MENÜ

Szentlőrinci Gazdanapok - 2016. augusztus 12-14.

Fókuszban a termelők

2016.07.04.

Már csak egy hét, s Szentlőrincen ismét benépesül a vásártér. A Gazdanapok immár huszonharmadik alkalommal várja augusztus 12. és 14. között a szakmai közönséget és a vásárlátogatókat.

„A helyi termék a vidék jövője” konferencia (augusztus 12.) szakmai programja

Beharangozó videó

Jegyek már elővételben is kaphatóak a XXIII. Szentlőrinci Gazdanapokra!

A részletes programért kattintson IDE!


Dr. Győrvári Márk kuratóriumi elnök, Pohl Marietta ügyvezető igazgató és Végh Gábor vásárigazgató

 

A rendszeresen jelenlévő kiállítók mellett idén sok olyan is lesz, aki most először jelenik meg a Szentlőrinci Gazdanapokon - mondja Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ igazgatója.

Hazai partnereink mellett ebben az esztendőben is bemutatkoznak külföldről érkező kiállítók, köztük osztrák, német és horvát agrárcégek. Ez utóbbiak a partner szervezeteinken, a bjelovári, az eszéki és a verőcei vásárok szervezőin keresztül érkeznek, ezzel is erősítve a Gazdanapok nemzetköziségét. Bízunk benne, hogy a horvát gazdálkodók, agrárcégek a jövőben rendszeres kiállítók lesznek.

E mellett lehetőséget teremtünk arra is, hogy minél több családi gazdaság, egyéni gazdálkodó vehessen részt a vásáron, éppen ezért idén a tavalyinál nagyobb területen állíthatnak ki. Azoknak a megjelenését a lehetőségeinkhez mérten külön támogatjuk, akik egész éven át rendszeres résztvevői voltak a Kistermelők Házában hétvégéken megrendezett termelői piacoknak.

A Szentlőrinci Gazdanapok az eltelt több mint két évtized alatt az ország egyik jelentős mezőgazdasági szakvásárává nőtte ki magát. Esztendőről esztendőre más és más a gazdákat érintő kérdést állítanak a középpontba. Idén a helyi termékekre, s azok mind szélesebb körben történő bemutatására helyezik a hangsúlyt. Ennek jegyében zajlanak majd a szakmai rendezvények is.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter megnyitóját követően a Kistermelők Házában sorra kerülő szakmai napon egyebek mellett szó lesz a pályázati úton elnyerhető, a vidékfejlesztést szolgáló forrásokról, a Rövid Ellátási Láncról, az élelmiszerbiztonságról, a kistermelők által előállított élelmiszerek értékesítéséről - emeli ki Pohl Marietta.

E mellett szó lesz a tudatos fogyasztói magatartás fontosságáról, s annak mind szélesebb körben történő megismertetéséről, a civil kezdeményezések szerepéről, de a földrajzi áruvédjegy kérdése is terítékre kerül. Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a szakmai nap keretében ismét bemutatkozási lehetőséget kap öt kistermelő is.

A szakmai nap a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési államtitkárságának támogatásával valósul meg.

Idén is számos újdonsággal várjuk, mind a gazdálkodókat, mind a vásárlátogatókat – folytatja a programok felsorolását Végh Gábor vásárigazgató. A tavaly már kedvező fogadtatással elindult szántóföldi bemutatót idén saját szervezésben és új koncepció mentén szervezzük meg, lehetőséget adva mezőgép kiállítóinknak gépeik megmutatására. Két napon át a legújabb a növénytermesztésben alkalmazott gépek és technológiák lesznek megtekinthetők. Erőgépekkel, különféle hozzájuk csatlakoztatható adapterekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők működés közben.

Az elmúlt évtől eltérően a helyi terméket előállítók több helyen lesznek megtalálhatók. Idén is lesz Őshonos udvar szürke marhával, őshonos juhfajtákkal, parlagi szamárral, s idén a Baranya udvart ismét kialakítjuk, ahol a megyei értéktárba bekerült speciálisan baranyai nyúl és tyúk és több más érdekesség lesz látható

A versenyzést kedvelők ismét érvezhetik a Szentlőrinci Vágtát és a Díjugrató versenyt, mely utóbbi fókuszába idén a magyar fajták kerülnek, s azok lovasai külön elismerésben is részesülnek.