MENÜ

Hogyan kapcsolódik össze az űrkutatás és az agrárium?

2022.01.21.

Az AGROmashEXPO G Pavilon 504A standján a Marton Genetics® adja meg a választ az izgalmasnak ígérkező programja jóvoltából.

marton-genetics-logo-300x300Marton Genetics® űrbázis

A Marton Genetics cégcsoport az AGROmashEXPO-n egy közel 300 négyzetméteres űrbázis-standot épít. A kiállításon való megjelenésünk kiemelt célja, hogy az agrárium űrtechnológiáit bemutassuk, közelebb hozzuk a látogatókhoz a galaktikus kutatások lényegét.

Megismerhetik az érdeklődők a mesterséges intelligencia és a növénynemesítés kapcsolatát. Bemutatásra kerülnek a Debreceni Egyetem kutatói által fejlesztett űrtechnológiai eszközök, növénynevelő rendszerek, úgy mint a „Capsitron”, ami egy világviszonylatban új, autonom növénynevelő kutatóeszköz, „okos mini-farm”.

Napjaink egyik kiemelt fontosságú eszköze a fertőtlenítés, és kiemelt higiéniai állapot fenntartása. Az erre kidolgozott és működő nanotechnológiás, vegyszermentes fertőtlenítés eszközei is jelen lesznek a standon.

Találkozhatnak az érdeklődők a Water Retainer (VÍZŐR®) rendszerrel, ami egy forradalmi válasz az aszályra és a kiszáradásra, mely jelenségek napjaink igen meghatározó elemei.

Az űrbázis tematikája szorosan kapcsolódik a magyar HUNOR űrhajós programhoz. A hazai kutatóműhelyek, tudományos intézetek, sőt immáron gazdasági szereplők képességei nemzetközi viszonylatban is kitűnnek. Magyarország számára stratégiai érdek, hogy megőrizze és fejlessze a világűrben folytatott tevékenységekhez szükséges kompetenciáit, törekedjen arra, hogy az űrtevékenységben tapasztalható élesedő nemzetközi versenyben erősítse pozíciót, építve a több évtizedes múltra visszatekintő iparági hagyományaira. A kiállításon való megjelenésünk kiemelt célja, hogy az Magyarország polgárai számára még több információt adjunk a HUNOR programról, az agrárium innovatív eszközeiről, melyek valóban napjaink szimbolikus és valós értelemben is az agrárium űrtechnológiáit képviselik.

 

800px-soyuz_tma-7_spacecraft2edit1

 

A kiállítói tér két látványelem köré csoportosul, melyek a kiállítás kiemelt látványosságai lesznek.

Megtekinthető lesz egy 12 méter magas, martongenetiX névre keresztelt hordozórakéta modell.

Kiállításra kerül a standon továbbá a SOYUZ-35 űrkapszula vagy más néven landoló egység (súlya 2600 kg, több mint 3 méter magas), mellyel Farkas Bertalan és Valerij Nyikolajevics Kubaszov 1980. június 3-án, 8 napos űrutazásukat befejezve beléptek a Föld légkörbe.

 

urhajo1-afp_lg-300x259

 

A rendezvényen 2022. január 26-án meghívásunkra tiszteletét teszi Farkas Bertalan űrkutató, űrhajós, valamint Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos is. A meghívott díszvendégek panelbeszélgetések keretében sok információt és érdekességet árulnak el a rendezvényre ellátogatók számára a HUNOR programról, magyar űrkutatás jelenléről, jövőjéről.

Landoljanak a Marton Genetics cégcsoport – martongenetiX ŰrBázisán – az AGROmashEXPO „G” pavilonjában!

 

farkas-bertalan-03