MENÜ

Még több érv a MaxiCut mellett

2016.03.08.

A forradalmian új szárzúzási módszer módszert mutatott be néhány éve a dán Dal-Bo gyár a MaxiCut aprító hengerrel. Az új módszert sokan igen érdekesnek, és figyelemre méltónak találták. A szántóföldi bemutatók gyorsan bebizonyították, hogy az aprító henger kiválóan dolgozik, nagy a terület teljesítménye (10 ha/óra), és alacsony a fajlagos üzemeltetési költsége (2-4 liter/ha üzemanyag).

maxicut01-k

A gép felépítése

Az aprító henger igen masszív, erős felépítésű, melyre szükség is van a nagy munkasebesség miatt fellépő folyamatos fárasztó igénybevétel miatt.  A hengertagok alapja egy Ø610x7 mm-es acéldob, mely tömegnövelés céljából vízzel feltölthető. A henger 100 mm-es késekkel van felszerelve, így a teljes átmérő 810 mm. A nagy sebesség és az igénybevétel miatt a gép 70 mm-es acéltengelyeken és méretes kúpgörgős csapágyakon gördül. A csapágyak dupla ajkas tömítéssel rendelkeznek a por és szennyeződések kizárása érdekében. A csapágyak a vázhoz szabadalmaztatott rezgéscsillapító betéteken keresztül kapcsolódnak, ezzel csökkentik a váz igénybevételét. A gép 4.300 kg saját tömeggel rendelkezik, mely vízzel feltöltve akár 6.100 kg-ig növelhető. A kések igen erősek, amennyiben véletlenül egy tégla kerül a tarlóra, azt is kettévágja. A kések élettartama igen hosszú, hazai körülmények között a tapasztalatok szerint több ezer ha-t kibírnak csere nélkül. A henger három tagból áll, a két szélső hidraulikusan felhajtható, így 3 m a szállítási szélesség. A hengerre aprómagvető egység és pálcás boronasor is rendelhető opcióként.

Használat napraforgóban

A napraforgószár igen erős, aratáskor még a kombájn vagy traktor gumijában is kárt tehet. Újabban ezen kár elkerülése érdekében, és az új fejezős napraforgó adapterek miatt jellemzően akár 1 m-es szármaradvány maradhat a tarlón. Ezen tarlón ráadásul 2-2 sort a kombájn letaposott, melyet a hagyományos szárzúzó nem kezel. A MaxiCut aprító henger a letaposott szárat is aprítja, ráadásul olyan nagy a területteljesítménye, hogy két nagyobb teljesítményű kombájnt is kiszolgál. Több gazda az aprító hengerrel kezeli a tarlót, vág utakat a tarlóba, hogy a tarlón álló szár ne tegyen kárt a kombájnok mellé érkező szállítójárművekben.

Használat kukoricában

Gyakori kérdés a MaxiCut-tal kapcsolatban, hogy kukoricában hogy dolgozik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy két fontos dolgot kell tenni, hogy megfelelő munkát végezhessen a gép kukorica tarlón. A tarlót a megszokotthoz képest magasabban kell hagyni, kb 40 cm-es legyen a tarló magasság, és 3-4 napig hagyni kell száradni, és csak ezt követően kell az aprító hengerrel a tarlót kezelni, így már megfelelő lesz a munkája. Tapasztalatok szerint nagy előnye a MaxiCut-nak, hogy a kukoricaszárban áttelelni készülő molyok fészkét roncsolja, így azok nem tudnak áttelelni.

maxicut02-k
 maxicut03-k

Használat zöldtrágyában 

A Dal-Bo MaxiCut használható a manapság oly népszerű zöldtrágya növények aprítására is, még akkor is ha azok a méteres magasságot elérik. A nagy munkasebesség miatt a hengerek öntisztítóak.maxicut04-kNagy Márk

SZEGÁNA Kft.

+36-30/627-80-52

szegana1@t-online.hu