MENÜ

Növénykondicionálás felsőfokon

2015.10.07.

A 2013/2014. évi repceszezon az előző évekhez képest csökkenő felvásárlási árak miatt a ráfordítás/hozam arány tekintetében még nagyobb odafigyelést kívánt a repcetermesztőktől.

HUMINISZ-PR-nyomda

Általánosan elmondható, hogy 2013. évben jól fejlett repcék mentek a télbe, illetve az enyhe téli időjárás kedvezett a gyengébb repceállományok áttelelésének. A decemberi és januári csapadék hiánya, illetve a „szinte fagymentes” időjárás azonban joggal adhatott aggodalomra okot a termelőknek a repce későbbi fejlődése, illetve a várható nagyobb kártevőnyomás vonatkozásában.

A tavasz folyamán azonban a repce számára is kedvezőre fordult az időjárás, ezen belül is a csapadék mennyisége és annak időbeli eloszlása a termesztéstechnológia színvonalával együttesen júliusra országosan is kiemelkedő hozamszinteket eredményezett.

A „Huminisz-technológia” részeként a 2013 októberében és novemberében elvégzett kezelések 3-6 t/ha hozamszinteken 2-5 q/ha többlettermést eredményeztek.

Kondisol + Solvitis Bór Extra alkalmazása ősszel javasolt:

  • A gyengén fejlett homogén állományok kezelésére. A föld feletti növényi részek optimális mértékben megerősödnek. A gyökértömeg jelentős mértékben növekszik, a gyökérnyak a kezelt állományoknál az ősz végére 1-3 mm-rel vastagabb lesz a kezeletlen kontrollnál.
  • A heterogén állományoknál a gyengén fejlett növényeknél igen erőteljes növekedést indukál, ugyanakkor a túlfejlett egyedek esetében a fejlődés minimális szinten marad.
  • Többéves termelői tapasztalatok alapján bátran kijelenthetjük, hogy a homogén, fejlett és tápanyagban jól ellátott állományokban is helye van a kezelésnek, hiszen a hatására várható árbevételtöbblet többszöröse (4-5x) a többletráfordításnak.
  • Alkalmazhatjuk regulátor hatású gombaölő szerekkel egymenetben is. Időjárástól, növényfejlettségtől, heterogenitástól függően azonban némely esetben érdemes mérlegelni az időben eltolt permetezést.

Ennek megfelelően a regulátoros kezelés előtt 1-2 héttel végezzük el a kondicionálást. A neonikotionid-tartalmú rovarölő szerek átmeneti uniós felfüggesztése miatt várhatóan az eddigieknél gyakoribb őszi rovarölő szeres kezelésekre lesz szükség (a növénykondicionálás ezzel egymenetben is elvégezhető).

HUMINISZ-PR-nyomda

Az őszi kezelés eredményeként állományunk tavasszal egységesebb, zöldebb, vitálisabb képet mutat, kevesebb az antociános elszíneződés. A növények fejlődése korábban elindul, mint pl. a csak regulátorral kezelt állományok.

Az alábbiakban néhány terméseredmény látható az ország különböző pontjairól, amelyek során versenytárs termékkel, illetve „csak” tavaszi Huminisz-technológiával hasonlította össze a termelő az őszi+tavaszi kezelést.

HUMINISZ-PR-nyomda
Nagyobb méretért kattintson a képre!

A teszteredmények a 2013/2014. szezonban is igazolták, hogy a Kondisol növénykondicionálók és a Solvitis lombtrágyák együttes őszi alkalmazásával más lombtrágyák/kondicionálókhoz képest akár 5-15%-os termésnövekedés is elérhető. A „Huminisz Őszi Technológiával” az anyagköltséghez képest 4-8-szoros árbevételtöbblet realizálható!

Partnereink és azok számára, akik a 2015/2016-os szezonban őszi káposztarepce vetése mellett döntenek a korábbi évek tapasztalatai alapján jó szívvel ajánljuk a "KONDISOL PACK"-kal történő őszi kezelést!

A KONDISOL PACK ŐSZI AKCIÓ keretében 4 l Kondisol + 1 l Solvitis Bór Extra mellé cégünk 1 l Kondisolt ad ajándékba, ami több mint 15% engedményt jelent az Ön számára!

Pais István

Ügyvezető/Kereskedelmi vezető, 06 30 474 4229