MENÜ

Gabonapiaci információk 3. hét - Magro.hu

2015.01.20.

Mind a kukorica, mind a búza ára növekedett

Gabonapiaci információk a Magro.hu mezőgazdasági piactérről

A kisebb ármozgásoknak köszönhetően összességében 1 százalékot emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 3. héten. Kedden reggel 9169 ponton állt. Általában mindegyik gabonaféle ára emelkedett, de csak igen kis mértékben. A hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Eseménytelenül telt el 3. hét a Magro.hu kukoricapiacán, de hasonlóképpen alakult ez a világ többi táján is. A 43.866 forintos átlagár egyúttal ezt jelenti, hogy mintegy 1 százalékot azért erősödött a termény ára a piactéren. Ehhez hasonlóan, nagyon kis mértékben nőtt a márciusi lejáratú kukorica ára is a Budapesti Tőzsdén, egészen 43.500 forintig. Chicagóban pedig majd’ 3 százalékos drágulást láthattunk. A végleges hazai össztermés mennyisége még mindig nem ismert, mivel több tízezer hektáron még mindig folyik a betakarítás. A lassú emelkedő ártrend viszont egyre-másra csalogatja elő a vevőket, növekszik a kínálat. A megvásárolható árualap növekedése pedig együtt jár a kereslet felpezsdülésével is. Eseménydús és forgalmas heteknek nézünk tehát elébe. Aktuálisan 61 ezer tonna kukorica vár eladásra és 53 ezer tonnát kínálnak a Magro piactéren.

 magro kukorica tábl.

 Magro.hu_kukorica ára_3. hét

Nem jelentősen, mindössze 0,5 százalékkal, de olcsóbb lett a búza. A malmi búza átlagosan 49.350 forinton, míg a takarmánybúza 44.050 forinton cserélt gazdát a 3. héten az országban. A Chicagói Árutőzsdén viszont a tavaly év végén bekövetkezett áresés után –úgy tűnik - újra növekvő pályára állhat a búza ára. Immár második hete tart a drágulás, összesen 6 százalékos az emelkedés. Jelenleg összesen 2 ezer tonna búza vár eladásra és 8 ezer tonnát vennének a piactéren.

 magro búza tábl.

 Magro.hu_búza ára_3. hét