MENÜ

Idén is lendületben a Hungrana

2016.07.25.

A múlt év hasonló időszakát és a tulajdonosi elvárásokat is sikerült túlszárnyalni a Hungrana Kft.-nél az első öt hónapban. A társaság jó helyzetben van az európai cukorpiac 2017 októberi megnyitásával járó változások kezelésére, azonban a hátralévő időben igyekeznek még jobban felkészülni.

A tavalyi év jó eredményeinek köszönhetően tovább emelkedtek a tulajdonosi elvárások a Hungrana Kft.-vel szemben, és 2016 első öt hónapjában sikerült még azokat túlszárnyalni – mondta el Kelemen Kálmán, a társaság ügyvezetője, pénzügyi igazgatója. A múlt év hasonló időszakához képest 5,5, míg a tervezetthez viszonyítva 4 százalékkal több kukoricát tudott feldolgozni a vállalat. „Ez nagyon komoly előrelépés, és azt mutatja, hogy a gyár megbízhatósága, az üzemeltetés biztonsága sokkal magasabb szintre jutott, mint korábban bármikor” - fogalmazott a sikerek kapcsán Kelemen Kálmán.

Fontos eredmény, hogy a kapacitás növelését úgy tudták elérni, hogy közben odafigyeltek a fenntartható fejlődésre és a környezetvédelmi szempontokra is. A vállalat fajlagos energiafelhasználása a tervezettnél és a múlt év hasonló időszakánál is jóval kedvezőbb. Ebben szerepet játszik az is, hogy jelentősen bővült a megújuló energiaforrások aránya az energiafelhasználáson belül, 14 százalékkal több „zöld” energiát használnak most, mint egy éve.

A hatékonyabb termelés és a jobb kapacitáskihasználás éreztette hatását az eredménytermelő képességen is, a Hungrana Kft. üzemi szintű eredménye 20 százalékkal múlta felül a tervezettet az első öt hónapban, és magasabb a tavalyinál is.

Az egyik legjelentősebb hazai élelmiszeripari vállalkozásnak számító Hungrana tulajdonosai az elmúlt tíz évben összesen több mint 225 millió euró értékben valósítottak meg kapacitásnövelő fejlesztéseket az üzemben. A beruházások idén is folytatódtak, melyekből kiemelkedik a 2,8 milliárd forintos projekt keretében épült új pelletáló részleg. A modern létesítmény és a világszínvonalú technológiát jelentő berendezés-együttes a gyár által előállított CGF (Corn Gluten Feed) takarmány teljes mennyiségéből kiváló minőségű, pormentes, stabil takarmány pelletet fog előállítani. Az új gyárrészleg indulásával a vállalat újabb 8 főnek adott munkát.

Az utóbbi évek legnagyobb hazai, takarmányipari beruházásnak köszönhetően a társaság rugalmasan tud alkalmazkodni az Ügyfelek igényeihez, és olyan állapotban tudnak takarmányt eladni a Vevőknek, amilyenben azt ők kérik. „Az új részleg már teljes kapacitáson üzemel, és hatalmas az igény az itt előállított takarmányra” – számolt be a tapasztalatokról Kelemen Kálmán.

A társaság május 31-én rendezte meg az Első Hungrana Gazdakonferenciát, a hagyományteremtő céllal szervezett esemény rendkívül sikeresnek bizonyult a visszajelzések alapján. „Olyan gazdákat tudtunk megszólítani, akik eddig nem voltak beszállítóink, és a kapott reakciók alapján a kollégáink elkötelezettsége, szaktudása, valamint az, hogy valóban partnerként kezeltük a gazdákat voltak talán a legfontosabb pozitívumai a konferenciának” – közölte Kelemen Kálmán. A Hungrana üzleti, technológiai bemutatása mellett ismertették a társaság következő időszakra vonatkozó új kukoricafelvásárlási stratégiáját is. Az eseményen az ország 350 legnagyobb kukoricatermelő gazdája vett rész, és a rendezvény haszna szinte azonnal megmutatkozott, hiszen rögtön a konferencia alatt és után számos meghívott, aki korábban nem volt a cég partnere jelezte, hogy megállapodna a vállalattal.

A Hungrana vezetésében is változást hozott az első félév, június elején egy tapasztalt szakemberrel, Reng Zoltánnal bővült a menedzsment, és a vállalatot kettős ügyvezetéssel irányítják. „A 104 éves Hungrana nagy hagyományokkal rendelkező társaság és nagyon jó helyzetben van ahhoz, hogy megfelelően kezelje a cukorpiacon várható változásokat. Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve jól felkészült a cég, nagyon komoly tudású szakemberekkel dolgozhatunk, ami jó alapot teremt a következő időszak kihívásainak leküzdéséhez” – fogalmazott Reng Zoltán, a vállalat vezérigazgatója. A következő másfél év arról szól majd, hogy még jobban felkészüljenek az európai cukorpiac 2017 októberi megnyitására, a cukor kvótarendszer megszűnésére. „Most térképezzük fel, hogy a változás milyen feladatokat ró ránk. Az biztos, hogy szükség lesz a szervezet fejlesztésére, a vevőkör szélesítésére, a stratégiai kapcsolatok erősítésére. Emellett tovább kell fokoznunk az energiahatékonyságot, és arra törekszünk, hogy az adott műszaki paraméterekből minél többet hozzunk ki. Azt gondolom, hogy a rendszerben sok helyen van még tartalék, ezek kihasználása is fontos lesz a jövőben. Az új stratégia a nyár folyamán összeáll és az új kukoricaszezon indulására már pontosan látjuk majd, hogy milyen úton kell tovább haladnunk” – tette hozzá Reng Zoltán.

A jelenleg 320 főt foglalkoztató Hungrana Kft.-ben az Agrana cégcsoport, valamint a világ legnagyobb kukorica-feldolgozó vállalata, az ADM 50-50 százalékos részesedéssel bír. A cég Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzemét működteti, az Európai Unióban termelt izocukor – folyékony állapotban lévő cukor – mintegy harmadát, 250 ezer tonnát a vállalat állítja elő. A társaság a teljes hazai kukoricatermelés 15 százalékát használja fel. Jelenleg mintegy 650-700 szerződéses partnerük van, de rajtuk keresztül legalább 3500-4000 gazdával állnak kapcsolatban. Kizárólag magyar gazdáktól, magyar termelésű, kiváló minőségű, GMO mentes kukoricát vásárolnak.

További információ: www.hungrana.hu