MENÜ

Miért előnyös a kelatizált levéltrágyák alkalmazása?

2017.03.31.

A gyorsan fejlődő állomány tápanyagigénye sokszor meghaladja a gyökerek tápanyagfelvevő képességét. Kedvezőtlen talajállapot esetén (tömörödés, eliszapolódás, aszály, stb.), illetve extrém időjárási körülmények hatására (szárazság, túl hideg időjárás, kimosódási veszteségek, stb.) a tápanyagfelvétel gátolttá válik.

Másrészt a nem megfelelő körülmények ellenére is valahogy szüksége van a növényeknek a megfelelő tápelemekre. Mi lehet a hatékony megoldás? Hogyan juttathatja ki a legeredményesebben a növények számára nélkülözhetetlen tápelemeket?

A levéltrágyázás hatékony segítséget jelent az állomány számára, hiszen a szükséges tápelemek gyorsan, célzottan bejuttathatók a növényekbe. Ennek a leghatékonyabb eszközei a kelátképzőt tartalmazó készítmények. A kelatizált levéltrágyákat a mikroelem hiányos állományok tápláltsági fokának javítására széles körben alkalmazzák. 

Ennek oka, hogy a kelátok különleges szerkezetű fémkomplexek, bennük a ligandumok rákollószerűen („chelé” görögül rákolló) veszik körül a fémiont és így a fémekkel stabil gyűrűs szerkezetű komplexeket képeznek. A fémkelátok vízoldhatóságuk és stabilitásuk következtében permetező és talajtrágyaként egyaránt felhasználhatók.

A kelatizált mikroelemes levéltrágyák használatával a tápelemek egyenletesebben juttathatók ki, a szerek önmagukban is megfelelő tapadást biztosítanak és ezért kedvezőbb a hasznosulásuk is, hiszen ezen készítmények könnyebben és gyorsabban áthatolnak a levelek viaszos kutikuláján.

A tiszta sók ugyan magasabb hatóanyag-tartalmúak, de lényegesen savasabb kémhatásúak. A szuszpenziók gyakran instabilak, és emiatt keverhetőségük és alkalmazási idejük lényegesen kritikusabb. A szuszpenzióban lévő lebegő szilárd hatóanyag részecskék méretüknél fogva jóval nehézkesebben jutnak be a növényekbe, így hatékonyságuk jóval kisebb, mint a kelatizált levéltrágyáké. Honnan tudhatja, hogy milyen mikroelemeket válasszon?

A mikroelemek helyes kiválasztását segíti a talaj- és levél vizsgálatokon alapuló szaktanácsadás. A talaj- és levélanalízisre alapozott kelatizált mikroelem tartalmú készítmények használata bizonyult ár-érték arányban a legoptimálisabb megoldásnak a tápelem hiányos állapotok megszüntetésére. Ezért a gazdákat is arra biztatjuk, hogy az okszerű tápanyag-utánpótlást megelőzően ezen vizsgálatokat végeztessék el.

A kelatizált készítmények oldatban sokkal hosszabb ideig tárolhatók stabil állapotban a kiválás veszélye nélkül, és a növényvédő szerekkel való együttes kijuttatásuk is jóval probléma mentesebb. A szuszpenziók felhasználása során az oldhatósági problémák következtében a gyakorlatban gondot jelent a kijuttató rendszerek tisztántartása is. 

Tapasztalatok és kutatások is bizonyítják, hogy a kelátok jelentik a legjobb mikroelem-felvehetőséget növényen és talajon keresztül is, önmagukban (formuláció nélkül) is, ezért növénytermesztésben feltétlen javasolt a kelatizált levéltrágyák használata.

Forrai Dusán, Fitohorm Kft.
További információ: www.fitohorm.hu