MENÜ

Most védd, most vigyázz, hogy jól csináld…!

2018.05.24.

Ha Máté Péter szőlész lett volna, nagy valószínűséggel így énekeli híres dalát: Most védd, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád, megbosszulja önmagát… Ennek a mottójára a Sumi Agro Hungary Kft. a szőlő növényvédelmi aktualitások témakörében néhány kardinális teendőre szeretné a tisztelt szőlőművelők figyelmét felhívni.

 

Május harmadik dekádja közepén járunk, túl vagyunk egy igen száraz, a 100 éves meteorológiai átlagot Celsius fokokkal meghaladó „forró” áprilisi tavaszon. Következménye sok oldalról éreztette hatását. Tavasszal késve induló vegetáció, nemcsak behozta hátrányát, de 10-14 nappal előrébb tart a megszokottól. A korai szőlők virágzásnak indultak. A növényvédelmi munkákat is ennek megfelelően muszáj tervezni, kivitelezni.

Alapvetően a nagy atkafertőzések időszakát – rügypattanás és az azt követő egy/két hét – elhagytuk. Ettől függetlenül találkozhatunk esetleges későbbi nemzedékekkel, szívogató populációkkal. Ezek megfékezése érdekében továbbra is a piacon tartjuk a gyakorlatban jól bevált és közkedvelt, kivételes hatékonysággal bíró ORTUS 5 SC atkaölő szerünket.

ontozott_ultetveny

1. kép: szőlőlevélatka szívogatás tünetek az alsó leveleken

A lisztharmat primer tüneteinek észlelése – ország nyugati és keleti részéről egybehangzóan jelentve – május elején megtörtént. A szorosan azt követő csapadékmentes napok – leszámítva a helyi záporokat - nem igazán kedveztek a további fertőzés kialakulásához. Május közepétől megérkező országos csapadék megteremtette az epidémiát kiváltó feltételek – inokulum, fogékony növény, optimális klimatikus viszonyok – térben és időben történő meglétét. Kérdés, adottak lesznek-e mindenhol 2018-ban, egy súlyos, járványszerű szőlőlisztharmat lefolyásához, szerte a magyar borvidékeken?

A késői fajták még a virágzás előtti állapotban vannak. Esetükben a fertőzés blokkolására szóba jöhet, egy nagy hatékonyságú felszívódó szer alkalmazása, elemi kénnel kiegészítve tankkeverékben. Erre a célra kiválóan alkalmas a TOLEDO felszívódó lisztharmat elleni gombaölő szer. A piacon legmagasabb tebukonazol hatóanyag koncentrációval rendelkezik, amely kiemeli a versenytársak közül. Továbbá a modern „SC” formulációja tág határok közötti tankkeverék felhasználást biztosít számára. Később a virágzás és fürtzáródás között - a szőlő legkritikusabb, betegségekkel szemben legérzékenyebb fenológiai stádiumban – a Sumi Agro lisztharmat elleni vezérterméke a CYFLAMID. Az unikális tulajdonságokkal felvértezett cyflufenamid hatóanyag, mint teljesen egyedülálló hatásmód - öt ponton képes a gomba életét blokkolni - lokálszisztemikus, transzlamináris, kiemelkedő gázosodó, preventív és kuratív hatás, hosszú tartamhatással. A termék a lisztharmat rezisztenciatörés alappillérévé vált.

demjén szőlő lisztharmat-furton demjén szőlő lisztharmat-levelen
2. kép: szőlőlisztharmat fürtön 3. kép: szőlőlisztharmat levélen


A szőlő – évjárattól függően – másik komoly növényvédelmi kihívást jelentő betegsége a peronoszpóra ellen is rendelkezünk egy innovációval. A termék kereskedelmi elnevezése: LIETO. A két magas hatóanyag (cimoxanil + zoxamid) koncentrációjának köszönhetően, azok szinergista hatása, alacsony hektárdózisa mellett, továbbá a WDG formulációja, kiváló hatékonyságot biztosít a felszívódó blokkban a peronoszpóra ellen. Az utóbbi években szinte valamennyi hazai borvidéken felütötte fejét és sok helyen gazdasági kárküszöbértéket meghaladó terméskiesést eredményezett a fakórothadás és a feketerothadás. A Sumi Agro által erre a probléma körre javasolt, gyakorlati oldalon kipróbált és bevált technológia a TOPSIN M 70 WDG és a TIURAM GRANUFLOW tankkeverékben történő kombinációja. A két hatóanyag – felszívódó + kontakt – együttes ereje segíti a rothadási betegségek (beleértve a szürkerothadást) tüneti kialakulásának megelőzését.

A szőlőnkben az atkák mellett – az évjárati hatások, ill. a termőhelyi viszonyok függvényében – a szőlőmolyok (nyerges, tarka) elleni védelem jelenti a legnagyobb odafigyelést. Általában két nemzedékével számolunk. Attól függően, hogy milyen hatásmechanizmusú szert választunk, a kémiai védekezést a csúcsrajzás körüli időszakra pozícionáljuk.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017. július 12.-i felhívását szó szerint idézve: „az amerikai lepkekabóca idei jelentős elszaporodása miatt – figyelmeztet az ellene való védekezés fontosságára - A parányi élősködő idei elszaporodása különösen Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyékben ért el aggasztó mértéket, de jelenléte megfigyelhető Hajdú-Bihar megye közterületein és kultúrerdeiben is. Gyengébb mértékű Heves megye szőlőültetvényeinek fertőzöttsége mindkét borvidéken, továbbá megjelentek az amerikai lepkekabóca fiatal lárvái és az általuk okozott károsítás Fejér megye legkülönbözőbb növényfajain, valamint Zala megye szőlő- és gyümölcskultúráiban is.”

Tehát lassan azt mondhatjuk az ország minden részén fellelhető a karantén betegséget – szőlő aranyszínű sárgasága / Flavescence Dorée fitoplazma – terjesztő amerikai lepkekabóca. Jelenleg a betegség ellen nem áll rendelkezésre hatékony növényvédő szeres eljárás, mindenképpen a terjesztő vektor a kártevő ellen kell védekeznünk! Miért? Mert a rovar - az amerikai lepkekabóca - testében felszaporodó kórokozó szívogatásával kerül át az egészséges növénybe.  Amennyiben ezt elmulasztjuk a fertőzés megtörténte után - a beteg szőlőtőke fejlődése kora tavasztól visszamarad, olykor hajtások sem képződnek. Az érzékenyebb fajtáknál a fásodás elmarad, a vessző elvékonyodik és gumiszerűvé válik. Ha a növény a tenyészidő során fertőződik, a tőkében a megindult fásodás megáll. A hajtásokon az első, enyhe sodródást mutató levelek a nyár közepén jelennek meg. Ezek a tünetek fokozatosan erősödnek, majd kialakul a betegségre jellemző, levél fonáka felé történő, háromszög alakú sodródás. A napos oldalon a fehér fajták levéllemezének részleges vagy teljes sárgulása, a kék fajtáknál azok vörösödése figyelhető meg. Mindkét esetben a levélfelületre fémes színezet jellemző.  A védekezés időpontjának helyes meghatározásában a NÉBIH előrejelző szolgálata – összekötve e hegyközségekkel -  sokat segít. Alapvetően elmondhatjuk, hogy az első védekezést a L3 lárvastádium észlelése idején kell végrehajtani. Ez általában a terméskötődés idejére esik. Indokolt esetben szóba jöhetnek további kezelések a lárvák és imágók ellen – bogyónövekedés időszakában.

Az amerikai lepkekabóca, molykártevők és a különféle rovarok ellen kiváló, gyors hatást érhetünk el a WAKIZASI rovarölő szer kipermetezésével. Azonnali, kontakt méregről van szó. Az esetleges repülő, rajzó molyokat is képes megsemmisíteni. Kiváló, granulált formulációval rendelkezik, a tankkeverékünk ideális alkotója.

fogolap_csapda

4. kép: szőlőmolyok rajzásának feromoncsapdás megfigyelése

Az első gyomirtáson túl vagyunk a szőlőben, de a második kezelés előtt állunk. Ebben a kémiai technológiából a Sumi Agro Hungary Kft. által kifejlesztett PLEDGE 50 WP gyomirtó szer ma már szinte kihagyhatatlanná vált a hazai szőlőlankákon. Kivételes perzselő hatásánál fogva hosszú, talajon érvényesülő tartamhatása mellett, a TRUSTEE-Hi Aktív (glifozát hatóanyag, 661g/l IPA só tartalom) gyomirtóval tankkeverékben kombinálva, eredményesen kontrollálhatjuk a magról kelő és évelő, egy és kétszikű gyomokat. Új termékünk a KABUKI a hazai piacon. A készítmény a szőlő oldalhajtások és tőhajtások leperzselésére alkalmazható. A kezelést az oldalhajtások és tőhajtások 10-15 cm-es nagyságánál célszerű elvégezni. A terméket a jobb hatékonyság érdekében a SPUR adalékanyaggal kombinálva javasoljuk alkalmazni

ültetveny

5. kép: Pledge 50 WP + Trustee Hi Aktiv kezelés utáni állapot

Ahhoz, hogy egészséges szőlőt szüreteljünk, a gazdanövény tápanyagellátását is egyensúlyban kell tartanunk. Ezt helyes tápanyag utánpótlással, lombtrágyák megfelelő időben történő kijuttatásával tudjuk biztosítani. A Sumi Agro palettáján számos ilyen választási lehetőséget találunk. Kiemelkedik közülük a SERGOMIL L 60 speciális, felszívódó rezet tartalmazó immunerősítő lombtrágya. Egzakt gyakorlati és labor eredményekkel bizonyított, mérhető fungicid mellékhatással. Kijuttatása a szőlő virágzásától egészen a zsendülés végéig javasolt – feltöltés jelleggel – kettő, háromszori alkalommal. A szőlő kötődés elősegítésére javasolt a Bortrac, a cinkhiányos tünetek kezelésére pedig a Zintrac lombtrágya áll rendelkezésre. Szólnunk kell egy új, szőlőben is engedélyezett, gibberellinsavat (GA3) tartalmazó, fermentációval előállított természetes növekedésszabályozó készítményünkről a FlorGib-ről. A gibberellinsav számos biológiai folyamatra hat, úgymint a növény-növekedésre, fejlődésre, virágzásra, gyümölcsrakódásra és az érésgyorsításra. A sikeres beavatkozás érdekében a kezelések időzítése kardinális kérdés. A szőlőben növekedésszabályozásra, fürttömörség csökkentésére, fürtkezdemények határozottan láthatóvá válásától (BBCH 53) 50%-os virágzásig (BBCH 65) terjedő időszakban, 8-16 tabletta/ha dózisban, 500 l/ha vízmennyiséggel, állománypermetezéssel kijuttatva ajánljuk. 

„Nota bene”, a szőlő és gyümölcs kultúrákban regisztrált valamennyi termékünk engedélyezett az Agrár és Környezetgazdálkodási célprogramokban (Wakizasi csak szakmérnök felügyeletével).