MENÜ

Jó év előtt áll a mezőgazdaság

2014.06.16.

Idén jó évet zárhat a mezőgazdaság, hiszen az eddigi meleg időjárás és megfelelő csapadékmennyiség miatt kedvező terméshozamok várhatók. Az agrárium így néhány tizedponttal hozzájárulhat az idei GDP növekedéshez. Másrészt ez a helyzet jó alapot fog teremteni az új EU költségvetési ciklusban beinduló támogatások célszerű felhasználására a versenyképesség fokozása érdekében” – mondta el Tresó István, a K&H Agrár üzletág fejlesztési főosztály vezetője. 

Áprilisban tovább mérséklődtek a mezőgazdasági termelői árak, az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,9%-kal. Ezen belül is a növényi termékek ára 13,6%-kal csökkent, aminek fő oka, hogy a gabonafélék közül az őszi vetésű gabona terméshozama világszinten kedvezőnek mutatkozik, ez pedig lenyomja a hazai termelői árakat is meghatározó világpiaci árakat. „Magyarországon a meleg időjárás és a megfelelő csapadékmennyiség miatt a szokottnál hamarabb induló aratási időszak jó termést ígér. A gabonatermesztők számára további kedvező folyamat, hogy az ukrán gabonakontingens miatt az unióba eddig bekerült gabona zömében nem malmi minőségű, így elsősorban a takarmányozók tudnak belőle készletezni. Ami azonban még gondot jelenthet a búzatermésnél, hogy az ország több részén kártevők, kórokozók jelentek meg. Egyelőre még nem lehet látni, hogy ez mekkora terméskiesést okoz. A kukorica és a napraforgó esetében pedig az következő hónapok lesznek kritikusak, így a várható terméshozam még a júniusi-júliusi csapadékmennyiség függvénye” – tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrár üzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„A gabonafélék árának csökkenő trendje várhatóan tovább folytatódik, mivel a chicagói tőzsdén az augusztusi kötések esetében egyértelműen lefelé mennek az árak. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb készlettel rendelkező termelők számára továbbra is érdemes közraktározásban gondolkodni. Látni kell azonban, hogy a hazai növénytermesztők likviditása jelenleg megfelelő, amihez hozzájárul a SAPS támogatások kifizetése is, így nem biztos, hogy szükség lesz a közraktári finanszírozásra” – tette hozzá a szakértő.  

Az állattenyésztőknek kifejezetten kedvező a növényi termékek árának csökkenése. Az állati termékek árai viszonylag stabilak - legutóbb 0,9%-kal növekedtek -, miközben a takarmányköltségek mérséklődnek, így lehetőségük van profitot realizálni. A sertéstartók számára további kedvező folyamat, hogy az orosz importtilalom miatt az év elején még csökkenő árak felfelé vehetik az irányt, hiszen az uniós sertéstöbblet láthatóan nem zúdul a hazai piacra, hanem a sertésállomány megtizedelődésével küzdő USA-ban talál piacot.

„Összességében jelenleg úgy látjuk, hogy jó évet fog zárni a mezőgazdaság. A növényi kultúrák állapota, minősége biztató. A baromfi és sertés ágazat, a tejtermelés szintén kedvező árciklusban van. Így jó esély van arra, hogy a tavalyi, átlagosnak tekinthető évnél idén kedvezőbb legyen a termés, így az agrárium néhány tizedponttal hozzájárulhat az idei gazdasági növekedéshez. Emellett ez a helyzet jó alapot fog teremteni az új EU költségvetési ciklusban beinduló támogatások célszerű felhasználására a versenyképesség fokozása érdekében” – hangsúlyozta Tresó István.