MENÜ

Nulla közeli az MKB bankcsoport 2015-ös üzleti eredménye az egyedi tételektől megtisztítva

2016.04.07.

A reorganizáció egyedi hatásaitól megtisztítva közel nullszaldós eredménnyel zárta az előző esztendőt az MKB Bank. Azzal, hogy 2015 végén megszabadult a projektfinanszírozáshoz köthető, az elmúlt évek jelentős veszteségeiért döntően okolható terhektől, a bank 40 százalékkal mérsékelte nem teljesítő hitelportfólióját, tőkehelyzete pedig a szanálási folyamatban elkönyvelt veszteségek után is stabil.

A bank 2014 decemberében elkezdődött reorganizációjának leglényegesebb eredménye a projektfinanszírozáshoz kötődő, nem teljesítő hitelportfolió leválasztása 2015 végén. Az Európai Bizottság 2015. december 16-i határozatában elfogadta az MKB Bank reorganizációjának tervét, jóváhagyta az említett portfólió leválasztását, egyúttal pedig megállapította: az újjászervezés révén az MKB Bank hosszútávon fenntartható működése biztosított.

Az MKB bankcsoport nettó kamatjövedelme 42,3 milliárd forintot, nettó jutalék- és díjbevétele 26,7 milliárd forintot, a banküzemi költségei pedig 52,9 milliárd forintot tettek ki tavaly a nemzetközi számviteli sztenderdek (IFRS) szerint. A középtávú jövedelmezőség biztosítása érdekében 2015-ben elindított, átfogó költségcsökkentési program már tavaly – a reorganizáció miatti egyedi tételek ellenére is – 2,9 százalékos megtakarítást eredményezett. A 2015-ben elindított 20%-os költségcsökkentés teljes hatása az idei évben realizálódik. Az MKB bankcsoport – IFRS szerinti konszolidált – eredménye 2015-ben 76,4 milliárd forint veszteség.

A 2015-ös eredményt számos egyedi bevétel, kiadás és értékvesztés, céltartalékolási tétel terheli. A reorganizációból fakadó, egyedi eredmény- és költséghatásokat, illetve a portfolió leválasztása miatt megképzett, jelentős addicionális értékvesztést kiszűrve az MKB bankcsoport közel nullszaldós eredménnyel zárta az évet.

Az MKB tőkehelyzete továbbra is stabil: konszolidált tőke-megfelelési mutatója, az elkönyvelt veszteséget követően, 11,3 százalék volt az év végén.

A tavalyi év átalakuló bankcsoportot, új, dinamikus szemléletű menedzsmentet, valamint megújult vállalati struktúrát hozott. A lakossági üzletágban minőségi eltolódás zajlott a lakossági számlavezetésben az affluens szegmens irányába. Erősödött a vagyonkezelés szerepe: a befektetési alapok nettó eszközértéke 10 százalékkal emelkedett éves szinten, miközben a növekedés motorjának számító vegyes/részvény, valamint az abszolút hozamú alapoknál 100, illetve 300 százalékot meghaladó volt a bővülés.

A vállalati szegmensben a bankcsoport megőrizte hagyományosan erős pozícióit, növekedést felmutatva mind bevételi, mind pedig állományi oldalon. Kiemelkedően jó teljesítményt sikerült elérni a jegybank Növekedési Hitelprogramjában.

Számottevő mértékben, éves szinten több mint 20 százalékkal nőtt a privátbanki üzletág által kezelt vagyon: 2015 végére elérte a 323,8 milliárd forintot, miközben az egy ügyfélre jutó, átlagosan 170 millió forintos érték továbbra is kiemelkedőnek számít a hazai piacon.

Mindössze fél év alatt vált egytermékes lízingcégből univerzális vállalattá az MKB-Euroleasing: miközben megőrizte dobogós helyét a személygépjármű-finanszírozási piacon, már mezőgazdasági gépeket, nagy haszongépjárműveket és általános gépeket is finanszíroz.

A bank tervek szerint haladó reorganizációja 2016-ban lezárul, új tulajdonosok veszik át az irányítást, az év közepéig záruló eljárásban. Az MKB 2016-os eredményében már teljes mértékben megjelennek a másfél éves restrukturálási folyamat során végrehajtott hatékonyság- és eredményességjavító lépések hatásai. Az MKB célja hogy már rövidtávon újra nyereséges és versenyképes hitelintézetté váljon, minőségi szolgáltatásaival teremtsen értéket ügyfelei és tulajdonosai számára.

Főbb pénzügyi adatok (MKB bankcsoport)

Ügyfelekkel szembeni követelések csökkenését nagyrészt a portfolió leválasztás magyarázza.