MENÜ

Lombtrágyázás a kalászvédelem idején

A gombaölőszeres kalászvédelemmel egymenetben kijuttatott lombtrágyák jótékony hatásai

2020.04.23.

A mezőgazdaság legtöbb növénykultúrájában komoly problémát okoz a szokatlan tavaszi időjárás, mely számos agrotechnikai és növényvédelmi munka ütemezését nehezíti meg. Így van ez a kalászos növények esetében is, az egyébként hamarosan időszerű kalászvédelemhez kapcsolódó növényvédelmi teendőkkel kapcsolatban.

 

Tekintettel az elmúlt hetek időjárási tényezőire, ki kell hangsúlyoznunk: nélkülözhetetlennek tűnik a kalászvédelemmel egymenetben elvégzett lombtrágyázás. A tartós fagyok országszerte igen jelentős károkat okoztak a gabonavetésű területeken. A lehetséges megoldások egyike a célzott tápanyagutánpótlás, mégpedig lombtrágyázás formájában, hogy a megfelelő időben, a megfelelő tápelemekkel és biostimulátorokkal tudjunk reagálni.

Támad a fuzárium?

A szélsőséges kora tavaszi időjárást tartós aszály követte az elmúlt hetekben, mely még továbbra is fennálló, jelentős problémát okoz. Az állományok száraz talajban kénytelenek szomjazva várni a csapadékot, legtöbb esetben már komoly ,,relatív tápanyaghiány” tüneteit mutatva. A jövőbeli időjárástól függ minden, azonban már most sejthető, hogy a gyengültségi parazita károsítók jó eséllyel támadni fogják a kalászokat. Ez esetben szinte már mindegy, hogy a csapadékos jövőbeni időjárás, vagy a növények általános gyengültsége miatt, de várhatóan erős lesz a fuzáriumos betegségek megjelenése, ami jelentősen ronthatja a gabona minőségét. A fuzárium a gabonafélék egyik legjelentősebb gombabetegsége. A fertőzött gabona a gomba által termelt toxinok miatt fogyasztásra és takarmányozásra is teljességgel alkalmatlan és veszélyes lehet. Ezért fontos, és a termelés rentabilitásában nem elhanyagolható feladat ezen fertőzés lehető leghatékonyabb visszaszorítása.

A kórokozó fennmaradása és áttelelése peritéciumban, micéliummal és klamidospórával történhet; a növényi maradványokon, a talajban és a talajfelszínen egyaránt. A primer fertőzés származhat konídiumok, aszkospórák és micéliumok fogékony növényre jutásából. Egy betegség kialakulásához három feltételnek kell teljesülnie: szükség van fertőzni képes kórokozóra, fogékony gazdanövényre és a fertőzéshez alkalmas környezeti feltételekre is. Ez utóbbi a kalászfuzárium esetében a csapadékos, meleg időjárást jelenti a virágzás alatt.

Hogyan védekezzünk?

A kalászfuzárium elleni védekezés esetén több fontos agrotechnikai szabályt kell betartanunk. Kiemelt fontosságú az egészséges vetőmag használata és a vetésváltás, azonban utóbbi betartása nem egyszerű feladat a gyakorlatban, hiszen a fuzáriumok polifág kórokozók. A tarlómaradványok talajba forgatásával elősegítjük a szármaradványok bomlását.

     
  Ezen a ponton megemlítendő a Natur Agro Hungária Kft. termékpalettájának másik fő termékcsoportja, a baktériumtrágya-készítmények. Kiemelt szárbontó hatásuk jelentősen csökkenti a tarlómaradványokon áttelelő károsítók követkető évi tevékenységének mértékét. Tarlókezelésre elsősorban a Natur Micro T nevű készítményünket, vetés előtti talajelőkészítések során elsősorban a Natur Fortét, kukorica esetén pedig a talajlakó kártevőkre is biokontroll hatást gyakorló Natur Nova termékünket javasoljuk. Minden talajoltónk két komponensből áll: a hozzájuk tartozó Natur Gomba-adalék a termékek szerves kiegészítője a komplex hatás érdekében.  
     

A mai búzatermesztési gyakorlatban a termelők túlnyomó többsége ezt a kalászvédelmet érintő növényvédelmi beavatkozást még a legjobb agrotechnika mellett is kénytelen beilleszteni a technológiájába, így adott az alkalom a növények utolsó – akár sorsfordító – lombtrágyás kezeléséhez. Ezzel a döntéssel sokat tehetünk a növényállomány megfelelő kondicionálása révén a kórokozók kárainak a mérséklésében is makro- és mikroelemeket tartalmazó komplex lombtrágyák kijuttatásával. Fontos, hogy a két folyamat időben egyszerre végezhető, ami jelentősen csökkenti a talajtaposást, és a járulékos költségek mértékét.

