MENÜ

Növényvédelmi dilemmák: öljünk vagy riasszunk?

PlantaForce Pro-tech (Pro-tech=Megelőző technológia)

2017.03.13.

Örök dilemma bármely jelenség orvoslásakor, hogy milyen eszközhöz nyúljak és azzal milyen hatást váltok ki. Az Agrováció termékek fejlesztésekor a tudatos gazdálkodó fejével gondolkodunk. Megelőzni szeretnénk,  azaz az agresszív beavatkozást elkerülni. Gondolkodj és légy PRO-AKTÍV – akár a bosszúságot okozó kellemetlen kártevők kapcsán is!

Két példán gondoljuk át:

A csiga lassú, mégis a reszelős szájszervével sok fejfájást okoz a kertészeknek. Van házas és meztelen, mindegyik a legfrissebb, legzsengébb növényekre hajt. Nem könnyű ellenfél – mégis mit tehetünk?

  • Csalogatószer pl. sör – a szomszédét is átcsalogatod, nálad randizik a környék összes csigája;
  • Csigaölőszerrel megölheted a csigákat – erre egyetlen engedélyes hatóanyag van (metaldehid), de ezzel veszélybe sodrod a hasznos szervezeteket pl. madarakat, békákat, gyíkokat, hasznos rovarokat, de még a házi kedvenceidet is, ráadásként a kedvenc salátád, epred szermaradékos lesz. Ha a kutya csigaölőszert fogyaszt, nincsen ellenszere, nem menthető! Tudtad? Pedig a patkánymérgezést túlélheti!
  • Riasztó hatású kivonatokkal elűzheted a csigákat – nincsen veszélyes helyzet a hasznos élőlényekre, kisgyermek, kutya, macska biztonságban a kertedben, sőt, szermaradék sincsen!

Szerinted van olyan szer, amely a csigákat képes elűzni és csak természetes anyagokat tartalmaz?

Igen, van! PlantaForce Pro-tech csigák első megjelenésétől 7-10 naponta 2 liter/hektáros dózisban kijuttatva a károsításuk megelőzhető!

Volt már bajod fonálférgekkel? Alig 1-2 mm-esek, de komoly fegyverük a szájszurony. Nem csak parazitálják a növényi gyökereket, fertőző betegségeket is terjesztenek. Mit látsz a növényen?
- Vontatottan fejlődik, szenved, lankad, esetleg elhal – pedig Te mindent megtettél! No, ilyenkor a baj gyakran a talajban van! Mit tehetsz?

  • Talajfertőtlenítés – tiszta kémiai hatás, gázosodó szer, válogatás nélkül dolgozik a talajban. Ezt akartad? A hasznos talajlakóknak vége + még kapsz egy kis szermaradékot a répában – így gondoltad?
  •  Riasszuk el azt a néhány felszaporodott károsítót - így megmenekülnek a hasznos élőlények és még szermaradék sincsen!

Volt már gondod a kertedben apró szívogató rovarok módszeres és leküzdhetetlennek tűnő kártételével?

  •  Szinte észre sem vesszük, hogy ezek az élőlények is a mi kertünkből táplálkoznak. A tripszek, atkák szabad szemmel alig láthatók, a levéltetűre is csak a deformálódott, mézgás levelek utalnak. A szívásnyomok alkalmatlanná teszik a termést, sőt növényi vírusbetegségeket terjeszthetnek.
  • Kémiai szerekkel lehetne védekezni, ha jól időzíted a permetezést, elkapod a legérzékenyebb fejlődési alakjukat és a rejtekhelyekre is bejuttatod a szert. Mit gondolsz, fog ez menni? Ha nem sikerül, küzdhetsz egész nyáron, de addigra kezelhetetlenül felszaporodnak.
  • Ha nem akarod, hogy a kerted kémiai szerek kísérleti terévé váljon, jobb, ha a riasztásra összpontosítsz. Kiirtani végeláthatatlan feladat, hisz még szűznemzéssel is képesek szaporodni, de távol tartani – az lehetséges!                                             

 

Lehet olyan készítmény, amely erre képes? Hallottál már erről?

Ráadás:

  • A természetes anyagokhoz nem kell külön engedély, nem növényvédőszerek, permetezési naplóba nem kell felvezetni,
  • Környezetbarát természetes anyagok, távol tartják a károsítókat miközben kondicionálják a növényt:                                  

Egészséges talaj → Egészséges növény → Egészséges fogyasztó!

PlantaForce Pro-tech 6-8 liter/hektáros dózisban a kiültetés előtt vagy kiültetés után közvetlen kijuttatva képes a kemikáliákkal összevethető hatékonysággal megvédeni a növényedet a fonálférgek, pajorok, drótférgek, gyepi hangyák, csigák, szúró-szívó kártevők stb. ellen!