MENÜ

Ha repce, akkor tavaszi lombtrágyázás: már most mutatjuk, miért éri meg

2020.11.25.

A repce tavaszi intenzív fejlődése során gyakran felmerülő gond a magszár hosszanti megrepedése, mely sok esetben abból fakad, hogy a körülmények nem kedveznek a talajban található kalcium felvételének, ami számos problémát okozhat a növény fejlődése során. Erre nyújt kiváló megoldást a levélvizsgálatra alapozott, célzott tápanyagutánpótlás, kalciumdúsított lombtrágyázással.

 

A kalcium a növény kezdeti fejlődésétől kezdve az egész tenyészidőszakban kedvező hatással van a növényekre. Elősegíti a többi tápanyag felvételét is, sőt zavartalan anyagcsereforgalom csak megfelelő Ca-ellátottság mellett lehetséges. Serkentő hatással van a merisztémás szövetek sejtjeinek hosszirányú növekedésére és szaporodására. A gyökérnövekedés, a sejtmegnyúlás és a sejtdifferenciálódás során is specifikus hatása van.

Bár a talajok általánosságban rendelkeznek megfelelő mennyiségű kalciummal, azok a növény számára számos esetben nem megfelelő formában, felvehető mennyiségben vagy arányban vannak jelen. A kalcium hiánya az általános tünetek mellett (anyagcsere-folyamatok megakadása, csúcsrügyek fejlődésének gyengülése, szárbaindulás elmaradása, levelek színtelenedése, elhalása) a repcénél további hiánytünetek figyelhetők meg:

  • levélszélbarnulás,
  • termés csúcsi részétől induló száradás,
  • gyökérzet barnulása, nyálkás elhalása,
  • fiatal levelek kanalasodása, elhalványulása,
  • hajtáscsúcs elhalása,
  • kifagyásra való nagyobb hajlam,
  • hajlamosabb a növény a szár repedésére,
  • csökken a gyökérszőrök száma,
  • egyéb biotikus és abiotikus tényezőkre való fogékonyság,
  • csökkenő fotoszintézis.

Kiskunfélegyházán a kontroll parcellát üzemi technológiával kezelték, ám a Natur Technológiával duplán kezelt terület esetén ehhez képest is 5,4%-os többletet mutatott a mérleg, hektáronként 5445 forint pluszbevételt hozva ezzel.

     
 

Natur Technológia – lombtrágyázás

A Natur Agro Hungária lombkezelési technológiájában különös szerepet tölt be az élő algákat tartalmazó Natur Plasma "T" koncentrált biostimulátor. A szervesanyag tartalmú lombtrágyáktól eltérően a biostimulátorok nem a növény közvetlen tápanyag-ellátottságát javítják, hanem a bennük lévő bioaktív anyagok (pl. hormonok, vitaminok, aminosavak) a növénybe jutva segítik a növények harmonikus fejlődését. Támogatják a fejlett gyökérzet és markánsabb zöldtömeg kialakulását.

Natur Active komplex lombtrágyánk azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében, Mono-adalékaink pedig megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések kiegészíthetők, megfelelő alkalmazásukkal a kezelés célzottá, még hatékonyabbá válik. Mint a fentiekből is kiderül, a repce kezeléséhez erősen ajánljuk Mono Ca termékünket. Levélanalízis-szolgáltatásunkkal pontos képet kaphat arról, mely adalékokra, milyen kezelésre van szüksége növényének.


 
     

 

A repce kora tavaszi lombkezelésének hatékonyságát számos szántóföldi kísérlet is alátámasztja. 2019-ben, Dunaújvárosban végzett kísérletünk során 7,32%-os terméstöbbletet értünk el a kezeletlen kontroll parcellához képest, ami a költségek levonását követően is 13 895 forintos többletbevételt eredményezett hektáronként. A virágzás idején végzett szárrepedési felvételezésünk során a táblát bejárva a kezelt és a kezeletlen parcellákon is 100-100 darab tövet számoltunk le véletlenszerűen. A kezeletlen területen 81 db, a Natur Plasma T + Kalcium készítményekkel kezelt területen viszont csak 68 db tövet találtunk, melyen az élettani eredetű szárrepedés tüneteit tapasztaltuk.

 

kep_02_dunaujvaros

Nagyításhoz kattintson a képre!

Hasonlóan jó eredménnyel zárultak 2020-as kísérleteink is. Tömörkényben például Kalcium-adalékkal, és anélkül is elvégeztük a lombkezelést, a kezeletlen kontroll parcellához képest mindkét esetben terméstöbbletet kimutatva. A leghatékonyabbnak itt is a Natur Plasma T + Mono Ca kezelés bizonyult, 5,95%-os többlettel, ami hektáronként 15 548 forint extra bevételt jelent a lombtrágyázás költségeinek levonását követően is.

 

kep_03_tomorkeny

Nagyításhoz kattintson a képre!

 

Kiskunfélegyházán a kontroll parcellát üzemi technológiával kezelték, ám a Natur Technológiával duplán kezelt terület esetén ehhez képest is 5,4%-os többletet mutatott a mérleg, hektáronként 5445 forint pluszbevételt hozva ezzel.

 

kep_04_kiskun

Nagyításhoz kattintson a képre!

 

Ha termékeink felkeltették érdeklődését, látogassa meg honlapunkat, vagy keresse fel tanácsadóinkat! Már most egyeztethet levélanalízis-szolgáltatásunkkal kapcsolatban, hogy célzott kezeléssel hozza ki legtöbbet repcéjéből!