MENÜ

Kalászosokra fókuszált a BASF

Szakmai konferencia Siófokon és Szolnokon

Agro Napló 2019.02.04.

A fenntartható gazdálkodást szolgáló megoldásokat és a legújabb eredményeket mutatta be az idei szezonra való felkészülés jegyében a Siófokon és Szolnokon tartott szakmai rendezvényeken a BASF Hungária Kft. január közepén.

 

Christoph Hofmann, a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának vezetője konferenciát megnyitó előadásában arra emlékeztetett, hogy várhatóan az idén is sok lesz a változás. A BASF-et érintő legfontosabb változásként említette azt az üzleti tranzakciót, amelynek nyomán a cég a világpiaci folyamatokhoz alkalmazkodva átvette a nemesítési és vetőmag-előállítási üzletágat a Bayertől.

Ennek az akvizíciónak a révén a BASF a világ ötödik legnagyobb árbevétellel rendelkező vetőmag vállalata, és egyben a legnagyobb repcevetőmagos cége lett. Emellett világszinten mintegy 4500 új dolgozó, valamint több kutatás-fejlesztési és gyártóbázis, továbbá a korszerű infrastruktúrához tartozó létesítmény is a vállalathoz került.

christoph-hoffmann-p1140125

Christoph Hoffmann, a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának vezetője

Új elemekkel gyarapodott a portfólió a vetőmagcsávázás terén is, és bővült a gyomirtószerek köre, mert a szelektív herbicidek jelenlegi kínálatát a jövőben a totális gyomirtószerek egészítik ki. A kutatási programokban a hibridbúza és más projektek szintén erősítik az innovációs vonalat. Emellett új színfoltot jelentenek a gazdálkodás digitális megoldásaiban a Xarvio™ néven megjelenő termékek, illetve fejlesztések.

Kihívást jelent, hogy az EU a szigorúbb szabályozás miatt egyre több növényvédő-hatóanyag engedélyét vonja vissza. Ezért az új fejlesztések már ehhez a helyzethez való alkalmazkodás jegyében történnek a BASF-nél. Így például átalakulóban van a kalászos növények gombaölő szer használata: a cég prognózisa szerint hazánkban 2021 után a kezelendő kalászos területek 75 százalékán már a jelenlegiektől eltérő típusú gombaölő szereket kell és lehet használni. 

A BASF már évek óta intenzív fejlesztői munkát végez az új hatóanyagok előállítása terén. Ennek eredményeit a vállalat szakemberei a mostani rendezvényeken is ismertették a felhasználókkal. Az új fungicidek egyik csoportját a karboxamidok jelentik, amelyek közül a boszkalid és fluxapiroxad (Xemium®) már évek óta ismert a BASF kínálatában.

A múlt év egyik sikerterméke, a Systiva csávázószer, amely ez utóbbit tartalmazza, és amely Magyarországon az árpa mellett már búzában is engedélyezett. Ez azért is minősül új fejlesztésnek, mert újszerű módon, csávázószerként vethető be a levélbetegségek ellen. Felszívódó tulajdonságú hatóanyaga révén már a keléstől kezdve megtalálható a növényben, így belülről, preventíven és tartósan védi azt a kórokozók ellen. E hatás alapján kiváltható az eddig szokásos korai lombvédelmi permetezés.

A fejlesztések egyik legújabb eredménye a Revysol® elnevezésű, korszerű azol hatóanyag, amelyet kedvező tulajdonságai miatt már engedélyeztek is az EU-ban. Flexibilis molekulaszerkezetének köszönhetően ugyanis kiváló hatékonyságú. A hatóanyag molekula más azolokhoz képest sokkal gyorsabban szívódik fel a növénybe, erősebben kötődik a kórokozóhoz, és a levélben raktározódik, ami folyamatos hatást biztosít. Ez a szer a szántóföldi és szőlő-gyümölcs kultúrákban is használható lesz. A kalászosokban való használatának pedig ugyancsak vannak előnyei: például a széles hatásspektrum és a kiemelkedő hatás a szeptóriás betegség ellen. Mindezen felül gyógyító és jó tartamhatás, továbbá kedvező kijuttatási tulajdonságok jellemzik a szóban forgó növényvédőszert. 

pál-bertalan-p1140124

Pál Bertalan, az Alföldi régió vezetője

A BASF több mint húsz éve folytatott módszeres kísérletei azt mutatják, hogy hazánkban a kalászosok betegségei által okozott kár átlagosan 20-22 százalék. Ennek az aránynak a mérséklése, illetve a hozamok növelése döntően mértékben a levélzet védelmén múlik. Az eltérő időben fertőző kórokozók, illetve a betegségek ellen egyszeri állományvédekezés nem adhat megnyugtató védelmet, sőt a kétszeri sem, ha rossz annak időzítése. Cél ezért az, hogy a felső levelek egészséges állapotát meg kell tartani. Ez pedig a BASF termékpalettáján található hatásos gombaölő szerekkel érhető el.

A BASF az okszerű tápanyag-utánpótlás iránt is elkötelezett. A fejlesztések ezért főként a nitrogén-felhasználás hatékonyságának javítását szolgálják. A nitrogénveszteségek csökkenthetők, ha a kijuttatott nitrogénmennyiséget a növények valós igényeihez igazítják, illetve e fontos tápelemet a növények számára hosszabb ideig elérhető formában tartják, stabilizálják. Ez ugyanis agronómiai, ökonómiai és környezetvédelmi szempontból egyaránt fontos.

Az említett célt szolgáló BASF-termékek első csoportját az ureázgátló anyagok képezik, amelyek az ammóniaképződésen keresztül történő nitrogénveszteséget mérséklik. Az ide tartozó Limus® Yellow a szilárd karbamid kezelésére szolgál a gyártás során. A másik terméket, a Limus® CL-t a termesztő választhatja, mivel azt a karbamid tartalmú oldattrágyákba (például: a Nitrosol) kell keverni a kijuttatás előtt. Az előzőektől eltérő készítmény a Vizura®, amely a nitrifikáció folyamatát gátolja a nitrátkimosódás és mérsékli a nitrogén-oxid képződésen keresztüli veszteséget. Ezt a szert a Vizura®-t hígtrágyához és biogáz fermentátumokhoz kell hozzáadni a kijuttatás előtt – mondta előadásában a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának vezetője