MENÜ

Repce a köbön: Robusztus gyökérzetű, regulált állomány rovarmentesen.

2021.09.08.

Augusztus végén, szeptember elején azon termelők, akik az őszi káposztarepce termesztésével terveztek, a talajmunkákat és a vetést követően már az állomány károsítók elleni megvédésén gondolkodnak.

 

A gyomok elleni védekezésen túl arra is kell koncentrálni, hogy kikelő növényeink a legoptimálisabb fejlettségben menjenek a télbe: állják a környezeti tényezők viszontagságait és a megfelelő tőszám meglegyen tavaszra is.

Az FMC R3 Repce Pack kiváló összetevői nagy segítséget nyújtanak ehhez minden repcetermesztő számára.

 r3-repce-pack

rapid-riza-rhizo

 

Rovarvédelem

A repce kártevői közül az őszi vetéseket főleg a repcedarázs (Athalia rosae) és a repcebolha (Psylliodes chrysocephala) károsítja. Legtöbbször és rendszerint a táblák szélein jelennek meg és haladnak azok belseje felé. Az ellenük való védekezés egyre nehezebb és kihívásokkal teli. Erre a problémára az FMC a Rapid® CS rovarölő szert ajánlja, mely az R3 Repce Pack rovarölő komponense. Alacsony költséggel akár a gyomirtással egy menetben kijuttatható, mikrokapszulázott formulációja révén 3-5 napos tartamhatást is képes nyújtani.

 

repcebolha-repcedarazs-alhernyo

Repcebolha kártétel és repcedarázs álhernyó

 

Regulálás

A kártevők elleni sikeres védekezést követően az ősz előrehaladtával újabb kihívással kerülünk szembe. Kedvező időjárási körülmények esetén, a repce hajlamos a ,,felnyurgulásra”. Ezt megakadályozandó, valamint a jól fejlett gyökérzet kialakulásához elengedhetetlen, hogy kicsit visszafogjuk a növény hosszanti növekedését. Ebben nyújt kiváló segítséget a Riza® 250 EW tebukonazol hatóanyagú gombaölő szer, mely akár a rovarölő szerekkel (pl. Rapid® CS) egy tankkeverékben kijuttatható.

 

félbevágott repce 2-k

2020 őszén Riza® 250 EW rovarölő szerrel kezelt repce (Nagyréde, 2021 tavasz)

 

Robusztus gyökér

A repce vetése előtt célszerű felmérni talajaink kultúrállapotát, gondolva a vizes foltokra, a nyári hosszú hőségnapok okozta talajélet aktivitásának csökkenésére. Ezek mellett biztosítanunk kell a kelő állomány megfelelő tápanyagellátottságát, mely a megfelelő áttelelést segíti növényeink számára. Az ,,összeadódó” stresszfaktorok kivédésére vagy negatív hatásuk csökkentésére szolgál az R3 Repce Pack harmadik és egyik legfontosabb tagja: a RhizoMagic™ talajkondicionáló, megfelelő nagyságú levélfelület megléte esetén lombtrágyaként alkalmazható növénykondicionáló, valamint növényi stresszoldó készítmény. Szintén alkalmas kombinációban (Rapid® CS, Riza® 250 EW) történő kijuttatásra, rugalmas és költséghatékony felhasználást téve lehetővé.

 

egeszseges-jol-attelelt-repceallomany

Egészséges, jól áttelelt repceállomány (Szarvasgede, 2021. tavasz)

 

Amennyiben szeretnénk repcénket felkészíteni a téli időszakra és a megfelelő tavaszi indulásra, jusson eszünkbe az FMC-Agro R3 Repce Pack virtuális csomagajánlata, a Rapid® CS, Riza® 250 EW és RhizoMagic™ hármasa, ami a fent leírt problémákra ad költséghatékony megoldást.

Az R3 Repce Pack beszerzésével kapcsolatban kérjük keresse fel növényvédő szer forgalmazó partnerét, további szakmai információkért pedig lépjen kapcsolatba az FMC területi szakmérnökeivel!

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.