MENÜ

INTERPHOS takarmánykiegészítő

2021.12.01.

Az EPF Kft. (csak magyar tulajdonosok, 25 év szakmai tapasztalat, az innováció és a folyamatos fejlesztés viszi előre a céget), ismét az élvonalban végzett az ország legrangosabb és legnagyobb mezőgazdasági szakkiállítására beadott termékdíj pályázatán. A 2016-os évben a szakmai zsűri első díjjal értékelte a beadott pályamunkát (GMO mentes pulykahús előállítása) idén pedig a rangos versenyben a második helyen végzett a három beadott pályázatból a katalitikus hatású INTERPHOS takarmány kiegészítő című pályamunka.

Az Interphos MZ2 takarmánystabilizáló, ízfokozó, fehérje- és ásványianyag-megtakarítást biztosító, katalitikus és ammónia megkötő hatású takarmány kiegészítő rendkívül értékes tulajdonságait a termék előállítása során létrehozott speciális ioncserélő kapacitásának köszönheti. A termék magnézium-karbonátot, kalcium-nátrium-foszfátot, nátrium-kloridot, szárított almatörkölyt , vermikulitot, szerves savakat (ecetsav, almasav) tartalmaz.

Az INTERPHOS működésének fontosabb hatásai:

INTERPHOS hatása a fehérjék emésztési folyamataira

A takarmány fehérjéi a bélrendszerben zajló enzimatikus emésztési folyamatok hatására építőelemeikre (vagyis aminosavakra) bomlanak el, ezek az aminosavak a bél nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel és hasznosulnak a szervezet számára. Az aminosavak a béltartalomból legvégül a végbélben tudnak felszívódni, később erre már nincs lehetőségük. A béltartalomban található aminosavakon azonban a teljes fehérjeemésztő bélflóra is élősködik. A belekben található dezamináló baktériumok elbontják az aminosavak egy részét az általuk termelt aminosav-oxidáz enzimek segítségével. Az aminosav-oxidáz enzimek hatására méreganyagok (kadaverin, putreszcin, stb.) is képződhetnek, melyek a belekből felszívódva mérgezik a szervezetet.

Becslések szerint a takarmányfehérjék mintegy 30%-a nem hasznosul, kárbavész. Az INTERPHOS az aminosav-oxidaz enzimek megkötése révén tudja csökkenteni az aminosavak káros bomlási folyamatait.

Az Interphos működése révén csökken a fehérjékből képződő aminosavak bomlása, a szervezet ezáltal kevesebb fehérjéből is ugyan ahhoz az aminosav mennyiséghez tud hozzájutni, ezért az Intephost tartalmazó takarmányok újraformulázhatók. Biztonságosan csökkenthető a takarmányok fehérjetartalma.

Gyakorlati tapasztalataink alapján 4% extrahált szójadara a takarmányból kivehető és helyette kukoricát vagy más gabonát rakhatunk a takarmányba. Az emésztéshatékonyságának növekedése révén és a szervezetet érő terhelések csökkenése révén a takarmány konverzió javul. Itt mutatkozik meg az Interphos igazi gazdasági előnye.

Termékünket már több éve sikeresen használják mind a baromfi mind a sertéshizlalásban. A hazai etetési tapasztalatok teljes mértékben visszaigazolják a németországi etetési tapasztalatokat.

Legutóbbi alkalommal egy 2000 kocás dunántúli sertéstelep 1000-es hizlaldájában végeztük el az etetési tesztet. A kísérleti takarmányból 4 % extrahált szójadarát kivettünk és helyére 0,2 % Interphost és 3,8 % kukoricadarát tettünk. A kísérleti takarmányok fehérjeszintje 1,5 -1,7 %-kal csökkent a kontroll takarmányhoz képest. A kísérleti hízótakarmányok a telepi átlagos eredményekhez képest nagyobb napi testtömeg gyarapodást produkáltak (750 g/nap/állat helyett 770 - 800 g/nap/állat), az átlagos telepi takarmány hasznosulás 3,5-ről 3,26 javult. A hizlalási napok száma 125 napról 120 napra csökkent. Az átlagos hizlaldai vágótömeg 105 -110 kg-ról 120 kg-ra emelkedett. Ha csak a takarmányfajlag (FCR) javulásával számolunk, akkor ez a sertés telepnek ( 2000 koca, 40 e db hízó kibocsátása) éves szinten 50 és 70 millió forint megtakarítást eredményezhet.