MENÜ

Precíziós megoldások Pápán: így javítja a növények egészségi állapotát és a hozamot a Danuba

Csurja Zsolt 2021.09.13.

Átgondolt növénytáplálás, precíziós műtrágyázás vagy vetés, szakaszolós permetezés és drónos növényvédelem segíti a gazdákat a hatékony termeléshez.

 

Látványos bemutatókkal egybekötött szakmai rendezvényt tartott a Danuba és a Valkon. A Veszprém megyei Pápa határában több precíziós megoldást is működés közben nézhettek meg a környékbeli gazdák. A szakemberek permeteződrónt reptettek, talajmintázást végeztek, valamint műtrágyaszóróval és vontatott permetezőgéppel szemléltették, mint is jelent a precíziós gazdálkodás a gyakorlatban.

Az esemény szervezésénél komoly szerepet játszott a mosonmagyaróvári kapcsolat: a két cég ügyvezetője, valamint több munkatársa is a Széchenyi István Egyetem óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzését végezte el, ami segítette közös munkát.

Elsőként Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője beszélt a növényvédelmi drónok témájával kapcsolatban.

„A drónirányítás nem gyerekjáték, komoly képzést és szaktudást igényel. A szabályos kijuttatáshoz a drón, a növényvédőszer és olyan szabályozási környezet szükséges, ami meghatározza, mit és hogyan lehet elvégezni a művelet során” – kezdte a szakember.

 

jordán lászló-k

 

Mivel a drónok esetében egyelőre a szabályozási környezet kialakítása még folyamatban van, emiatt a típusminősítés még el sem indult. Tehát az így végzett permetezés Magyarországon nem engedélyezett, annak ellenére, hogy a hazai gazdák már több ezer erre alkalmas drónt vettek. A növényvédőszerek forgalomba hozatala előtti engedélyeztetési folyamat az EU-ban a világon az egyik legszigorúbb, aminek több jó oldala mellett sajnos hátrányai is vannak. A szabályok miatt ugyanis sok hatóanyagot kivontak a forgalomból, aminek nincs megfelelő alternatívája, így sok esetben növényvédelmi technológia nélkül maradtak a gazdák.

 Az engedélyezés során mindig a földi kijuttatás gyakorlatára vizsgálják a gépeket. A drónos technológia ettől sokban eltér: töményebb, kisebb mennyiségű permetlével dolgozik, mint szántóföldön és a termelők a gyakorlati ismereteknek a töredékével sincsenek tisztában. Emiatt külön hatékonysági és felhasználási vizsgálatokat kell folytatni, és ha ezek megfelelnek a feltételeknek, akkor engedélyezi a Nébih ilyen kijuttatásra az adott növényvédőszert.

Az első, drónos kijuttatásra vonatkozó engedélykérelem júliusban érkezett be a hivatalhoz, amit a Danuba küldött el egy termékére. A vizsgálatok elkészültek, jó eredményekkel, ezért úgy tűnik, hogy a glifozát tartalmú Dominator Extra alkalmas lesz drónos kijuttatásra.

Fontos, hogy a drónos engedélykérelmeket előre veszik, így még az idén elbírálják azokat és a megfelelés esetén ki is adják a használati engedélyeket. Tehát hamarosan megjelenhet az Európában is első ilyen szer drónos engedélye. További lényeges információ, hogy számos kísérleti engedélykérelmet adtak be a gyártók a hivatalhoz, ami azt jelenti, hogy komolyan ráálltak a drónos kijuttatásra való engedélyeztetésre. Ez egészül ki majd azzal a jogszabályi környezettel, ami lehetővé teszi a technológia alkalmazását. Nagy változások ebben nem várhatóak, ugyanakkor a téma egyik kulcskérdése a növényvédelmi drónpilóta képzés. Sokan akarják ezt elvégezni, számukra a követelményrendszer a légiközlekedési hatóság által koordinált képzés, az érettségi bizonyítvány és a növényvédő szerek forgalmazására, megvásárlására és felhasználására kiadott engedély, a „zöld könyv” megléte. A tematika agrometeorológiai, térinformatikai, géptani, munkavédelmi ismereteket tartalmaz, ami 16 repült órát tartalmazó gyakorlati résszel is kiegészül.