Bevált technológia a célzott kezeléshez

Erre a feladatra nyújt megoldást a Natur Agro Kft. által gyártott és forgalmazott Natur Plasma T élő algás biostimulátor, mely általános növényi immunerősítőként segíti az állomány ellenállóképességét a külső biotikus és abiotikus tényezőkkel szemben. Tankkeverékben a Natur Active komplex tápanyagtartalmú lombtrágya, továbbá a szakszerűen megválasztott MONO-adalékok a szemtermés fejlődése során, az érés utolsó szakaszában a megfelelően vitalizált körülményeket biztosítják. A Natur Plasma T biostimuláns és tápanyagbeépülést segítő hatásait kiegészítő MONO-adalékok közül a beltartalmi értékeket növelő MONO Cink, MONO Magnézium és MONO Kalcium jelentősége kiemelt ebben az időszakban. Megfelelő tápelemek és arányaik kiválasztása során területileg illetékes tanácsadóink állnak partnereink rendelkezésére, akik az adott állomány és a körülmények mindenkori figyelembevételével nyújtanak szakszerű segítséget ebben a lombtrágyázási időszakban is.

 

naturah-202004-kep_02

Búza virágzásakor elvégzett kalászvédelmi permetezés Natur lombtechnológiával kiegészítve.

 

A cink részt vesz a fehérje-anyagcserében, az auxintermelés serkentésében, és szabályozza a növény növekedését. Nagy szerepe van a növényi sejt felépítésében, a klorofillképzésben. Hiányában ez visszamarad, ami közvetve befolyásolja az asszimilációs folyamatokat, ez pedig jelentősen befolyásolhatja a gabona beltartalmi értékeit.

A magnéziumnak jelentős szerepe van a fotoszintézisben, az asszimilációs folyamatokban, a tartaléktápanyagok képzésében és a nitrogén-anyagcserében is. Számos hatása közül azonban talán a legfontosabb, hogy az asszimilátumokat szállítja a gabonaszemekbe, így szerepe a magban lévő tápanyagok felépítésében elhanyagolhatatlan. A magnéziumhiány tehát ezermagtömeg-csökkenést eredményez, amit a MONO Magnézium adalékkal javíthatunk!

A kalcium hat a sejtnövekedésre, sejtszaporodásra, valamint segíti a növényt a cink és más tápelemek felvételében és hasznosításában, ezáltal hatással van a betakarításkori ezermagtömegre.

Ezek a MONO-adalékok összességében tehát a szem beltartalmi értékét javítják azáltal, hogy „katalizálják”, optimalizálják a többi tápelem felvételét, hasznosulását. Ezáltal hatással vannak az enzimaktivitásra, így a tápanyagok előállítására, melyek tulajdonképpen a gabona gazdasági értéket emelik.

 

naturah-202004-kep_03

Teljes Natur technológiával kezelt búza tövek, melyek közül a jobb oldali a kezelt területről származik.

 

Kísérletek bizonyítják a kezelés hatékonyságát

Mindez jól látható a 2018-ban elvégzett kísérleteink eredményeit vizsgálva is. Boconádon az őszi búza állományban végrehajtott lombkezelési kísérletünk eredményeként betakarításkor 6,8%-os terméstöbbletet tudtunk realizálni a kezeletlen kontroll parcellához képest. A kísérleti kezelés további eredményeként a beltartalmi értékek vizsgálata alapján a nyersfehérje-tartalom 0,7%-kal, a sikértartalom 1,9%-kal volt magasabb a lombtrágyával kezelt területről származó mintákban. A kísérlet során hektáronként 4 liter Natur Plasmát, 4 liter Natur Active-ot, valamint 1-1 liter MONO Kalciumot és MONO Káliumot használtunk fel.

 

naturah-202004-kiserleti-eredmenyek-boconad-1

naturah-202004-kiserleti-eredmenyek-boconad-2

naturah-202004-kiserleti-eredmenyek-boconad-3

 

Egy másik, Szentlőrincen elvégzett kísérletünk során a teljes növényállomány részesült talajkezelésben (Natur Micro), illetve lombtrágyás kezelésben is. A kísérlet során mindezeket kiegészítve az intenzívebb lombtrágyázás (és biostimulátorozás) hatásainak vizsgálatát céloztuk meg. A kísérleti területen a búza virágzás előtt hektáronként további 5 liter Natur Plasmát, 5 liter Natur Active-ot, valamint 1-1 liter MONO Káliumot és MONO Kalciumot kapott, melynek eredményeként a fajták átlagában 5,35% terméstöbbletet tudtunk realizálni.

 

naturah-202004-kiserleti-eredmenyek-szentlorinc-1

naturah-202004-kiserleti-eredmenyek-szentlorinc-2

naturah-202004-kiserleti-eredmenyek-szentlorinc-3

 

naturah-202004-kep_04

A biostimulátoros kezelések jellemző hatása, az alsó képen látható. A tövek éréssel járó elszáradásának a mértékében tapasztalható folyamat-lassító hatás. Tovább marad élet a növényben.

 

naturah-202004-kep_05

 

Ha termékeink felkeltették az érdeklődését, keressen minket a naturah.hu oldalon található elérhetőségeink egyikén! Várjuk vállalkozó kedvű gazdák jelentkezését is, akik közreműködésünkkel a fentiekhez hasonló kísérletet állítanának be saját területükön.