MENÜ

Nagyszabású beruházás az AXIÁL bajai központjában

Agro Napló 2021.05.18.

Az AXIÁL Kft. 2 milliárd forintos raktárberuházása, amihez 1 milliárd forintos állami támogatást kapott, 800 munkahelyet véd meg – közölte a kormany.hu

Fotó: Steinhauser Tamás

 

A fejlesztésnek köszönhetően automatizált robotok végzik majd a logisztikai, rakodási feladatokat a magyar tulajdonban lévő Axiál Kft. új raktárépületében a nagyvállalati beruházási támogatás segítségével. 

Varga Mihály pénzügyminiszter a helyszínen többek között arról beszélt – a közösségi oldalára feltöltött videóban –, hogy a magyar gazdaságnak ehhez hasonló, világszínvonalú beruházásokra van szüksége, hiszen a mindez a jövőt jelenti.

A miniszter kiemelte: a digitalizáció és a robotizáció, vagyis az ipar 4.0-ás megoldások ugyanis a jövő gazdasága, a magyar ipar pedig nem csupán lépést tart a fejlődéssel, de abban meghatározó részt is vállal.

A gazdaság fellendítésére a költségvetésből idén 6172 milliárd forint, jövőre 7308 milliárd forint jut, és folytatódik a beruházások állami ösztönzése is – tette hozzá.

A bajai Axiál Kft. évente mintegy 10 ezer tonna alkatrésszel látja el a mezőgazdaságot, az építőipart, és a raktártechnológiai vállalkozásokat, a mostani beruházással a cég a raktározási lehetőségeiket bővíti – ismertette a videóban Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető, tájékoztatott a kormányzati hírportál.

 

 

A cég sajtóközleménye mindehhez hozzáfűzi: az AXIÁL Kft. központi telephelyén található alkatrész logisztikai központ 2006 decembere óta szolgálja ki a vállalat ügyfeleinek igényeit, azonban az alkatrészforgalom növekedése, az új termékkörök kínálati palettán való megjelenése olyan nagy mértékű raktári készletnövekedéssel járt, ami már negatívan befolyásolta a kiszolgálás sebességét és minőségét.

Mindezeket figyelembe véve a vállalat a korábbi, 4500 négyzetméteres, 8 méter hasznos magasságú, valamint 3800 raklaphellyel és mintegy 15 ezer polcos tároló hellyel rendelkező alkatrész logisztikai központjának bővítését határozta el, aminek megvalósítása közel egy év elteltével célegyenesbe ért.

A beruházás része a kereskedelmi raktár méretének növelése, az alkatrész logisztikai központ oldalirányú bővítése egy 48x48 méteres alapterületű, 14 méter hasznos belmagasságú raktárépülettel, illetve egy, az új résszel, valamint a régi raktárhelyiséggel közösen kialakított automata rendszer telepítése is a beruházás része. A projekt nemcsak az infrastruktúra, hanem új technológiák és eszközök beszerzését is magával hozta – jegyzi meg a céges közleményösszefoglaló.

 

dsc_0002-robot-axial

Fotó: Kürti Ivett

 

„Kétmilliárd forintos beruházást valósítottunk meg, melyből a Pénzügyminisztérium (PM) Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programja révén egymilliárd forintnyi támogatást kaptunk. Az összeget bővítésre, korszerűsítésre fordítottuk, mely révén a kiszolgálás hatékonysága jelentősen nő. Nagy hangsúlyt helyezünk munkatársaink megtartására is, akikre változatlanul a vállalat legfontosabb erőforrásaiként tekintünk és fejlesztéseink egyik fontos szempontja munkakörülményeik folyamatos javítása. Ezt mindig szem előtt tartottuk az Axiál Kft. 30 éve alatt. Jelenleg is 11 fő munkatársat keresünk, a mindenkori nyitott pozíciókat a www.axial.hu/karrier oldalon tekinthetik meg az érdeklődők” – idézi az összegezés Harsányi Zsoltot, a vállalat tulajdonos-ügyvezetőjét.