MENÜ

Nemesítőknek, vetőmag kereskedőknek végeznek agronómiai kísérleteket, a termelők profitálnak belőle

2022.12.14.

A bólyi központtal működő AgResearch Kft.-t 2011 óta jegyzik a hazai agrárszegmensben. Kisparcellás fajtatakísérletek végzése, valamint genetikai alapanyagok fenntartása áll a tevékenységük fókuszában, továbbá speciális agronómiai kísérletekkel foglalkoznak kukorica, napraforgó, kalászos gabona, őszi káposztarepce és szemescirok kultúrákat lefedve.

 

Az elmúlt 12 év töretlen fejlődését bizonyítja, hogy immáron hat országban, több mint 20 állandó munkatárssal rendelkezik a cégcsoport, hazánkon kívül Szerbiában, Horvátországban, Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában közel 70 kísérleti helyszínen folytatnak kisparcellás kísérleteket.

Precíziós eszközeinkkel felvértezett kiváló minőségű kísérletekkel támogatjuk partneri körünket, melyek javarészt magyar és nemzetközi nemesítő vállalatok, illetve kisebb arányban vetőmag kereskedő cégekből áll – számolt be az Agro Naplónak Zeitvogel Zsolt a cégcsoport ügyvezetője Bólyban a technológiai fejlesztésükről szóló GINOP pályázathoz* kapcsolódó rendezvényen.

 agresearch-1

Jobbra: Zeitvogel Zsolt

 

A szakember kiemelte: a 10–120 m²-es parcellákon beállított, legnagyobb részt hagyományos fajtakísérletek célja a különböző – még kutatási stádiumban – lévő fajták/hibridek tesztelése különböző agroökológiai környezetben, más-más termesztési feltételek között”. A tőszámsűrítési-, sortáv (repcénél)-, vetésidő (az optimális vetésidőnél korábbi, későbbi vetések)-, csávázószer- és tápanyagkísérletek, valamint ezek különböző kombinációi is megtalálhatóak az agronómiai kísérleteik sorában. Hangsúlyozta: a gépparkjuk jól felszerelt: parcella vetőgépek és- kombájnok, GPS-es traktorok, kultivátorok, szántóföldi permetezők, Pick Up-os permetező és laboreszközök állnak a minőségi munka hátterében.

Speciális kísérleti célok megvalósítását szolgáló gépbeszerzés volt a pályázati cél, önerőből és a 146,84 millió vissza nem térítendő támogatásból a jelenleg elérhető legmodernebb eszközöket szerezték be:

A Wintersteiger Dynamic Disc Plus 8 soros parcella vetőgép kimagasló vetési teljesítmény mellett alkalmas a parcellánként változó parcellaméret beállítására, a parcellánként változó tőszám használatára és a parcellánként változó mennyiségű starter műtrágya kijuttatására.

 

agresearch-2

 

A Wintersteiger Quantum Pro parcellakombájn kimagasló aratási teljesítmény mellett minden általuk vetett kultúra betakarítására alkalmas, továbbá parcella nagyságtól függetlenül parcellasúly mérésre, illetve nedvességmérésre, mintavételre, mintatárolásra alkalmazható.

 

agresearch-3

 

A 2 darab DJI Agras permeteződrón a későbbi permetezéskor vethető be. Ideális kisebb területek (0,5-20 ha) lefedésére. Rugalmasan alkalmazható, mivel gyorsan oda lehet érni az adott helyre a szükséges munkák elvégzésére. Előnye továbbá, hogy bármilyen fejlettségű állományban használható taposási kár nélkül, továbbá költséghatékony lesz az üzemeltetése.

 

agresearch-4

 

A Trimble TMX 2050 Autopilot GPS rendszert a traktorukra szerezték be. Előnye, hogy kommunikál a meglévő vetőgépeikkel, ezáltal vezérli a parcellaváltásokat. Precízebb vetést tesz lehetővé, továbbá időt takarít meg, mivel minimálisra csökkenti az új területeken a vetés előtti felkészülést, így nő a napi teljesítmény is.

A nyelvi képzés is helyet kapott a pályázati anyagban, amellyel céljuk volt, hogy kollégáik kommunikációs lehetőségei bővüljenek a nemzetközi piacokon is, elnyerve ezáltal a partnereik bizalmát, nem utolsó sorban a csökkenő  kommunikációs hibalehetőséggel a hatékonyságot is tudják növelni.

 

agresearch-5

 

*Az AgResearch Crop Service Kft. technológiai fejlesztése” című GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-2022-03983 azonosítószámú nyertes pályázat

 

 

-ga-