MENÜ

Szárból is lehet várat építeni! – a gyors szárbontás kulcsa

2022.10.17.

A szármaradványok olyan jelentős felvehető tápelemtartalommal rendelkeznek, hogy azzal a következő növény NPK-igényének jelentős része biztosítható, a lebomló tarló szerves anyagai pedig segítik a humuszképződést – egyszersmind csökkentik a felhasználandó műtrágya mennyiségét.

 

Az aratás után visszamaradó értékes, ugyanakkor lassan bomló maradványok nehézségeket okozhatnak a talajmunkák során, a megkötött nitrogént pedig épp az újabb, vetésben fejlődő növények elől vonhatják el, ezért különösen fontos, hogy megfelelő termékkel segítsük a szárbontást: így a folyamat jelentősen felgyorsul, és a fejlődő növények számára könnyen felvehetővé válik a kálium, a foszfor, illetve egyéb mezo- és mikroelemek is.

A tarlómaradványok lebomlását gyorsabbá és hatékonyabbá tehetjük, ha olyan mikrobákat juttatunk a talajba, amelyek nagy mennyiségű cellulóz- és lignocellulóz-lebontó enzimet termelnek. A hatékonyság érdekében nitrogénfixáló baktérium kijuttatása is ajánlott, amely a tarlóbontás során biztosítja a folyamathoz szükséges nitrogént is.

A Natur Agro Hungária készítményeit egyre több hazai gazda használja nagy megelégedéssel.

"2017 óta használjuk a Natur Agro szárbontó termékeit, egyértelműen pozitívak a tapasztalataink.  Mindig próbálunk figyelni arra, hogy a készítményt lehetőleg nedves talajra juttassuk ki és azonnal beforgassuk. Érzékelhetően könnyebb elvégezni a talajmunkákat: a termékeknek köszönhetően porhanyósabb, jobb a talaj szerkezete. A tápanyagok feltárásán túl a szárbontást kórtani szempontból is különösen fontosnak találjuk, például a fuzárium elleni védekezés szempontjából. Egyértelműen ajánlanám minden gazdálkodónak a terméket!"

"Hosszú ideje használjuk a Natur Agro szárbontó készítményeit. Számos pozitív tapasztalatról be tudok számolni: a talaj szemmel láthatóan morzsalékosabb, ez a környékbeli gazdálkodók földjeivel összevetve is jól látható. A földigiliszták látványosan elszaporodtak a talajban, emellett a talajszerkezetnek köszönhetően még az üzemanyag-fogyasztásunk is mérhetően csökken, hektáronként 4-5 literrel."

A fenti véleményeket gazdálkodó partnereink fogalmazták meg. Készítményeinkkel kapcsolatos új, további partnereink véleményét is tartalmazó tájékoztató füzetünket innen töltheti le. Ismerje meg készítményeinket Ön is!

 

na-2022-kep_02

 

Termékeink összetételével, a szárbontás mikrobiológiai folyamatával, és készítményeink gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban még többet megtudhat videónkból, melyben Bata Máté, a Pest megyei Agricola Kft. növénytermesztési vezetője is megosztja tapasztalatait.

 

 

Ha termékeink felkeltették érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!