MENÜ

Már megint a csigák!

2017.05.19.

Mit tehetünk a kertet tönkretevő csigák ellen? Olvasói levélre válaszolt az Agrováció Kft. szakértője!

Minden tavasszal, nagy reménységgel – és sok munkával, költséggel, - veteményezek, palántázok, azért, hogy a családom friss zöldséghez, szamócához jusson.

Öröm látni, ahogy a szamócák színesednek, az unokák alig várják, hogy az érettjeiből ehessenek. Ekkor jön a nagy csalódás: hívatlan vendégek éjszaka megdézsmálják, összerágják, nyomukban pedig minden zöldségen, levélen, undorító nyálkás nyomot hagynak maguk után. Amit nem esznek meg, azt már ezek után mi sem fogyaszthatjuk el! A házas és a kopasz csigákról van szó!

Nem szeretnék mérgező szerekkel fellépni ellenük, mert azzal a családomnak, magunknak is ártanék. Volt, amikor kiszórt sóval, mészporral védekeztem, de azt a locsolás elmosta, és a szomszédos gondozatlan kertből is sikerült átcsalogatnom a kártevőket. Most itt tartunk!

E levél írásával próbálkozok, hátha sikerülne valami megoldást találni a Tanárnő segítségével.

Úgy volna jó, ha a káposzta, saláta, retek, szamóca megmaradna, a csigák helyett pedig mi laknánk jól! Tanácsát várva, maradok tisztelettel: Nemesné Jutka

Kedves Olvasónk!

Egy komoly problémára mutat levele, valóban sok gondot okoznak a csigák a házi kertekben, sőt még a kertészetekben is. Léteznek csigairtó szerek, ezek azonban nem veszélytelen anyagok. Jó esetben a csigákat ugyan kiirtják, de a hasznos szervezetekre is mérgezőek: a madarakat, hasznos rovarokat, még a házi kedvenceinket is veszélybe sodorjuk a kijuttatással. Arról is beszélni kell, hogy ezek a szerek növényvédőszernek minősülnek, tehát szermaradékkal terhelt lesz a zöldség, gyümölcs, ezért a csigairtás ezen módja inkább kerülendő, ráadásul nem is elég hatékony.

A fogyasztó egészsége az első – ezért a kíméletes megoldásokat kell előtérbe helyezni. Ismert, hogy vannak olyan gyógy- és fűszernövények, amelyek jótékonyak a kertekben. Arra kevés embernek van kapacitása, hogy összegyűjtse a megfelelő növényeket és főzetek formájában kipermetezze a kertjébe a káros szervezetek ellen.

A PlantaForce Pro-tech tudatosan összeválogatott gyógy- és fűszernövényekből speciálisan kivont hatóanyagokkal éri el a károsítók elriasztását, távoltartását. A környezettudatos szemlélet alapja: a legkisebb környezeti beavatkozást okozzuk, miközben a termés egészségesen és szermaradványok nélkül fejlődhet.  A készítmény nem csak riasztásra alkalmas, hanem ásványi anyagainak, esszenciális összetevőinek köszönhetően erősíti, táplálja, kondicionálja a növényt, ezzel együtt az ellenálló képességet is javítjuk. Különösen ajánlott szamócában a csigák távoltartására, hiszen az érőfélben lévő gyümölcs illatanyagával vonzza a környék csigáit. Ugyancsak jók a tapasztalatok a saláta, káposztafélékben is a csigák elriasztására. Egyes kertészeknek az atkák okozta problémáit is megoldotta a tisztán természetes anyagokból előállított PlantaForce Pro-tech. 5 l/ha dózisban 200-400 l/ha vízzel kijuttatva eredményes repellens hatású, 4-6 alkalom ellenállóbbá teszi a kultúrát is. Szaktanácsadók 2 l/ha dózisban is hatásos csigariasztásról számoltak be. A készítmény biogazdálkodásban is elismert, engedélyes.

További információk még kaphatók itt: www.agrovacio.hu