Másodikként Zajácz István ügyvezető ismertette a tápanyag- nedvesség- és termőképesség-megőrző talajműveléshez használható termékeket és technológiákat. A készítmények helyes alkalmazásával a gazdáknak kevesebb pénzt kell inputanyagokra költeniük, és növelhetik a termésmennyiséget is. Így jelentősen javíthatják a gazdálkodás költségeinek megtérülését. A nedvesség megőrzésére az egyik legjobb megoldás, ha segítünk a növénynek a nagyobb gyökértömeg fejlesztésében, amivel az állomány több vizet és tápanyagot vehet fel. Ehhez a foszfor, a cink és az auxin hormon is szükséges, a Danuba több ilyen terméket kínál a gazdáknak – mondta az ügyvezető.

 

zajácz istván-k

 

Zajácz István szerint okos mondás a szakmában, hogy a növény szája annak a gyökere. Ott tudja felvenni a tápanyagokat a legnagyobb mennyiségben. Ezért az a leghatékonyabb, ha a műtrágyát a gyökérhez adják ki a gazdák. Amennyiben a műtrágyát a talajra szórják, ahogy azt a legtöbb termelő még most is teszi, akkor a talajra kiszórt foszfor 5-10 év alatt hasznosul, a nitrogénnek pedig csupán 20-60 százalékát veszi fel a növény. A többi pedig kárba vész. A megoldás az, ha a foszfort és a cinket, valamint az auxin növényi hormont a gyökérhez tesszük.

Az Asco Start, az Asco Start Humusz és az Asco Start Trichoderma B mikrogranulált starter műtrágyák a vetéssel egy menetben a maghoz kerülnek, így azok közel 100 százalékban hasznosulnak abban az évben, így növelve a hatékonyságot. Később pedig a Nutrino Root lombtrágyát javasoljuk gyökeresítésre, mert ebben is nagyon magas a foszfor és a növényi auxint termelést fokozó foszfit tartalom – mondta.

Zajácz István több Danuba-terméket mutatott be a gazdáknak:

  • BlackJak európai piacvezető humusztartalmú készítményt,
  • az InoMyc és MikoMax mikorrhiza gombát tartalmazó terméket,
  • az Ino Bact N-Cell 100 kilogramm pétisónak megfelelő nitrogénkötő képességű és szárbontó baktériummal rendelkező keveréket, az Asco Start mikrogranulált starter és a Trichoderma harzianum gomba kombinációját.

Már megvásárolható a SoftGuard növényi immunerősítő is, aminek hatóanyagát, a kitozánt a kitinből, elsősorban a kagylók és rákok kitinpáncéljából állítják elő. A kitin a cellulóz után a földön a második legelterjedtebb szerves molekula. A cellulóz a növények alapváza, míg a kitin a baktériumok, gombák és rovaroké. Az Európai Unió 2014-ben engedélyezte a kitozánt, mint a növények ellenálló képességét fokozó hatóanyagot. Mivel a kitin a baktériumokhoz, gombákhoz és rovarokhoz kapcsolódik, így azt a növény idegen élőlényként, vagyis támadásként éli meg annak jelenlétét.

Ezáltal a kitozán a növény védekező rendszerét fokozza. Így olyan alvó géneket aktivál a kromoszómán, amelyek csak ebben a különleges, védekezési helyzetben szükségesek.

  • Fokozza a növény anyagcsere folyamatait, a fotoszintézist és a tápanyagfelvételt.
  • Aktiválja a növényben a védekező géneket.
  • Áteresztővé teszi a kitin alapú élőlények (baktériumok, gombák és rovarok) sejtfalát.
  • Lehetséges növényvédő szerekkel együtt kijuttatni, azok hatását fokozhatja.
  • Fokozza a lombtrágyák hatékonyságát, mivel megnöveli azok felvehetőségét.

