MENÜ

Gyümölcs- és zöldségkultúrák felszívódó gombaölő szere kiemelkedően jó növényen belüli mozgással

Minden, amit tudni érdemes a Systhane 20 EW-ről!

2017.07.31.

Felszívódó gombaölő szer gyümölcs- és zöldségkultúrákba, kiemelkedően jó növényen belüli mozgással.

 

Hatásmechanizmus

A miklobutanil a triazolok (FRAC G) közé tartozik. A vegyszer a növényfelületre jutás helyén a kezelést követően gyorsan felszívódik, szisztemikus (felszívódó) hatású. A gomba továbbszaporodásához szükséges ergoszterol bioszintézist gátolja, aminek hiányában a gomba elpusztul. A Systhane 20 EW 8-10 napos preventív és 72 órás kuratív hatással rendelkezik.

dow-systhane-01

Javasolt növényvédelmi technológia

Szőlőben lisztharmat (Uncinula necator) ellen megelőző és gyógyító tulajdonságának köszönhetően leállítja a primer lisztharmatfertőzést, a kezelt hajtások egészségesek maradnak. Spóraképződést gátló hatásának köszönhetően alkalmazásával a bogyófertőzés megelőzhető. Valamennyi szőlőfajtán biztonságos. Az előző évi jelentősebb fertőzések után a permetezéseket a virágzás kezdetén indokolt elkezdeni és a fertőzés alakulásától függően 10-14 naponként megismételni 0,2 l/ha dózisban. Járványhelyzetben a nagyobb dózis kijuttatása javasolt (0,24 l/ha) illetve a készítményt célszerű meptildinokap hatóanyagú gombaölő szerrel szerrotációban, illetve kombinációban használni. A szőlő 3 leveles stádiumától az időjárási tényezőktől és a fertőzési nyomástól függően 8-10 napos, de max. 14 napos permetezési fordulóval (max. 3 permetezés) javasolható. Szőlőben Karathane Star 0,6 l/ha dózisával kombinálva megfelelő kuratív hatás érhető el az időközben kialakult lisztharmatfertőzés blokkolására. Feketerothadás elleni a kezeléseket a virágsapkák lehullását követően 1-3 alkalommal, 10-14 napos időközzel javasolt elvégezni.

Almában és körtében varasodás (Venturia inaequalis) ellen a kezeléseket az aszkospóra szóródás időszakában, előrejelzés alapján, megelőző jelleggel kell elkezdeni és a további védekezéseket a fertőzés erőssége szerint 10-12 naponkénti gyakorisággal blokkszerűen kell folytatni. Felhasználása minden esetben kontakt készítmények tankkeverékben történő kombinálásával javasolt (pl. mankoceb hatóanyagú Dithane). Kijuttatása egy védekezési szezonban 3 alkalomnál többször nem célszerű. Lisztharmat (Podosphaera leucotricha) ellen a készítmény önmagában is hatékony, járványhelyzetben lisztharmatra fogékony fajtáknál (pl. Idared) kén hatóanyagú készítménnyel célszerű kombinálni. A védekezéseket piros bimbós állapottól ‚zöld dió” nagyságú fenológiai állapotáig kezdődően 10-14 napos permetezési fordulóval érdemes elvégezni. A védekezések eredményességét jelentősen javítják a szakszerűen elvégzett metszési munkák. Az intenzív hajtásnövekedést követően a készítmény további alkalmazása nem javasolt.

dow-systhane-02dow-systhane-03

Csonthéjasok (cseresznye, meggy, stb.) moníliája (Monilia laxa) és lisztharmata (Sphaeroteca pannosa) ellen a kezelést előrejelzésre alapozva megelőző jelleggel, ill. a tünetek megjelenésekor kell elvégezni és a fertőzés erősségétől függően javasolt megismételni. A betegség elleni kezelést még fehérbimbós állapotban kezdjük meg a Systhane 20 EW 0,45 l/ha dózisával. A kezelést egy vagy (hűvös, esős időjárás esetén, amikor a virágzás elhúzódik) két alkalommal fővirágzásban ismételjük meg. A második kezelést fővirágzásban, a harmadik kezelést 70-80%-os elvirágzásban végezzük el. Erős monília és levélfoltosodás fertőzés esetén használjuk a Systhane 20 EW 0,45 l/ha + Dithane DG NeoTec 2 kg/ha kombinációt. A védekezések eredményességét jelentősen fokozza a beteg részek metszéssel történő folyamatos eltávolítása. Csapadékos időjárásban a gyümölcsök sérülésekor (jégverés, erőteljes rovarkártétel) a moníliás termésrothadás megelőzése érdekében egy alkalommal célszerű védekezni az érés előtti időszakban.

Paprikában, paradicsomban, padlizsánban, cukkíniben és uborkában hajtatott körülmények között a lisztharmat elleni állománykezeléseket a fertőzési nyomás ismeretében a kezdeti tünetek megjelenését követően célszerű elkezdeni, majd 8-12 napos permetezési intervallumban javasolt megismételni. Zárt termesztőberendezésben a védekezések eredményessége jelentősen növelhető az idejében történő szellőztetésekkel és a fertőzött növényi részek folyamatos eltávolításával.

Szamócában és ribiszkében lisztharmat ellen a megbízható védelem elérése érdekében a készítményt a virágbimbók megjelenésekor, a virágzás elején és a fővirágzáskor javasolt kijuttatni.

Dísznövényekben lisztharmat és rozsda ellen a kezeléseket a kezdeti tünetek megjelenésekor célszerű elkezdeni és a fertőzés erősségétől függően megismételni.

A rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében a készítmény preventíven, megelőző jelleggel, a vegetációs időszakban legfeljebb 3 (csonthéjasok és szabadföldi szamóca 2) alkalommal juttatható ki. A megfelelő permetléfedettség biztosítása mellett a felhasználási útmutatóban szereplő dózisokat be kell tartani. Különösen nagy fertőzési nyomás esetén, a készítményt más hatásmódú gombaölő szerekkel tankkombinációban vagy kezelésenként
rotálva javasolt kipermetezni.

AKG programokban felhasználható.

A készítmény kijuttatására használt berendezést a permetezést követően azonnal ki kell üríteni és a tartályt, a szórókeretet, valamint a vezetékeket legalább háromszor át kell öblíteni tiszta vízzel!

Hatóanyag: 200 g/l miklobutanil

Formuláció: olajemulzió vizes fázisban (EW)

Forgalmazási kategória: II. (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap

Kiszerelés: 1 literes műanyag palack