MENÜ

Innovatív megoldások az Agrova Kft. és az Axiál Kft. közös rendezvényén

2018.08.16.

A növénytermesztés középpontjában a talaj áll. A jövő kihívásaira csak akkor tudunk versenyképesen reagálni, ha ismerjük és kihasználjuk a technológia adta előnyöket.

 

Két helyszínen Polgárdiban és Zagyvaszántón zajlott az Agrova Kft. és az Axiál Kft. közös rendezvénye, ahol a Phylazonit technológia és egy szántóföldi gépbemutató volt a középpontban. A gyakorlati bemutatók helyszíni lebonyolításában a közeli gazdaságok vezetői segítettek (id. és ifj. Szekeres LajosSzekeres Kft. – Polgárdi; Csorba Béla és Csorba Gábor, Aranykalász Kft. – Zagyvaszántó)

„Hagyományteremtő céllal indítottunk útjára egy olyan rendezvénysorozatot, amelynek középpontjában a talaj termőképességének javítását célzó innovatív szakmai és gépi megoldások állnak. Ennek keretében bemutatjuk azon lehetőségeket, amelyekkel a leghatékonyabban lehet kijuttatni a baktériumkészítményeket, illetve bedolgozni azokat a talajba. A talajt mi nem egy fizikai közegnek tekintjük, hanem ennél sokkal többnek, egy élő, szerves egységnek, amely a növénytermesztés alapját képezi” – hangsúlyozta megnyitójában Bálint András, az Agrova Kft. kereskedelmi igazgatója.

bálint andrás-phylazonit

Bálint András

Phylazonit technológia célja a talaj szerkezetének javítása, a tápanyagfelvétel hatékonyságának fokozása és a növény ellenálló képességének növelése. Ez több lépésben, több készítménnyel történik. Először magát a talajt javítjuk (Phylazonit Tarlóbontó) majd a növény gyökérzónáját kezeljük (Phylazonit Talajoltó, Talajregeneráló), végül pedig a kiegyensúlyozott tápanyagellátást biztosítjuk (Energia Plusz, Energia Humin). A Phylazonit termékek önálló vagy technológiában való használatának egyre nagyobb a létjogosultsága, hiszen az intenzív növénytermesztés során egyre kevesebb növény szerepel a vetésforgóban és ez negatív hatással van a talajra, termőképességének állapotára, elemezte Holopovics Zoltán, az Agrova Kft. szakmai vezetője.

polgárdi2-k

A termékeink hatékonyságának fontos eszköze a megfelelő kijuttatás és agrotechnika, amely a technológia szerves részét képezi. A Phyller kijuttató, erő- vagy munkagépre szerelve adagolja a baktériumot közvetlenül a talajba dolgozva. Ezt fejlesztettük tovább a TempoSensor vezérlőegységgel, amely képes arra, hogy figyelembe vegye a munkagép sebességét és ennek figyelembevételével tudja változtatni a kijuttatandó mennyiséget. A Phyller könnyen alakítható, géptípusra adaptálható, ezt próbáltuk érzékeltetni a rendezvényen is. Mivel a cégünk az Agrova Kft. saját maga is vásárolt Horsch típusú kultivátorokat, így most a fókuszt ezen géptípusra helyeztük.

ph-zagyvaszántó (19 of 37)-k

Szabó Gábortól az AXIÁL Kft. Horsch gépeinek termékmenedzserétől megtudtuk, hogy több mint 30 évre tekint vissza a Horsch márka története. Egy kis farmgazdaságból indult, mára azonban óriási gépgyártó vállalkozássá nőtte ki magát.

szabó-gábor-phylazonit

Szabó Gábor

A szakértő a Horsch gyár számos újdonságát bemutatta, mint például a Terrano GX szántóföldi kultivátort (28-30 cm mélységű művelés), mely elérhető három- és négygerendelyes kialakításban is. TerraGrip rugósbiztosítású kapákkal és központi futóművel van szerelve, illetve megjelenik egy duplasoros lezáró tömörítő henger a gép végén. Az első hengersor visszatömörít, rögöt aprít, és lezárja a felszínt, míg a második hengersor egy finom, laza, morzsás felületet ad a talajnak.

A Horsch másik újdonsága a Cruiser XL típusú sekély szántóföldi kultivátor, mely5, 6, illetve 10 és 12 méter munkaszélességben érhető el vontatott kivitelben. Ezenkívül bemutatkozik a Joker RT rövid tárcsa valamint a Tiger MT is, amely régóta a piacon van, és a forgatásnélküli talajművelés egyik kedvelt gépe.