A SoftGuard ezeknek köszönhetően erősíti a növény immunrendszerét, így az könnyebben leküzdi a kórokozók támadását, gyorsítja a sebek gyógyulását és fokozza a színesedést. Továbbá táplálékforrás is a növény számára (összetett cukor), így növeli annak termését.

 

kecskeméti sándor-k

 

A Valkon részéről Kecskeméti Sándor ügyvezető a Rauch műtrágyaszóró fejlesztéséről és használatáról beszélt, ami lehetővé teszi, hogy mobiltelefonról kezelhető legyen a rendszer és a hozzá tartozó adatmennyiség. Jócsák Attila erőgép-kereskedelmi vezető a Valtra traktorok újdonságairól és funkcióiról beszélt: a gyári automata kormányzás és a finn gyártó precíziós gazdálkodási támogatásának előnyeit mutatta be.

Veisz Róbert okleveles növényorvos, a Danuba Kft. Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében tevékeny precíziós szaktanácsadója a növények kezdeti növekedését támogató termékekről beszélt. Az Asco Start mikrogranulátum család 3 tagja nem porozódik, egyenletes nagyságú elemekből áll, ami nagyon fontos a dugulás elkerülése szempontjából.

 A repcetermesztők figyelmébe ajánlotta Trichoderma gombával kiegészített változatot, amit ősszel a Sclerotinia elkerülésére alkalmazhatnak eredményesen. Ennél magasabb hatóanyagtartalom az Asco Start humusz termékben található meg, amiben 73 százalék ez az érték, ráadásul a BlackJak-kel van bevonva, ami elősegíti a humuszképződés folyamatát. Róbert több olyan kísérlet eredményét mutatta be, amit a környékbeli területeken végzett, és bizonyította a Danuba-termékek hatásának gyakorlati megvalósulását. A használatuk kontrollhoz és a versenytársak produktumaihoz képest magasabb, zöldebb és fejlettebb kultúrnövényeket eredményezett. Még a késői, május 22-i vetésű napraforgó is látványos, erős, nagy levelű és tányérú állapotba került az Ino Terra PZn foszfort (P2O5) valamint káliumot, magnéziumot és cinket tartalmazó gyökeresedést segítő műtrágya hatására.

 

veisz róbert-k

 

A szakember a teljes tápelemsort (N, P, K, Mg, B, Cu, Zn, Mn, Mo) tartalmazó, a fotoszintézist és nitrogén beépülést növelő R100 és PGA biostimulánsokkal kiegészített Nutrino Turbo+ alkalmazásáról is beszélt. A lombtrágya kiválóan alkalmazható abiotikus stressz esetén is, mint a nagy szárazság, a gyors növekedés, a gyomirtó szer stressz, a sérült levél és gyökér. Fontos, hogy a műholdhozzáféréseknek köszönhetően a táblák kijuttatás előtti és utáni állapotát is látják az NDVI-térképeken, amikkel jól érzékelhető és ellenőrizhető az alkalmazott szerek hatékonysága – folytatta Róbert. A repce gyökeresedés

Jávorka Dénes okleveles növényorvos, növényvédelmi szaktanácsadó, a Danuba Kft. precíziós szolgáltatásainak szakmai vezetője összefoglalta, hogy a precíziós gazdálkodás helyes alkalmazásához az adatok gyűjtése mellett precíziós munkára alkalmas gépre, és képzett kezelőre van szükség. A három fő adatbeszerzési módszer a hozammérés, a műholdas felvételek készítése és a Danuba Kft. által kínált talajvezető képesség mérés. A precíziós gazdálkodás alappillére és első lépése a talajunk megismerése, mely a szkenneléssel kezdődik. A szerkezettel 16 méterenként megyünk végig a táblán, és vizsgáljuk a talaj mágneses ellenállását, amit szoros korrelációban van többek között a tápanyag- a nedvességtartalmával és a kationcsere-kapacitással. Ezekkel keressük azokat a homogén foltokat, amiket le tudunk határolni és később a kijuttatás tervezése és megvalósítása során egy egységként tudunk kezelni. Ezt a zónák mintázása követi, ez alapján tudjuk megmondani, hogy a táblák mely részére mennyi tápanyag- illetve vetőmagmennyiséget kell kijuttatni a legjobb hatékonyság érdekében. A végén a hozamtérkép adatai segítségével tudjuk megmondani, hogy az adott művelet és kijuttatási mennyiség megfelelő volt-e, de véleményünk szerint nem szabad hozamtérképre alapozni magát a kijuttatást.

