MENÜ

Huminisz eredmények tavaszi kultúrákban 2016-2017

2018.01.23.

A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles információval lássa el a Huminisz technológia hatásáról és hatékonyságáról.


Termelőknél (nagyüzemi és kisüzemi), valamint kutatóintézetekben (kisparcellás) végzett kísérletekben az ország mintegy 50 helyszínén történik értékelés. Az üzemi tesztek terméseredményei áttekinthetők honlapunkon.

Az elmúlt két évben a terméshozam és a termésminőség vizsgálata mellet ún. fenometriai méréseket is végeztünk független, külsős szakember bevonásával. Az értékeléseket a vegetáció során 1-3 alkalommal végeztetjük el, és több mint 20 olyan növényi tulajdonságot vizsgálunk, amelyekre közvetlenül hatnak készítményeink. Vegetációs indexet (ún. SPAD értéket) is mérünk műszeresen.

huminisz-spadA klorofill koncentráció és a tápanyag ellátottság helyszíni, gyors és objektív mérésére napjainkban az egyik legelfogadottabb műszer a SPAD mérő. A SPAD érték és a levelek nitrogén, valamint klorofill tartalma és a várható termésmennyiség között szoros összefüggés van. A Huminisz technológiával kezelt cukorrépa SPAD-értéke már 1-2 nappal a kezelést követően (más kultúrákhoz hasonlóan) átlagosan 4-5 értékkel magasabb, mint a hagyományos lombtrágyákkal kezelt vagy a kezeletlen növényeknél. Ennek oka, hogy a huminsavas kezelés hatására a növényben a légzés és a fehérjeszintézis mellett felgyorsulnak az asszimilációs folyamatok.

Az üzemi teszteknek az általunk alkalmazott módszerrel elvégzett értékelése pontosabb képet ad a termékeink hatásáról, mint a betakarítás. Ennek oka, hogy a mérések tárgya a növény és nem a terület. A szakszerűen elvégzett felvételezés és értékelés a termékek növényre való hatását állapítja meg, nem pedig a terület teljesítményét, amit rengeteg tényező befolyásol és módosít.

A kezelések gazdasági értékelésére, a megtérülésre számolunk egy megtérülési mutatót, ami a Huminisz technológia költségét állítja arányba az alkalmazásával elért többlet hozammal, azaz megmutatja, hogy a Huminisz technológia által eredményezett többletbevétel hányszorosa a Huminisz többlet ráfordításának. A számítás módja a következő: a Huminisz technológiával elért hozamtöbbletet (t/ha) szorozzuk a termelő által közölt értékesítési árral (Ft/t), majd az eredményt elosztjuk a Huminisz technológia költségével.

Az esetek többségében az üzemi tesztekben nem kezeletlen, hanem kezelt üzemi kontroll (egy vagy több lombtrágya/biostimulátor versenytárs) szerepel az összehasonlításban, amelyet a gazdálkodó végez el a rendelkezésre álló táblái közül a lehető leghomogénebb területén táblafelezéses módszerrel. Természetesen a Huminisz technológia, illetve a versenytárs termékek ha-költsége ritkán egyezik meg pontosan. Ezért a mutató értelmezésénél a nevezőben célszerű figyelembe venni ezeket az eltéréseket.

A megtérülési mutató szemléltetésére nézzünk egy példát kukoricában:
» Huminisz (Kondisol+Solvitis) 1 x kezelés költsége: 6.000 Ft/ha
» Huminisz hozam: 12 t/ha
» Versenytárs biostimulátor+lombtrágya 1 x kezelés költsége: 8.000 Ft/ha
» Versenytárs biostimulátor+lombtrágya hozam: 11 t/ha
» kukorica termény ár: 44.000 Ft/t
» Huminisz többlethozam: 1 t/ha
» Huminisz többletjövedelem: 44.000 Ft/ha
» Huminisz megtérülési mutató = 44.000 Ft/ha / 6.000 Ft/ha = 6,3

2011. év óta végzett számos üzemi teszt és kísérlet eredményei alapján elmondhatjuk, hogy a szántóföldi tavaszi kultúrák esetében a terméstöbblet átlagosan 10% körül alakul. A megtérülés pedig átlagosan 4-5-szörös.

Ez a kiadvány a Huminisz technológiával tavaszi vetésű kultúrákban beállított üzemi tesztek eredményeit mutatja be és reméljük, hogy hasznos információval szolgál gyakorlati szempontból is a termelők számára. Bízunk abban, hogy a jövőben Önt is azon szakmai partnereink között üdvözölhetjük, akik használni szeretnék a Huminisz Kutatásfejlesztő Kft., huminsavakra épülő technológiáját!

Sikeres Termesztést kívánunk a „Növénykondicionálás és növénytáplálás” jegyében.

Az egyes növénykultúrákban elért teszteredményekért kattintson:

TERÜLETI KÉPVISELŐK ÉS TERÜLETI ÉRTÉKESÍTŐK ELÉRHETŐSÉGE

 

A Huminisz Kft. csapata
Gyenesdiás, 2018. január