A népszerű termék még a Pronto vetőgép, melyen tárcsás rendszer, tömörítő keréksor és a végén TurboDisc csoroszlyák találhatók. Újdonság a gépen viszont egy szemenkénti vetőegység. A kukoricánál, napraforgónál már használt technológia a szemenkénti vetés, de a gabonánál eddig nem volt lehetséges. Esetünkben minden egyes csoroszlya kap külön egy elektromos adagolóegységet, ebben található egy turbinalapáthoz hasonló elem, melynek peremén ún. zsebecskék vannak, ezek cserélhetők a vetőmag mérete, illetve típusa szerint.

ph-zagyvaszántó (31 of 37)-k

Dr. Juhos Katalin talajtani szakmérnök előadásában a gazdaságos és egyben fenntartható tápanyag gazdálkodást hangsúlyozta. Véleménye szerint szükség lenne:

  • Egy nyilvános adatbázisra a fontosabb fajták és hibridek fajlagos tápelem-igényéről és tápanyag-hozam görbéjéről
  • Pontosabb adatokra a visszaforgatott gyökér és szármaradványok tápelem-tartalmáról
  • Szaktanácsadási rendszer kidolgozására mezoelemekre vonatkozóan.

Gyenei Ferenc a Terra Vital Consulting Kft. ügyvezetője, három fontos környezeti tényező kiemelésével kezdte prezentációját, melyek meghatározzák a gazdálkodási környezetet:

  • A csapadék / a szélsőséges időjárás, melyeken nem tudunk változtatni, el kell fogadni, hogy ebben a környezetben kell gazdálkodni.
  • A termőföld, melynek kapcsán még vannak tisztázatlan kérdések (birtokcsere, területek mérete, aranykorona értéke, osztatlan közös földtulajdon stb.) és a hozzá kapcsolódó támogatások, melyek torzítják a magyar gazdálkodás eredményességét.
  • A humán erőforrás, akit meg kell tartani, meg kell fizetni, képezni kell, mert, ha egyik pillanatról a másikra kilép a rendszerből, akkor a hatékonyságunkat csökkenti.

Az előadó szerint a precíziós gazdálkodás egyik fontos lépése a talaj felmérése, tudni, hogy milyen lábakon állunk, milyen az adott terület termőképessége, illetve, hogy milyen beavatkozásokra van szükség, hogy kihozzuk a termőföldben rejlő termőképességet.

Dr. Mezei Dávid helyettes államtitkár (Agrárminisztérium) illetve Nagy Attila, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) Stratégiai Főosztályának vezetője a vidékfejlesztés kihívásai 2020 után címmel tartott előadást

img_8438-mezei-david

Dr. Mezei Dávid

A magyar érdekek a jelenlegi rendszerhez képest a lehető legkisebb változtatás elérése. Cél az erős, két pilléres KAP fenntartása. Úgy gondolják, hogy a jelenlegi jogszabályi javaslat csak a vidékfejlesztés esetében jelent egyszerűsítést, a közvetlen támogatások esetében nem. Valamennyi forráselvonásra számítani kell, de a közvetlen kifizetések részarányát mindenképp fenn szeretnék tartani, illetve a teljes magyar részesedést a KAP-ból.

Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője az aktuális gabonapiaci kihívásokra hívta fel a figyelmet.

Az ügyvezető kitért az elmúlt öt év átlag felvásárlási áraira is. Elmondta, hogy jelenleg rengeteg a kiszámíthatatlan tényező, amelyek befolyásolják az árak alakulását. Eladjuk vagy tartsuk? Örök kérdés, hogy mi a jó ár? Ezért fontos egy értékesítési stratégia kidolgozása. Nem a mindenkori legjobb ár elérése a cél, hanem a gazdaságunknak leginkább megfelelő ár. Ma már van vetési tervünk, technológiai tervünk, miért ne lenne értékesítési tervünk? Ez elengedhetetlen a gyorsan változó világban.

A két rendezvényen közel félezer termelőt tudtunk megmozgatni, akik a szakmai előadások valamint az erő- és munkagépek gyakorlati bemutatója mellett kipróbálhatták a Ford Solymár jóvoltából a Ford emblematikus autóit többek között a Ford Mustang és F150 típusokat.

img_5697-k