MENÜ

GPS technológia gazdaszemmel

2015.09.25.

Fosztó-Timotity Gábor battonyai őstermelőnél 2007-ben a sors úgy hozta, hogy egyik napról a másikra a feleségével folytatnia kellett a család mezőgazdasági vállalkozását. Saját bevallása szerint fiatalon minden tapasztalat nélkül, de szerencsére régi, rossz beidegződésektől mentesen kezdhetett bele a gazdálkodásba. Beszélgetésünk témája az általa használt GPS eszközpark fejlődése.  

N. B.: Miért döntöttél a GPS technológia bevezetése mellett a gazdaságában?

F.-T. G.: Műszaki érdeklődésű ember lévén azonnal a technikai kérdések, megoldások felé irányult  a figyelmem, és már az év végén vásároltam egy sorvezető készüléket.  Azt hamar beláttam, hogy a területek növelése után a legkifizetődőbb beruházás a GPS technológia.  Bármely egyéb gépberuházás, csak évek múlva dől el, mennyire volt jó , és talán csak akkor számolható a megtakarítás is. A GPS-el segített gazdálkodás már a vásárlás utáni napon  megtakarítást hoz (üzemanyag, üzemóra, munkaóra, inputanyag, szinte nulla amortizáció).

Fosztó-Timotity Gábor
Fosztó-Timotity Gábor

N. B.: Milyen eszközökkel fogtál neki a GPS technológia bevezetésének?

F.-T. G.: Természetesen már a munkagépek vásárlásánál is figyelembe vettem, hogy a jövőben alkalmas legyen a GPS általi vezérlésre. 2008-ban vásároltam egy sorvezetőt (Trimble Ez-Guide 250) ami, már a következő fejlesztést alapozta meg. A rákövetkező évben tovább is léptem az automatikus kormányzás felé (Trimble EZ-Steer kormányautomatika), amely új dimenziókat nyitott előttem.

Itt éreztem az első nagy lendületet egy képzeletbeli lejtőn és emelkedőn egyaránt. Emelkedőn, mert megtapasztaltam azt a lehetőséget, kényelmet és precizitást, ami a talajmunkában ettől a perctől kezdve a kezemben volt. Lejtőn, mert innentől tudtam, hogy nem lesz nyugtom, tovább kell folytatnom a beruházásokat ebben az irányban.

N. B.: Milyen változást jelentett a GPS technológia bevezetése?

F.-T. G.: Gyakorlatilag kaptam egy új munkaerőt, és egy fél új traktort, annyival megnőtt a területteljesítmény egy olyan munkaminőség mellett, amire ember nem képes pláne nem a 12. traktorban töltött órában. Egyenes fogások és a gépkezelő figyelme csak a munkaminőségre koncentrálódik. Megfordult a megszokott rutin: a forgókban a forduláskor egy perc koncentráció, majd a fogásokban percekig nyugalom a következő fordulóig. Nálam el is dőlt, automata kormányzás nélkül nem jön többet traktor a portára.

N. B.: Mi volt a következő lépés?

F.-T. G.: Természetesen egy magasabb szintű automata kormányzás. A következő évben vásároltam egy Trimble EZ-Pilot kormányautomatikát Trimble CFX-750 sorvezetővel. Ez az összeállítás már a vetési feladatokat is megoldotta OmniStar XP korrekcióval (5-10 cm-es csatlakozási pontossággal). A következő évben, azaz 2013-ban megléptem a következő pontossági szintet és innentől az EZ-Pilot kormányautomatikám már a FÖMI GNSSnet.hu hálózati RTK korrekcióval megy.

Trimble EZ-Pilot kormányautomatika Battonyán
Trimble EZ-Pilot kormányautomatika Battonyán

Azt éreztem, hogy a Trimble CFX 750 -es monitor már maga a szakadék, innen nincs visszaút.  Minden  feladatra bővíthető, amire egy gazdaságban szükség lehet. Így kis lépésekben megoldható a teljes precíziós művelés. Például a hat évvel korábban vásárolt műtrágyaszórónk egyetlen kábel segítségével azonnal alkalmas lett akár terv szerinti kijuttatásra is. A műtrágyát sebesség-függetlenül, szinte kilóra pontosan juttatjuk ki minden kézi beavatkozás nélkül. A monitor nyitja- zárja, szabályozza a mennyiséget, kormányozza a traktort. Az emberi hibalehetőség minimálisra csökkent. Aki próbált már egy zűrösebb talajon, egy kisebb mennyiségű műtrágyát kiszórni, a kormányba kapaszkodva és mindenáron soron, és a sebességet tartva rodeózni a földeken, hogy meglegyen a megfelelő mennyiség, az tudja, igazán miről beszélek.

