MENÜ

Szakmai elismerések a COOP munkatársainak

A kereskedelmi csoport hat dolgozóját díjazták az idei Európai Kereskedelem Napján

2022.11.15.

Idén is rangos szakmai elismeréseket adtak át november 7-én az Európai Kereskedelem Napja alkalmából, amelynek keretében a COOP Gazdasági Csoport több dolgozójának kiemelkedő munkáját is díjazták. Az idén tizennyolcadik alkalommal megrendezett szakmai esemény ismét a kereskedelemi ágazat jelentőségére és helyzetére hívta fel a figyelmet, ahol elhangzott: 2022. augusztusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,3, naptárhatástól megtisztítva 2,4%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Fotó: A Coop díjazottjai felterjesztőik körében

 

Kiemelkedő elismerésekben részesült a COOP Gazdasági Csoport több dolgozója is abból az alkalomból, hogy idén tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját, a kereskedelmi szektor legjelentősebb ünnepét. Az esemény minden évben a kereskedelmet, mint a gazdaság egyik legfontosabb szektorát állítja a fókuszba, ahol hagyományosan rangos szakmai elismerésekkel díjazzák az ágazatban dolgozó munkavállalókat. A kereskedelem legrangosabb díjának számító Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet vehetett át Makk György, az Alföld Pro-Coop Zrt. gazdasági igazgatója és Kovácsné Madarász Katalin, a Coop Szolnok Zrt. 840. számú tiszaszőlősi egységének boltvezetője. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által alapított Magyar Kereskedelemért Nagydíjat Buzás Jánosné, a Nyírzem Zrt. 75. számú nyírbátori üzletének vezetője, Maticskáné Kozma Julianna, a Co-op Star Zrt. 581. számú recski Coop szuper plusz üzletének vezetője, Besenyei Julianna Mária, az Univer Coop Zrt. 25. számú kecskeméti üzletének boltvezetője, valamint Tóthné Dobi Hilda, az Unió Coop Zrt. miskolci Árucsarnok szuper plusz üzletvezetője kapott.

Az ünnepségen elsőként Eppel János, a VOSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében hangsúlyozta a kereskedelem, az általa termelt GDP és egyáltalán az emberek megfelelő kiszolgálása mennyire hangsúlyos pozícióba került az elmúlt időszakban. Emellett kitért a VOSZ érdekképviseleti szerepére, és hogy a jövőben is meghatározó szakmai területe lesz a szövetség munkájának, hiszen a tagjaik között rengetegen vannak, akik a kereskedelem területén tevékenykednek. Eppel János megemlítette a koronavírus és az újabb inflációs- és energiaválságok kereskedelem területén is érzékelhető hosszútávú hatásait.

A kereskedelemben több mint 500 ezer ember dolgozik, amivel a legnagyobb foglalkoztatói szektor, emellett pedig a legmagasabb ÁFA és adóbefizető is egyben – mondta Krisán László. A VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke szerint ezért még inkább foglalkozni kell a statisztikai adatokkal, miszerint 2022. augusztusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,3, naptárhatástól megtisztítva 2,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit, ám ez az idei, havi lebontásban mindössze 0,5 százalékos emelkedést jelent, bár igaz, hogy egy március óta csökkenő tendenciát szakított meg vele, ugyanakkor egy válságra készülő társadalom képét mutatja. Idén márciustól egyre erőteljesebben érvényesül a vásárlásokban a romló gazdasági kilátások hatása, a háború és az annak következtében kialakított uniós szankciók – elsősorban az energiaárakra, a forint árfolyamára és az inflációs környezetre, ez alapján nem sok jóra számíthat a szektor az év hátralévő időszakában.

