MENÜ

Most kell nagyon figyelni a szántóföldi növényekre

2016.06.13.

Biztató fejlődési állapotban van a búza, a kukorica és a napraforgó, s az előrejelzések szerint kiváló lesz a repce idén, ám a gazdálkodóknak most nagyon kell figyelniük, mert az enyhe tél miatt veszélyes kórokozók, kártevők is megjelentek a szántóföldeken, hangzott el a növényvédelmi szektorban piacvezető Syngenta szer-show-ján.

A Syngenta az elmúlt hetekben Hódmezővásárhelyen, Dalmandon, Pápán és Hajdúböszörményben tartotta a hagyományos Szer-show-ját, amelyeken összesen csaknem ezerkétszáz gazdálkodó vett részt. Ezek a találkozók alkalmat adtak arra, hogy a vállalat szakértői a szántóföldön mutassák be a Syngenta búza, napraforgó, kukorica és repce portfolióját, s a hozzájuk kapcsolódó új, innovatív növényvédelmi készítményeket.

A mintegy 1,5 millió hektáron vetett őszi kalászosokat a kalászhányás környékén érte az április végi fagy, amely több helyen kisebb termékenyülési problémákat okozott, ennek ellenére összességében kifejezetten kedvező képet mutatnak, hangsúlyozta Harmat Ákos, a Syngenta kampánymenedzsere. Az enyhe tél után kora tavasszal viszont szinte azonnal megjelentek a kórokozók és kártevők, amelyek ellen csak jól időzített, megbízható növényvédelmi készítményekkel lehet védekezni.

Mint Harmat Ákos elmondta: kalászosban idén vezették be a Seguris Xtra gombaölő szert, amely egyedülálló módon három, különböző csoportba tartozó hatóanyagot - triazolt, strobilurint és SDHI-t - is tartalmaz. Szintén lényegesen kedvezőbb áron juthatnak hozzá az elődjénél modernebb Moddus Evo szárszilárdítóhoz. Idén tovább bővül a Syngenta búzafajta kínálata: a Falado kenyérbúza révén magas terméshozam realizálható. Ezen kívül egyre népszerűbb a magyar piacon is a Syngenta hibridárpa programja, a Hyvido, amelynek révén egyedülálló őszi árpa hibridek érhetőek el.

Az elmúlt években rendkívül sikeres napraforgó esetében a tavalyihoz hasonló, 600 ezer hektáros vetésterülettel számolunk, a kelőfélben lévő napraforgót szerencsére nem károsította a fagy – mondta Harmat Ákos. - Viszont mostanság várható az első gombabetegségek megjelenése, amely ellen feltétlenül védekezni kell, s jelenleg országosan súlyos problémát okoznak a levéltetvek. Napraforgóban megnehezíti az ellenük való védekezést, hogy a nagyméretű levelek fonákján helyezkednek el. Emiatt itt is csak a tartamhatással rendelkező, akár felszívódó, szisztemikus hatású hatóanyagot is tartalmazó készítmények jöhetnek szóba.

A napraforgó területén piacvezető Syngenta portfoliója olyan új, kiváló termőképességű hibridekkel bővült, amelyek minden szegmensben kiemelkedő alternatívát kínálnak a termelők számára. Az SY Arizona a hagyományos, az SY Diamantis a Clearfield, az SY Bacardi a Clearfield Plus hibridek között jelent újdonságot, míg a SY Gracia CLP egyszerre magasolajsavas és Clearfield Plus gyomirtású hibrid.

A kukorica növényvédelme során 2016-ban is számos kihívással kell szembenéznünk, hangsúlyozta Schipp Márton, kukoricaért felelős kampánymenedzser.

A korai tavaszi felmelegedésnek köszönhetően a kukoricavetések a legtöbb helyen időben megtörténtek, viszont ezután rendkívül száraz periódus következett, amely a kukorica fejlődését is visszavetette. A helyzetet súlyosbította a huzamos ideig tartó, szokatlanul alacsony éjszakai hőmérséklet. Így sok helyen találkozhattunk vontatottan fejlődő, stresszes kukoricaállományokkal és heterogén gyomkelésekkel. Nagyon fontos ilyen esetekben a gyomirtó szer helyes megválasztása. A Lumax a kukoricára nézve egy szelektív készítmény, így használata kisebb stresszel jár a már egyébként is terhelt állományokra. Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk a megfelelő időben, korán elvégezni a gyomirtást, érdemes olyan valódi posztemergens gyomirtó szert választanunk, amely gyors és látványos hatása mellett tartamhatással is rendelkezik. Ilyen készítmény a Calaris Pro.

Schipp Márton szerint a sikeres kukoricatermesztéshez elengedhetetlen, hogy a technológiánkat a megváltozott időjárási körülményekhez igazítsuk. A Quilt Xcel számos élettani hatással rendelkezik, így a kukorica könnyebben képes megbirkózni a kedvezőtlen körülményekkel, így szárazabb években is jobb kondícióval és terméstöbblettel hálálja meg használatát. A Syngenta kukorica vetőmag kínálatának új generációját - hat szemes - SY Batanga, SY Photon, SY Dartona, SY Zephir, SY Kreon, SY Senko - és egy siló hibrid, a SY Sincero képviseli 2016-tól.

Tavaly ősszel 231 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, ez némi növekedés a korábbi évekhez képet. Idén őszre viszont a piaci körülmények pozitív változásai, s a jó termésátlagok miatt jelentős, 20 százalékos növekedés várható e szegmensben, mondta Nádudvari Éva repce kampánymenedzser. A növényállomány nagyon jó állapotban telelt, a késői fagy nem okozott szignifikáns terméskiesést. Az előrejelzések szerint a tavalyi átlagtermésnél lényegesen magasabb termés várható, elérheti a 2014-es átlagot is, amely meghaladta a 3 tonnát hektáronként.

A Syngenta repce portfóliója immár 5 kiváló hibridből áll: a SY Saveo, az NK Aviator és a SY Cassidy mellett két új hibrid, az SY Florida és az SY Bluestar, amelyek a 2014-es NÉBIH posztregisztrációs vizsgálatokban éréscsoportjukban első helyezést értek el.