MENÜ

Lombtrágyázás a kalászvédelem idején

A gombaölőszeres kalászvédelemmel egymenetben kijuttatott lombtrágyák jótékony hatásai

2019.05.25.

A mezőgazdaság legtöbb növénykultúrájában komoly problémát okoz a szokatlan időjárású tavasz, mely számos agrotechnikai és növényvédelmi munka ütemezését nehezíti meg. Így van ez a kalászos növények esetében is, az egyébként időszerű kalászvédelemhez kapcsolódó növényvédelmi teendőkkel.

 

A nagymennyiségű csapadékot hozó időt követő feltételezhetően meleg, napsütéses időjárás optimális körülményeket biztosít a fuzáriumos betegség elterjedéséhez, ami jelentősen ronthatja a gabona minőségét. A fuzárium a gabonafélék egyik legjelentősebb gombabetegsége. A fertőzött gabona teljes egészében fogyasztásra és takarmányozásra is alkalmatlan és veszélyes, a gomba által termelt toxinok miatt. Ezért fontos és a termelés rentabilitásában nem elhanyagolható feladat ennek a fertőzésnek a lehető leghatékonyabb visszaszorítása.

Erre megfelelő módszer a helyes agrotechnika és az azt kiegészítő, megfontolt és jól tervezett növényvédőszerek alkalmazása. Sokat tehetünk a növényállomány megfelelő kondicionálásával is, makro- és mikroelemeket tartalmazó komplex lombtrágyák kijuttatásával. Fontos, hogy a két folyamat időben egyszerre végezhető, ami jelentősen csökkenti a járulékos költségek emelkedését valamint a talaj taposást. Erre a feladatra nyújt megoldást a Natur Agro Kft. által gyártott és forgalmazott Natur Plasma élő algás biostimulátor, mely általános növényi immunerősítőként segíti azok ellenállóképességét a külső biotikus és abiotikus tényezőkkel szemben. Tankkeverékben a Natur Active komplex tápanyagtartalmú lombtrágya, továbbá a szakszerűen megválasztott Mono adalékok a szemtermés fejlődésé során, az érés utolsó szakaszában a megfelelően vitalizált körülményeket biztosítják. A MONO adalékok közül a beltartalmi értékeket növelő MONO Cink, MONO Magnézium és MONO Kalcium jelentősége a kiemelt ebben az időszakban.

A cink részt vesz a fehérje-anyagcserében, az auxintermelés serkentésében és szabályozza a növény növekedését. Nagy szerepe van a növényi sejt felépítésében, így a klorofill képzésben. Hiányában ez visszamarad, ami közvetve befolyásolja az asszimilációs folyamatokat, ami pedig jelentősen befolyásolja a gabona beltartalmi értékeit.

A magnéziumnak jelentős szerepe van a fotoszintézisben, az asszimilációs folyamatokban, tartaléktápanyagok képzésében, nitrogén anyagcserében. Azonban számos hatása közül talán a legfontosabb, hogy az asszimilátumokat szállítja többek között a gabonaszemekbe, így szerepe a magban lévő tápanyagok felépítésében elhanyagolhatatlan. Tehát a Mg-hiány ezermagtömeg csökkenést eredményez, amit a MONO Magnézium adalékkal javíthatunk!

A kalcium hatással van a sejtnövekedésre, sejtszaporodásra, valamint segíti a növény cink és más tápelemek felvételét és hasznosítását, ezáltal hatással van a betakarításkori ezermagtömegre.

Összességében ezek a Mono adalékok a szem beltartalmi értékét javítják azáltal, hogy „katalizálják”, optimalizálják a többi tápelem felvételét, hasznosulását, ami által hatással vannak az enzimaktivitásra, így a tápanyagok előállítására, melyek tulajdonképpen a gabona gazdasági értéket emelik.

Mindez jól látható tavaly elvégzett kísérleteink eredményeit vizsgálva is. Boconádon az őszi búza állományban végrehajtott lombkezelési kísérletünk eredményeként betakarításkor 6,8% terméstöbbletet tudtunk realizálni a kezeletlen kontroll parcellához képest. A kísérleti kezelés további eredményeként a beltartalmi értékek vizsgálata alapján a nyersfehérje tartalom 0,7 %-kal, a sikértartalom 1,9%-kal volt magasabb a lombtrágyával kezelt területről származó mintákban. A kísérlet során hektáronként 4 liter Natur Plasmát, 4 liter Natur Active-ot, valamint 1-1 liter Mono Kalciumot és Mono Káliumot használtunk fel.

 

Kísérleti kezelések

táblázat

grafikon-01

 

Szentlőrinci kísérletünk során a teljes növényállomány részesült talajkezelésben (Natur Micro), illetve lombtrágyás kezelésben is. Mindezeket kiegészítve a kísérlet során az intenzívebb lombtrágyázás (és biostimulátorozás) hatásainak vizsgálatát céloztuk meg. A kísérleti területen a búza virágzás előtt hektáronként további 5 Liter Natur Plasmát, 5 liter Natur Active-ot, valamint 1-1 liter Mono Káliumot és Mono Kalciumot kapott, melynek eredményeként a fajták átlagában 5,35 % terméstöbbletet tudtunk realizálni.

 

Kísérleti kezelések

táblázat2

táblázat3

grafikon-02

 

A Natur Technológia nemcsak a kalászosok, hanem a kapás kultúrák esetén is bizonyította már hatékonyságát. A Natur Agro Hungária nagy népszerűségnek örvendő lombtrágya-akciója jelenleg is él: akik legalább 200 hektárra vásárolják meg a csomagot, egy STIHL MS 170 motorfűrészt kapnak ajándékba.