Az esemény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter kiemelte:

„Az agrártárca felelősségi köre úgy bővült, hogy már nemcsak az élelmiszerek/termékek előállítása tartozik a feladatai közé, hanem mindaz a szerteágazó munka is, ami azután következik, hogy a termékek elkészültek. Ám a nagyobb felelősség mellett ott van a nagyobb lehetőség is. A lehetősége annak, hogy a szakpolitikai céljainkat közelebb tudjuk vinni a fogyasztókhoz, egyúttal az eddigieknél közvetlenebb visszacsatolást kapjunk az ágazatunk tevékenységéről.”

A rendezvény kapcsán Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke kiemelte:

„az Európai Kereskedelem Napja igazi ünnep, és büszke vagyok arra, hogy több munkatársunk ismét szép elismerést kapott, amely ezekben a kihíváskkal teli időszakban még többet jelenthet a számukra. Lojalitásukért és ember feletti munkájukért köszönettel tartozunk nekik.”

A rendezvényen a szektor jeles szakemberi kerekasztalbeszélgetést is folytattak, amelyen többek között szóba került a rezsicsökkentés kérdésköre, az ársapka és az inflációs folyamatok hatásai, a munkaerőhiány, valamint a szektoron belüli digitalizációs és fejlesztési lehetőségek és annak bizonyos határai is. A beszélgetésen mások mellett részt vett Tóth Géza, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatója is.

A COOP kitüntetettjei:

Klauzál Gábor Elismerő Oklevél:

Makk György, az Alföld Pro-Coop Zrt. gazdasági igazgatója

Makk György 1983-ban az érettségi megszerzése után a kecskeméti GAMF gyártástechnológia szakára jelentkezett, ahol üzemmérnök diplomát szerzett. Ezt követően a PSZF számviteli szakán közgazdászként végzett. Majd a munka mellett okleveles forgalmiadó-szakértő és adótanácsadó végzettséget is szerzett. 2004, június 21-től az Alföld Pro-Coop Zrt. gazdasági igazgatója. Munkáját, nagy hatékonysággal, pontosággal és lelkiismeretesen végzi, de főként hozzáértéssel végzi. Elhivatottságának is köszönhető, hogy az Alföld Pro-Coop Zrt. egy folyamatosan fejlődő nagykereskedelmi társaság.

 

makk györgy középen

Fotó: Makk György középen

 

Kovácsné Madarász Katalin, a Coop Szolnok Zrt. 840. számú tiszaszőlősi üzletének vezetője

Kovácsné Madarász Katalin az érettségi megszerzése után 1996-ban a Tiszatáj Áfész üzletében kezdett dolgozni, a Tiszatáj Áruházban. Rá négy évre az akkor már Tiszafüred Rt. üzletébe került át bolti eladóként, a Sláger ABC-be. Az itt eltöltött idő alatt boltvezető végzettséget szerzett. 2005-ben a társaság beolvadt a Coop Szolnok Zrt.-be, amely vállalkozásnál 2007-ben boltvezető-helyettes, majd 2012-ben boltvezető lett. A szakember 2017-től irányítja üzletvezetőként a 840. számú tiszaszőlősi egységet. Munkáját nagy szakértelemmel, szorgalommal és felelőséggel végzi, ennek köszönhetően vezetése alatt a rá bízott üzlet folyamatosan fejlődött. 2015-ben Szövetkezeti munkáért bronz fokozattal, majd 2020-ban ezüst fokozattal és Coop Érdemérem elismeréssel tűntették ki. 2017-ben mestervizsgát tett, jelenleg is lelkiismeretesen oktatja tanulóit a kereskedelmi szakmára.