A növényvédelem kényes téma. A mai napig rettegve nézem, amikor zsákokkal, öllel álldogáló emberek integetnek a táblaszéleken. Nincs az a pénz, aminél ne érne többet bárki egészsége. A legegyszerűbb sorvezető is megoldja ezt a problémát, ellenben egy automatikus szakaszkezelés már olyan minőségi szintre is emeli a permetezést, ami emberi munkával nem lehetséges. A permetezés dokumentálva, akár kinyomtatva is megtekinthető. A megtakarításhoz egy példa: 17,1 Ha háromszög alakú táblánkat a korábbi években 17,4-17,6 ha permetlé felhasználásával tudtuk lekezelni. A forgókon olyan nagy átfedésekkel dolgoztunk, hogy ne maradjanak kezeletlen részek, ami már szemmel látható károsodást okozott a kultúrnövényben. Sajnos ez egy ilyen tábla, ez változni nem fog. Az automata szakaszolással 17,2 Ha permetlével bármikor le tudjuk kezelni a táblát. Tervezhető a permetlé mennyiség, és nincs maradék, aminek a kezelése kinek ne okozott volna már problémát, időkiesést. A különbség 0,2-,0,4 ha. És ez csak egy tábla, egy művelet, és csak 4 szakaszos a permetező.

Nem szoktam nagyon számolgatni, de ezen a táblán a precíziós műveletek összessége akkora megtakarítást hoz, hogy magam is megdöbbenek.    

N.B.: Mik a jövőbeni tervek?

F.-T. G.: Az idei aratásban főpróbája lesz a kombájnba szerelt hozamtérképező rendszernek. A Trimble CFX-750 monitor már adott volt, így ebbe az irányba is könnyedén továbbléphettem. A tervem az, hogy az őszi és tavaszi műtrágyaszórások már a begyűjtött adatok alapján fognak történni. 

A szemenkénti vetőgép soronkénti szakaszolása reményeim szerint már a következő évben újabb megtakarításokat fog hozni.  

Trimble CFX-750 hozamtérképezőként
Trimble CFX-750 hozamtérképezőként

N.B.: Ha valaki most kezdi a GPS beruházásokat, akkor a saját tapasztalataid alapján, mit tudnál neki útravalónak adni?

F.-T. G.: A mezőgazdaság egy olyan speciális ágazata a GPS technológia, hogy az első perctől meggyőződésem, az erőgép márkafüggőség ebben az esetben rossz tanácsadó. A GPS technológiát egy külön beruházásként kell kezelni. A személyes tapasztalatom az, hogy eszközök használatával, alkalmazhatóságával kapcsolatban olyan céghez érdemes fordulni, ahol más termék nincsen a fókuszban, és teljesen márkafüggetlen megoldást kínálnak. 

A szükség törvényt bont alapon permetezett az idén MTZ traktorunk is RTK korrekcióval és automata szakaszolással. Gondolkodás nélkül szereltetnék bele akár robotpilótát is, ha folyamatosan erre a munkára száműznénk. 

Évről-évre szezonról szezonra mindig megvalósítottunk egy újabb fejlesztést, amelynek a megtakarítása magában hordozta a következő lépésre szánt összeg egy részét.   Saját példánkkal is  mindenképpen cáfolom azt a nézetet, hogy csak a nagy gazdaságokban kifizetődő a GPS technológia.

Biztos vagyok benne, hogy az  elköltött összeg minden forintja meg fog térülni egy (nem is oly távoli) napon. Ha elég időm lenne  kiszámolnám pontosan, de nem tudom, hogy mekkora összegekkel számoljak olyan tételeknél, mint nyugalom,  szabadidő, amelyek  nekem néha mindennél többet érnek.

Készítette: Nagy Bence, Agromatic Automatizálási Kft.