani Faiskolában, valamint az idén korszerűsítésre kerülő Derecskei Telephelyen megtermelt szaporítóanyagok széles skálája is elérhető lesz, egész évben. De nem csak az épületet és a logisztikai hátteret állítják a partnerek szolgálatába állítani, de a humánerőforrás tekintetében is fejlesztenek. Már két kertészeti szaktanácsadó dolgozik a kecskeméti körzetben, rajtuk kívül egy munkatárs nyújt majd szaktanácsot a biológiai növényvédelem területén az intenzív kultúrák termelőinek.

kite-kecskemet-vetomagraktar

Az új kecskeméti alközpont adatai:

Az ingatlan területe: 29.573 m2. Az alközponti épület hasznos alapterülete összesen: 3604,29 m2, fedett oldalsó tárolókkal együtt mindösszesen: 4481,83 m2.

Irodaépület alapterülete a bemutatóteremmel és az irodaterülettel együtt összesen 404,55 m2.

Összes raktárterület (“A-B” növényvédőszer-raktár, “C-D” növényvédőszer-raktár, vetőmagraktár, kertészeti raktár, alkatrészraktár, John Deere alkatrész-átrakó, komissiózó) 2646,75 m2 és a fedett oldalsó tároló 862,66 m2, mindösszesen: 3509,41 m2.

kite-kecskemet-atado


Születésnapot ünnepelnek

Az új épület átadása mellett egyéb ünnepelni való is történt tavasszal: áprilisban ünnepelte a cég a 45 éves jubileumát. A fontos eseménynek a budavári Hilton Hotel adott otthont, ahol közel 300 fő – a cég munkatársai, szakmai és szakmaközi szervezetek, beszállítók és pénzintézetek – ünnepelt a KITE-vel. Jelen volt Szabó Levente vezérigazgató és Dr. Csányi Sándor tulajdonos mellett Christoph Wigger is, a John Deere – a márka kizárólagos magyarországi partnere a KITE – európai régióért is felelős értékesítési és marketing alelnök.

És hogy mi történt az elmúlt 45 évben? A száz százalékban magyar tulajdonú cég központja Nádudvaron található, az elmúlt évtizedekben dinamikusan fejlődő cég már több mint 1200 főt alkalmaz – a munkatársak 50 százalékának felsőfokú végzettsége van. A kereskedelmi és szolgáltató hálózat az egész országot lefedi, 5 régióban és 19 alközpontban várják a partnereket. Az évi árbevétel meghaladja a 260 milliárd forintot.

1973-ban egyesületként jött létre – ma már részvénytársaság. Az alapításban részt vevő kilenc szövetkezet célja az volt, hogy a világban fellelhető legmodernebb technológiát hozzák be az országba. Ez a hozzáállás azóta sem változott. A KITE Zrt. egyik fő feladatának tekinti az agrárinnováció minél szélesebb körű terjesztését, elősegítve ezzel a versenyképesség fejlesztését. Az agrárinnováció, a precíziós és talajkímélő gazdálkodáshoz kapcsolódó termékek eladásával hozzájárul a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatósághoz.

A KITE nem jöhetett volna létre Szabó István, a nádudvari Vörös Csillag Termelőszövetkezet vezetője nélkül. Ő volt az, aki 1972-ben az akkori döntéshozóknál kijárta, hogy az Állami Gazdaságok által létrehozott termelési rendszerek után – először és egyedülálló módon – a szövetkezetek is alapíthassanak termelési rendszert. Ezt 1972 decemberében jegyezték be, Kukorica és Iparinövény Termelési Együttműködés néven.

A fő célokat ekképpen fogalmazta meg a kilenc alapító szövetkezet: egységes technológiai irányelvek kidolgozása mellett kiválasztják és behozzák az országba az ebbe illeszthető gépeket, növényvédő szereket és vetőmagokat. Ehhez raktárat hoztak létre, megszervezték az alkatrész utánpótlást, illetve biztosították a beszerzett gépek szervizelését. Ahogyan a gépek értékesítését is biztosították, illetve összegyűjtötték a gazdák termelési tapasztalatait, szaktanácsadást és oktatást szerveztek, továbbképzést kínáltak a munkatársak számára. A KITE rohamosan fejlődött, 1976-ra a rendszerbe bevont terület nagysága már nagyobb volt, mint 330 ezer hektár, a hozzájuk csatlakozó gazdaságok száma meghaladta a 264-et.

2006-ban alakultak részvénytársasággá. „Kijelenthetjük, hogy a KITE alapításakor megfogalmazott célok és alapelvek nem csak időtállók, de helytállók is egyben. Hiszen a jelenkor elvárásaink és a jövő követelményeinek való megfelelés azt mondatja velünk, hogy ma is szükség van egy olyan rendszerszemléletű integrátorra, aki a tudomány és a technika területén megképződött eredmények felhasználásával, innovatív megoldásaival, a különböző területeken elszigetelten jelen lévő fejlesztések rendszerbe foglalásával képes létrehozni és működtetni egy olyan komplex rendszert, amely nagy felületre kiterjeszthető, folyamatosan fejleszthető, könnyen alkalmazható, felhasználóbarát, és minden ágazatra, és azon belül minden technológiai beavatkozásra értelmezhető.” – summázta az elmúlt majd’ fél évszázad tanulságait Szabó Levente. Elkötelezett mindemellett a tulajdonos, Dr. Csányi Sándor is, aki elkötelezett híve az innovációnak.

A KITE legrégebbi partnere az idén traktorgyártásának 100. évfordulóját ünneplő John Deere. A cég képviseletében Christoph Wigger elmondta, a gyártó életében is fontos kapcsolat ez a magyarországi és mindent megtesznek azért, hogy egy egyedi, a magyarországi adottságokhoz adaptált rendszert építsen azokból a lehetőségekből, amelyet a John Deere kínál minden értékesítője számára.