 

kovácsné madarász katalin

Fotó: Kovácsné Madarász Katalin

 

Magyar Kereskedelemért Nagydíj:

Buzás Jánosné, a Nyírzem Zrt. 75. számú nyírbátori üzletének vezetője

Buzás Jánosné 1985-ben érettségizett az Irinyi János Vegyipari Szakközépiskolában Kazincbarcikán. 1985.09.01-én a Nyírbátor és Vidéke Áfésznál helyezkedett el, először mint hálózati ellenőr, majd ár előadói munkakörben. Munka mellett elvégezte a komplex ár kalkulátorképzői szakvizsgát. 1990. szeptember 1-én került a Nyírzem Zrt. 75. számú Coop szuper áruházába boltvezető-helyettesként. Közben boltvezetői képzéssel, kereskedő-vállalkozói, illetve számítógépkezelői, szoftver használói szakképesítéssel fejlesztette tudását. Majd 2005 decemberétől üzletvezető lett, és azóta ő irányítja a szabolcsi társaság üzletét. Példamutató, megértő, de egyben határozott és magabiztos dolgozóival. Jó problémamegoldó képességgel rendelkezik, megköveteli a pontos munkavégzést.

 

buzás jánosné

Fotó: Buzás Jánosné

 

Maticskáné Kozma Julianna, a Co-op Star Zrt. 581. számú recski Coop szuper plusz üzletének vezetője

Maticskáné Kozma Julianna 1988-ban szerzett boltvezetői végzettséget, és 1994-től dolgozik a Co-op Star Zrt-nél, illetve annak jogelődjénél. Végig boltvezetői munkakört látott el, jelenleg a nyugdíj mellett tevékenykedik. Munkatársi kapcsolatait figyelmesség, következetesség és lojalitás jellemzi. Gyorsan, rugalmasan, de nagy precizitással végzi munkáját, ennek köszönhetően az egyik leghatékonyabban működő bolt lett az általa vezetett recski szuper plusz a Co-op Star hálózatában. A bolt vezetése mellett férjével egy hotelt üzemeltetnek Parádsasváron.

 

maticskáné kozma julianna

Fotó: Maticskáné Kozma Julianna

 

Besenyei Julianna Mária, az Univer Coop Zrt. 25. számú kecskeméti üzletének vezetője

Besenyei Julianna Mária boltvezetőként kezdte meg munkásságát az Univer Coop Zrt. Akadémia körúti üzletében 1997-ben. Már munkája kezdetén is a társaság egyik legkiemelkedőbb üzlete volt forgalmi szempontból, de vezetése alatt folyamatosan továbbfejlődött, így 2010-et követően többször is felmerült az esetleges bővítés igénye vásárlói oldalról. Erre végül 2013-ban kerülhetett sor, mikor a szomszédos üzlet megvásárlásával, majd a két helység egybenyitásával létrejöhetett az Univer Coop Zrt. történetének eddigi legnagyobb alapterületű kiskereskedelmi egysége. A bolt működési színvonalát azóta is fenntartja munkatársi kollektívájával. A szakember ezek mellett az Univer hálózatban maximalizmusáról, munkabírásáról ismert.

 

besenyei julianna mária

Fotó: Besenyei Julianna Mária

 

Tóthné Dobi Hilda, az Unió Coop Zrt. 101. számú miskolci Árucsarnok szuper plusz üzletvezetője

Tóthné Dobi Hilda tanulóként kezdte pályafutását az Unió Coop Zrt.-nél, illetve annak jogelődjénél az Unió Áfésznál. Majd 1981. júniusában először a 100. számú egységben kezdett dolgozni mint eladó, később 1994-től lett pénztáros. Ezt követően átkerült a társaság 101. számú üzletébe, az Árucsarnokba mint pénztáros, majd 2003-től boltvezető-helyettes lett. Tizenegy év vezető-helyettesi munka után boltvezető lett a 125. számú egységben, de 2020-tól visszakerült az Árucsarnokba, ahol azóta is boltvezetőként dolgozik. Munkáját a kezdetektől, de 41 év után is nagy szorgalommal és felelősségtudattal végzi. A vevőkkel és a munkatársakkal is nagyon jó a kapcsolata, igazi kereskedő. Vezetőként szigorú és következetes, de egyben nyitott és empatikus. Több boltvezető került ki a kezei alól, akik jó eredménnyel irányítják a rájuk bízott üzleteket.

 

tóthné dobi hilda

Fotó: Tóthné Dobi Hilda