MENÜ

Igaz-e, hogy termésbecsléskor háttal kell állnunk az állománynak? Meglestük, hogy mit jegyzetelt Légrádi Miklós Európa rekorder repcetermelő a RAPOOL előadásán

2016.05.26.

De előtte néhány gondolat az idei repceszezonról.

Horváth Boglárka, a RAPOOL fejlesztője a rádpusztai rendezvényen bizakodó volt az idei repceszezont illetően, bár az augusztusi időjárás és az indulás nem sok jóval kecsegtetett. A nyár extrém száraz, aszályos volt, a talaj előkészítés több helyen is nehézségekbe ütközött. Ahol augusztus végén „porba” került bele a repce és nem kapott csapadékot, elég heterogén kelésekkel találkozhattunk. Jelentősebb károkat a vetési bagolylepke hernyója, a mocskospajor okozott és néhol a drótférgekkel is meggyűlt a termelők baja. Tapasztalatok alapján, ahol használtak talajfertőtlenítő granulátumot vagy a tünetek észlelése után kezelték az állományt, sikerült megelőzni és megállítani a kártételt.

Végül megérkezett az eső, ami meleg időjárással párosult és a repce állományok megugrottak. Ősszel emiatt kulcsfontosságú volt a jól időzített regulátorhasználat, ahol ez nem történt meg, ott még tél előtt szárba indult a repce. Ez a sok eső viszont egyes területeken megnehezítette az állománykezeléseket (gyomirtás, rovarölő és gombaölő szeres, regulátoros kezelések). A tél nagyon enyhe volt (vagy inkább nem volt). A 2015-ös száraz tavasz után idén nem volt hiányunk csapadékban. A tavaszi fejtrágyák kijuttatását nehezítették a belvizes, csapadékos körülmények.

Az áprilisi fagyok a repcékben nem tettek kárt, néhány helyen látszódott jobban a fagy hatása, de ezek a károk sem mondhatóak jelentősnek. A sok esőnek, kedvező évjáratnak köszönhetően a repcék összességében jó képet mutatnak. Mostanra az állománykezelések befejeződtek, a deszikkálás van még hátra, ha az időjárás kedvező marad, jó terméseredményre számíthatunk. A RAPOOL az idei szezontól két új hibriddel, a DALTON-nal és a PHOENIX CL-lel lép piacra.

Nézzük meg, mit jegyzetelt Légrádi Miklós:

  • 2015-ben 230 622 hektár repcét vetettünk
  • 2015-ben a nyár extrém száraz volt, ez meglátszott a 2,4 tonna/hektár országos termésátlagokon. Az augusztus az elmúlt 100 év 4. legszárazabb és hőségnapokkal legterheltebb hónapja volt.
  • A német gazdák szerint, sok meglepetést tartogat a repce, ha a termését szeretnénk megjósolni, ezért termésbecsléskor „háttal kell állnunk az állománynak”. Légrádi Miklós persze ezzel nem ért egyet, véleménye megegyezik a RAPOOL fejlesztője által mondottakkal, miszerint a repce termése 80%-ban már ősszel eldől, ekkor alapozzuk meg a tavaszi indulását, illetve a stressz állóságát, s ha csak valami extrém időjárás nem következik be, az állomány és a termés alakulása jól nyomon követhető.
  • A RAPOOL repcezsákok garantált 1.500.000 élő csírára vannak kiszerelve, ami azt jelenti, hogy azonos ezermagtömeg esetén akár 8%-kal több mag van a zsákban, költségre lefordítva azonos vetőmagár esetén 8%-kal kedvezőbb árat jelent.

Mely hibridek keltették fel a nagygazda érdeklődését?

  • A SHREK, mely a RAPOOL portfóliójának fiatal nemzedékét képviseli, a hatalmas becőkkel és magas ezermagtömeggel rendelkező zöldóriás,
  • illetve a legújabb hibridjük az RLM7 alapú fómarezisztens DALTON, amely a 2014-es és 2015-ös NÉBIH kísérletek eredményei alapján a termésmennyiség csúcstartója.