MENÜ

Folyékonyműtrágya-kijuttatás télen és tavasszal

2021.02.23.

Miért csökken a talaj tápanyagszintje és miért fontos a fúvókaválasztás?

 

Évezredek óta ismert tény, hogy a talajtulajdonságok figyelembevétele fontos a növénytermesztés szempontjából. A talaj fizikai, kémiai és biológiai sajátosságai egyaránt befolyásolják a termékenységét. Ez azonban viszonylagos fogalom, azaz nemcsak a talaj saját szervesanyag-tartalma, biológiai aktivitása, ásványi összetétele és szerkezete határozza meg, hanem ezeknek a kölcsönhatása a termesztett növényekkel.

A talaj tápanyagkészlete a termesztett növények valamint a talajlakó mikroorganizmusok ellátását szolgálja, ez azonban növekedhet és csökkenhet is. Ez csak részben tulajdonítható az általunk termesztett kultúra tápanyagfelvételének, mivel olyan - egyébként nem elhanyagolható - hatások is csökkenthetik a rendelkezésre álló tápanyagkészletet, melyekre nincs ráhatásunk. Ilyenek például a kimosódás és az erózió. Éppen ezért fontos a talajból kivont és ahhoz hozzáadott tápanyagok egyensúlyának fenntartása.

A fent említettek alapján növénytáplálási döntéseinket a talajtulajdonságok ismeretére és talajvizsgálati eredményekre is kellene alapoznunk. Amíg viszont ez a gyakorlatban is általánossá válik, legalább használjunk jó minőségű fúvókákat a gazdaságos vegyszerkijuttatáshoz.

A téli és tavaszi szakértőink az alábbi fúvókákat ajánlják:

 

foly-mutragya-fuvokak-1

foly-mutragya-fuvokak-2

 

permetezes.hu-logo-202010

Permetezes.hu
Cím: 1033 Budapest, Szőlőkert u. 5.
Telefon: +36 29 419 690
E-mail cím: info@permetezes.hu