MENÜ

Hatékony védekezés a repceszár-ormányos ellen

2019.02.20.

Az őszi káposztarepce tavaszi rovarvédelme a szárormányosok elleni kezeléssel kezdődik.

1. kép: Repceszár-ormányos lárvák kártétele repce szárában

 

Amikor a nappali hőmérséklet 4-5 napon keresztül 9-10 °C fölé emelkedik, megindul a szárormányosok betelepülése féltett kultúránkba. A rovarok lyukat rágnak a repce szárába, levelek nyelébe és főerébe, majd az ebbe elhelyezett petékből kikelő lárvák a rágásukkal, „odvasításukkal” (1. kép) a rágás feletti részek részleges vagy teljes pusztulását okozzák.

Védekezni a betelepülő imágók ellen a legkönnyebb és leghatékonyabb. Az imágók ellen való optimális védekezési idő meghatározásának megkönnyítését a repcetáblákban kihelyezett sárgatálak segítik. Ha nem nő tovább a tálakban összegyűlő rovarok száma egyik napról a másikra, eljött az idő a permetezésre.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a betelepülő imágók elleni könnyebb és hatékonyabb védekezés érdekében?

  • A betelepülés elhúzódó, tartamhatással rendelkező rovarölő szer választása ajánlott.
  • Kora tavasszal a hideg nappalok miatt a gázosodásra hajlamos készítmények „fáznak”, ezért hidegben is működő készítmények használata célszerű.
  • Tavasszal az esős napok valószínűsége nagyobb, a védekezés megkezdésével viszont nem lehet sokat várni, ezért „esőálló” rovarölő szer alkalmazása szükséges.

A piretroidok gyors, taglózó, hidegben is ható tulajdonsága alkalmas a repceszár-ormányos kártételének megakadályozására, ami egy jó alap. Az igazi sikerhez azonban további előnyös tulajdonságokra is van szükség.

A Rapid® CS (60 g/l) gamma-cihalotrin hatóanyagú piretroid típusú rovarölő szer (dózisa 60-80 ml/ha), mely több szempontból is megfelel a fent sorolt szempontoknak:

  • a Rapid® CS a legmodernebb mikrokapszulázott formulációjú rovarölő szer. A kapszulába zárt hatóanyaga a felületi kezelésnek köszönhetően jobban ellenál az időjárási körülményeknek, mind meleg (kevésbé párolog), mind hideg esetén, biztosítva ezzel a tulajdonságával a tartamhatás dolgát;
  • az eltérő méretű mikrokapszulának köszönhetően a hatóanyag folyamatosan szabadul ki és tart fent rovarölő hatást a repce állományunkban;
  • a gamma-cihalotrin UV fény hatására lassabban bomlik más piertroid hatóanyagokhoz képest, így tartamhatása van;
  • a Rapid® CS kipermetezését követően fél órával lehulló csapadék már nem okoz hatékonyságromlást.

Mindezek összességében a többi hasonló hatóanyagú készítményhez képest hosszabb tartamhatást és megbízható hatékonyságot eredményeznek.

 

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

 
A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei