MENÜ

Műtrágya nélkül indítjuk el a kalászosokat!?

2023.09.07.

Mit adjunk ki, mit hagyhatunk el, mennyit tudunk spórolni? Lehet-e olcsón, mégis sokat és jó minőségben termelni?

 

Az idei évben mindenhol a költségek optimalizálása folyik. Mit lehet elhagyni, mit lehet csökkenteni? Ebben a helyzetben mutatunk egy technológiát, amelyen menet közben is lehet még alakítani.

Nincs indító (NPK, NP) alaptrágya

Mivel jelentős költség (40–70e Ft/ha) lenne 150–300 kg/ha mennyiségben alaptrágyát kiszórni, ezért feltételezzük, hogy ez idén sok helyen elmarad. Tudjuk, hogy kockázatos intenzív gazdálkodást folytatni alaptrágya nélkül, de valahol csökkenteni kell a költségeket.

Proveo star, ahogy van már levélfelület

Léteznek olyan biostimulátorok, amelyek abban segítik a növényt, hogy több, nehezen felvehető tápanyaghoz (pl. foszfor) jobban hozzáférjen.

A Proveo star egy kipróbált, aminosav-alapú termék, amelyet bátran használjunk a késő őszi és a tél végi kezeléssel. A Proveo start – mint a legtöbb ilyen készítményt – lombtrágyával együtt juttassuk ki. Aki pedig az AÖP-pontokat gyűjti, annak a Proveo star használata 1 pontot ér.

Javasolt felhasználás: 2 alkalommal; 0,4–0,5 liter/ha dózisban.

 

img_4351.jpeg

A Proveo star-ral kezelt növények több termést és lényegesen jobb beltartalmat érnek el.

 

Kalászos KompleX lombtrágya – ami egy tápoldat

Lombon keresztül is tudunk számos tápanyagot pótolni, amihez válasszunk egy NPK + magnézium alapú lombtrágyát. A Vulcan Kalászos KompleX az előbb felsorolt hatóanyagokon felül ként és kimondottan a kalászosoknak fontos mikroelemeket is tartalmaz. Lehetőleg 2–3 alkalommal illesszük be a technológiába, kis–közepes dózisban.

Javasolt felhasználás: 2–3 alkalommal; 5–10 liter/ha dózisban.

MagnaS + Réz – tápanyag és növényvédelem

Az idei év is megmutatta, hogy egyre nehezebb lesz a növényvédelem. A fagy nélküli tél, a szűkülő vetésforgó, a lebontatlan szármaradványok hihetetlenül kedveznek a gombáknak, vírusoknak. Ezért nagyon fontos, hogy egy-egy lombkezelésnél elemi kén–réz alapú lombtrágyát – mint egy lemosó permetet – iktassunk be a technológiába.

A Vulcan MagnaS–Réz egy szuszpenziós lombtrágya, amely nitrogént, elemi ként, magnéziumot, rezet, bórt és cinket tartalmaz. Vigyáz a növényre, mint egy növényvédő szer, és jelentős mennyiségű tápanyaggal látja el. 

Javasolt felhasználás: 1–2 alkalommal; 4–8 liter/ha dózisban.

 

buza lisztharmat.jpeg

Az elemi kén-réz alapú lombtrágyák - mint a MagnaS-Réz - a növényvédelemben is megállják a helyüket.

 

Nitrogén-fejtrágyázás – amit nem lehet elhagyni

Nitrogén nélkül nem lehet termelni, de sok nitrogén nélkül igen. Ezt megmutatta az idei év, országosan 40-50%-kal csökkent a felhasználás, mégis rekord közeli mennyiség termett. Vagyis, közepes mennyiségű nitrogénnel már elérhetőek a „jó” termésátlagok.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy két fejtrágyázásban érdemes gondolkodni. Kénes nitrogént (pl. Nitro-MixS300) adjunk 200 liter/ha dózisban (vagy szilárd: 200 kg/ha) már a tél végén és 100 liter/ha (vagy szilárd: 100 kg/ha) kora tavasszal. A nitrogén mindig legyen kénes, és a kijuttatást a bemosó csapadék elé időzítsük.

Tavaszi lombtrágyák – magnézium és a mikroelemek

Április után egyre gyakoribb a hirtelen meleg és a folyamatosan száradó talaj. Ebben az időszakban (főleg, ha nincs elég víz a talajban) már ne adjunk sok nitrogént a növénynek, mert még több vizet fog elhasználni. Lombtrágyázni tehát csak magnéziummal és mikroelem- koncentrátummal javasolt.

A Vulcan Keserűsó+ME+P+Cu kimondottan a kalászosok lombtrágyája. A zászlóslevél megjelenése után, már csak magnéziumalapú terméket használjunk, és dolgoztassuk meg a levelet. Az értékesítésnél fontos lesz a jobb sikér, a magasabb hektolitersúly.

Javasolt felhasználás: 1–2 alkalommal; 5–10 liter/ha dózisban.

Ez a technológia még egy kisebb gazdaságban is bőven 80 000 Ft/ha alatt marad, miközben az átlagnál többet és jobb minőségben fogunk termelni. Apránként fogunk költeni a növényre, ahogy a terményértékesítésből bevételek realizálódnak. Ugyanakkor, sokáig nem halogatható a talajok javítása és tápanyaggal (foszfor, kálium) történő feltöltése. Ehhez azonban ennél lényegesen magasabb terményárakra lenne szükség.

 

hirdetés_vulcanagro-2023-09-06

 

[email protected]

www.vulcanagro.hu

vulcanagro-logo vegleges_50