 

jávorka dénes-k

 

Több jó példát is tapasztaltunk, volt olyan őszi búzatábla, ahol a differenciált vetés eredményeképpen 60 ezer forinttal több profitot tudtunk elérni a vetőmagmennyiség szükségszerű emelésével vagy éppen csökkentésével. A műholdképeket a Danubánál kizárólag a differenciált nitrogén utánpótlásának meghatározására használják, mert ott a növény változásaira reagálunk. Fontos, hogy az elemzéshez és a szaktanácsadáshoz nem csak az ingyenes Sentinel műhold, hanem 3 további, fizetős műholdcsalád képeit is felhasználjuk, ez biztosítja a heti rendszerességű, aktuális felvételeknek megfelelő kijuttatást az adott táblán. Mivel a nitrogén nagyon mobilis elem, annak kiadását így lehet a leggazdaságosabban megvalósítani.

Gál József okleveles növényorvos és növényvédelmi szaktanácsadó a Danuba drónos szolgáltatásait mutatta be: 3 féle eszközük van erre, mind a DJI terméke: az RTK Phantom 4, az AGRAS T16 és T20 modell áll a partnerek rendelkezésére. A permeteződrónok 6 akkumulátorral és 2 töltővel érkeznek a műveleti területre, ezzel biztosítható a folyamatos munka és töltés a földeken. A felvételezést ortofotók alapján végzik, amihez egy másik, kisebb drónt hívnak segítségül. Ekkor rengeteg és jó minőségű fénykép készül, ezen szerkesztik meg a kijuttatási tervet. Erre a meglévő akadályok, villanypóznák, kiemelkedő fák, határvonalak kijelölése miatt van szükség.

 

gál józsef-k

 

A következő lépés a Terra szoftver, amin a repülési tervet állítják be: a kezelési szélességtől kezdve a repülési magasságig. A rendszer alkalmas 3 dimenziós permetezésre, ami napraforgó esetén lehet nagyon hasznos, mert jellemzőek a táblán belüli hiányok, amikbe a drón automatikusan beszállna, majd elakadna. Ezt lehet kiküszöbölni azzal, hogy a foltokat kizárják a kezelésből, így vegyszert is meg lehet spórolni.

Minden folyamatot RTK-jel pontossággal határoznak meg, hogy a művelet a lehető legprecízebb lehessen. Ehhez az Inferno elsodródásgátló szer használatát ajánlják. Fontos, hogy a felfelé párolgás miatt érdemes éjszaka dolgozni, annak érdekében, hogy a talaj felé induljon meg a kijuttatott anyag. Ehhez kapcsolódik, hogy 24-25 Celsius fok feletti állományra nem ajánlott drónnal permetezni, mert a párolgással újra a légtérbe kerül a hatóanyag, és a légmozgásokba kerülve elsodródhat. A drónos permetezés fő előnyei közé tartozik, hogy nincs taposási kár, precízen, pontosan lehet vele kijuttatni a növényvédő szereket és hatékony megoldás lehet nagy esők után a felszáradt növényállományban is. Természetesen nem minden szer kijuttatására alkalmas, de számos helyzetben segítheti ki a gazdákat a hatékony növényvédelem elérésében – mondta Gál József.

A korábbi precíziós gazdálkodási bemutatókról írt anyagainkat itt lehet és érdemes elolvasni:

 

 
danuba banner valkon-logo
www.danuba.hu www.valkon.hu
-cszs-