MENÜ

RAGT ösztöndíj: A jövőt építeni kell!

2022.04.05.

Hasznos szakmai anyagokkal is segíti a jelen és jövendőbeli partnereit az RAGT Vetőmag Kft.

Dr. Molnár Zoltán, Nagy Tamara, Sík Imre és Német Péter az ösztöndíj átadásán

 

A téli időszakban már két éve megjelenik szakmai videosorozatuk, melyekben a termelők szemszögéből dolgoznak fel aktuális mezőgazdasági kérdéseket. Ezekben egyetemi hallgatók szakdolgozatát is bemutatják, ezzel támogatva a közérdekű témák szélesebb körhöz való eljutását.

Az RAGT nagyobb figyelmet szentel a jövő növénytermesztési szakembereinek, így a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetemmel együttműködést kezdeményezett. Ennek első lépése egy ösztöndíj kiírása volt, melyből hagyományt kíván teremteni a cég. Az ösztöndíjat idén Nagy Tamara Erika nyerte el, az átadáson a díjazotton kívül részt vett Dr. Molnár Zoltán, a Növénytudományi Tanszék Tanszékvezetője, Német Péter, kari titkár és Sík Imre, az RAGT Vetőmag Kft. országigazgatója.

Sík Imre kiemelte, az RAGT nagy hangsúlyt helyez a fejlesztésre, ám ahhoz, hogy a fejlődés jó irányba menjen, elengedhetetlen a szakmai bázis, a képzett szakember. Ezért fontos számukra, hogy jól felkészült diákok kerüljenek ki a felsőoktatási intézményekből. A cég érdeke is, hogy élő kapcsolatot alakítsanak ki az egyetemekkel, a diákokkal. Céljuk, hogy olyan hallgatókat támogassanak, akik szakdolgozati témájuk során aktuális, a növénytermesztéssel kapcsolatban fontos információkat gyűjtenek, innovációkat vizsgálnak.

A napjainkra 21 részre bővült népszerű videosorozatuk három egységre tagolódik. A gerincét egy, a témában kiemelkedő szakember előadása képezi, melyben egy-egy témát járnak körül. Így került górcső alá a különböző fajok fajtaválasztásának kulcskérdései, a helyi adottságoknak megfelelő vetésidő és tőszám meghatározása, a tápanyag utánpótlás, a növényvédelem, a gyomok, a rovarok, a mikroelemek, vagy azok hiánya, milyenek a tünetei, és milyen hatása lesz a termésre, vagy éppen a zöldítés kérdései. Olyan szakterületek, melyek a termelők érdeklődésére tartanak számot, aktuális témakörök, melyeket a gazdák fogalmaztak meg. Ezek mellé kerestek olyan egyetemisták által készített szakdolgozatokat, melyek friss információkkal gazdagították, kiegészítették, más oldalról is megvilágították a témát. Ehhez jöttek azok, a napi kérdések, a termény, vagy az inputanyag árak, melyek minden vállalkozót foglalkoztatnak. Ma ezek a videók több közösségi média csatornán újranézhetők.

„Mivel a gazdálkodókkal folyamatos kapcsolatban állunk, tudjuk, milyen információkra van szükségük. Így szívesen javasolunk szakdolgozati témákat, kutatási területeket, hogy a gyakorlat számára hasznos eredmények szülessenek”- magyarázta Sík Imre, ebben az RAGT tevőlegesen is szeretne segítséget nyújtani. Ezzel a kétirányú párbeszéd kialakítását erősítik az oktatás és a gyakorlat között.

Az RAGT számára nagyon fontos a fejlődés. A RAGT- forgalmának 18 százalékát költi fejlesztésre, nemesítésre, nemzetközi szinten 18 kutatási terület, 32 nemesített faj, 45 kutatási program, 20 kereskedelmi leányvállalat segíti a termelők munkáját. Fajtáikban megjelenik a legkorszerűbb technológia és innovációk. Széles genetikai kínálatuk lehetőséget kínál a magyarországi, egyre szélsőségessé váló időjárási körülményekhez igazodó fajták kiválasztására. Minőség, szakmaiság, igényesség jellemzi a cég munkáját. Alkalmazottaik nagyobb része több mezőgazdasági diplomával rendelkezik. Az alap képzést követően jellemzően vetőmag és növényvédelmi másoddiploma van a kollégák birtokában. Felkészültségük, „terepi” ismeretük magas szintű.

A fejlődést segítve országosan éves szinten, évjárattól függően 250 kísérletet állítanak be, amiből számtalan információhoz jut a nemesítő ház, valamint a termelők is.

 

ragt-vetomag.hu

ragt-logo