MENÜ

Mezei acat, fenyércirok, parlagfű és más nehezen irtható gyomnövény? Semmi gond!

2014.04.15.

Hazánk klímája megfelelő ahhoz, hogy eredményesen tudjunk kukoricát termeszteni. De ahogy az időjárás kedvez a kukorica fejlődéséhez, éppúgy kedvez a kukorica legfontosabb magról kelő és évelő gyomnövényeinek is. A kukorica gyomirtásának tervezésekor elsődleges szempont a terület gyomflórájának ismerete. 

Hétköznapi kihívás a kukorica gyomirtása során, hogy együtt fordulnak elő a területen a nehezen irtható magról kelő kétszikű gyomnövények – pl. parlagfű, csattanómaszlag, selyemmályva, szerbtövis -, illetve az egyszikűek – kakaslábfű, muharfélék – fertőzése is számottevő. Nemritkán ezen gyomnövények csírázása elhúzódó, több hullámban történik. Gyakori probléma ez akkor, ha csapadékosabb időszakok váltakoznak szárazabb, erősebb felmelegedéssel, mint amit az előző években is tapasztalhattunk. Természetesen olyan gyomirtó szert kívánunk választani ilyen esetben, ami egyszerre nyújt megoldást mind az egyszikűek, mind a kétszikűek ellen és tartamhatást is biztosít a később csírázókkal szemben. A választást nehezíti, illetve szűkíti a felhasználható készítmények sorát, ha évelő egyszikűek, pl. az egyes táblákon tömegesen előforduló fenyércirok is gondot okoz a területünkön.

Több hatóanyag együttműködésére és talajon keresztüli hatására van ilyen esetben szükség a hatékony gyomirtáshoz. Ilyen készítmény a Syngenta kukorica gyomirtó szere, az ElumisPeak. Ez a termék egy gyűjtőcsomag, két gyomirtó szert foglal magába az Elumis-t és a Peak-et. Az ElumisPeak kombináció három hatóanyagot tartalmaz, amelyek egymás hatását ideális módon kiegészítve, együtt dolgozva széles gyomirtási spektrumot nyújtanak. Posztmergensen kijuttatva eredményesen használható a takarmány és vetőmag kukorica magról kelő egyszikű és kétszikű gyomnövényei, valamint fenyércirok ellen.

Kiemelkedő tulajdonsága a talajon keresztüli hatása kétszikűek ellen. Az Elumis mezotriont és nikoszulfuront tartalmaz, olajos formulációja egy fejlesztési újdonság, amely jó megtapadást, gyors felvételt, és kiváló esőállóságot eredményez. A Peak proszulfuront tartalmaz. Ennek a szulfonil-ureák csoportjába tartozó hatóanyagnak figyeremleméltóan jó a hatása a kétszikű gyomok ellen, és az Elumisban lévő mezotriont és nikoszulfuront segíti, legyen szó akár nehezen irtható kétszikűekről, vagy fejlettebb példányokról. Fontos szempont, hogy a posztemergens gyomirtási időszakban a mélyről és elhúzódva, több hullámban csírázó kétszikű gyomnövények, mint például a parlagfű, csattanó maszlag, a selyemmályva és a szerbtövis félék a sziklevelestől akár a 8-10 leveles állapotig fordulnak elő a területen. A legtöbb gyomirtó szer a 2-4 leveles állapotban tudja a legjobb hatást biztosítani, és a fejlettebb gyomnövényeket nem, vagy csak részben képes megfelelő hatékonysággal irtani. Ezek a fejlett kétszikű gyomok túlélik a növényvédőszeres kezelést és egy újbóli csapadék hatására tovább fejlődnek. A Peak proszulfuron hatóanyagának jellegzetes képessége, illetve hatásának tünete, hogy a kezelt gyomnövények tenyészőcsúcsa elpusztul, továbbfejlődni nem tud, és újrahajtani is képtelen, ez különösen fontos az olyan gyomnövények esetén, amelyek újrahajtásra hajlamosak, mint például a parlagfű, a libatop- és disznóparéj félék.

Az ElumisPeak így kiváló hatékonyságú még a fejlettebb parlagfű ellen is a levélhónaljból történő újrahajtás veszélye nélkül. A kombináció felhasználási időpontjának meghatározásánál a gyomfejlettséget kell figyelembe venni, de a kukorica fejlettsége nem haladhatja meg a 7 leveles állapotot. A kijuttatás a rizómáról hajtó fenyércirok 10-20 cm-es fejlettségekor, a köles gyökérváltása előtt 1-2, maximum 3 leveles fejlettségéig, a kakaslábfű 1-3 leveles állapotában történjen. A magról kelő kétszikűek 2-6 leveles állapotban a legérzékenyebbek a kombinációra. Az ElumisPeak dózisa 1,3-2,0 l/ha Elumis és 15-20 g/ha Peak, amely akár 60 g/ha nikoszulfuron kijuttatására ad lehetőséget a fenyércirok elleni védekezésben. A kombinációhoz minden esetben 0,1

l/ha FixPro nedvesítő hozzáadása javasolt. Légköri szárazság esetén, fejlett, megvastagodott levélfelületű gyomnövények esetében 3-4 kg/ha ammónium-nitrát hozzáadásával tudjuk fokozni a hatékonyságot. Az ElumisPeak csomag praktikus, 3 ha-os kompakt “kenguru” kiszerelésben kerül forgalomba.

Azokon a területeken, ahol évelő gyomnövények- mezei acat, fenyércirok, apró szulák, - is előfordulnak, a ProNik csomag nyújt jó megoldást. A benne lévő három hatóanyag (dikamba, proszulfuron, nikoszulfuron) hatására ezek a mélyen gyökerező, erős földalatti túlélő képlettel rendelkező gyomnövények sínylődve, sárgás-vöröses elszíneződéses, majd száradásos tüneteket mutatva pusztulnak el. A nikoszulfuron az évelő egyszikűek mellett a magról kelők ellen is megbízható hatékonyságot biztosít.

Az idei évben a jól ismert ProNik megújul, az új csomag ProNik Star néven kerül kereskedelmi forgalomba. A ProNik Star gyomirtó szer csomag még praktikusabb, 5 ha kezelésére elegendő. Caspert és egy új nikoszulfuront, a Milagro 240-et tartalmazza, ami a legmodernebb és legtöményebb nikoszulfuron formuláció. A ProNik Star csomagban lévő nikoszulfuron és proszulfuron hatáskifejtése nagymértékben fokozható, elsősorban gyorsítható 3-4 kg/ha ammónium-nitrát hozzáadásával. A készítményhez minden esetben nedvesítőszer hozzáadása szükséges. A Syngenta gyomirtó szer választékában megtalálható a megoldás, akár nehezen irtható kétszikűekről, akár erős egyszikű fertőzésről van szó, de amennyiben évelőek, pl. mezei acat, fenyér cirok okoz gondot, akkor is számíthatunk a biztos hatékonyságra Elumis Peak, vagy ProNik gyomirtó szer csomag használatával.

Tóth Csantavéri Szilvia, Dr. Nagy Viktor

Syngenta Kft.