MENÜ

Szójatermesztés különböző technológiákkal

De mégis mi a siker kulcsa?

2019.03.08.

Sokszor elveszünk a technológiai ajánlások rengetegében és év végén előfordul, hogy kudarcként éljük meg a szójatermesztést, mint lehetőséget. Ez főként akkor fordul elő, mikor nem váltak valóra a választott fajtához és technológiához fűzött reményeink és csalódottan próbálunk a megtermelt szerény mennyiségen túladni. Pedig létezik jó megoldás!

 

galldorf_logo_1Amennyiben meg tudjuk határozni az előállítás költség mértékét és azt a réteget, akinek előállítjuk, már tettünk egy nagy lépést a siker útján. Ez után következik, hogy milyen az adott szántóterület adottsága (talajfélesége, kötöttsége, pH-ja, tápanyag-ellátottsága, humusztartalma, stb.) és milyen eszközökkel rendelkezünk, vagy mennyiért műveltetjük. „Ahol a kukorica jól terem, ott a szója is jól díszlik”, tudja ezt minden termelő, mégis sokan elveszünk a bőséges szójafajta kínálatban. A válasz ismét nagyon egyszerű. A kukorica FAO besorolásoknak megfelelően megtalálható a szójafajta is. Például egy FAO 350 kukorica párja a korai szójafajta kínálatból kerül ki. A kiválasztott célcsoport (élelmiszer- vagy takarmányipar) elvárásai alapján szintén tovább szűkíthető a fajtakérdés (világos köldök, magas fehérje- vagy olajtartalom, ezermagtömeg, stb). Ezen felül jó, ha az adott fajta ellenálló vagy rezisztens a különböző gombabetegségekkel szemben, mert ezzel csökkenthető a növényvédő szerek költsége.

Az Euralis szójafajták magas terméspotenciállal, jó beltartalmi paraméterekkel és ezermagtömeggel rendelkeznek, melyek közül több fajta is megfelel az élelmiszeripar számára.

Aki minimális ráfordítással kíván szóját termeszteni, annak az extenzív technológiát ajánljuk, abban az esetben, ha a kiválasztott termőterület talaja:

  • közép kötött vagy kötött, jó kálium- és foszfor-, valamint közepes nitrogén ellátottságú, közepes humusztartalommal és semleges vagy gyengén lúgos pH-val rendelkezik.

A sortávolság 24-48 cm között változhat.

2018-as eredményeink alapján, a 48 cm-en tesztelt három szójafajta (ES Mentor, ES Advisor és ES Mediator) megfelelő termésmennyiséget ért el extenzív körülmények között, a Közép-Magyarországi régióban.

Ez azt jelenti, hogy az állományok nem részesültek tápanyag-utánpótlásban, egyszeri vegyszeres gyomirtást végeztünk (preemergens – vetés után, kelés előtt) és nem kapott kiegészítő lombtrágyát virágzás idején.

Ennek megfelelően a termésátlagok fajtánként az alábbiak voltak:

  • ES Mentor: 1,74 t/ha
  • ES Advisor: 1,48 t/ha
  • ES Mediator: 1,36 t/ha.

 

euralis szoja (4)

 

Megvalósítottuk az úgynevezett fél-intenzív technológiát is, ugyan ezzel a három fajtával.

A talajok paraméterei az alábbiak voltak:

  • közép kötött vagy kötött, jó vagy közepes kálium-, gyenge foszfor- és nitrogén ellátottsággal rendelkező, semleges vagy gyengén savanyú pH-jú és kis humusztartalmú talajok.

Itt már alkalmaztunk tápanyag-utánpótlást tavasszal a vetés előtt, pétisó formájában (150-200 kg/ha dózisban). A növényvédelem továbbra is egy menetben kijuttatott gyomirtó szer kombináció volt vetés után, kelés előtt (preemergens gyomirtás), illetve az abiotikus stressz hatások ellen és a jobb hüvelykötés miatt, egyszeri bór alapú lombtrágyát alkalmaztunk (számottevő termésnövelő hatást nem vártunk). A sortávolság mindhárom fajta esetében 24 cm volt.

A mért termésátlagok az alábbiak voltak:

  • ES Mentor: 2,8-3,3 t/ha
  • ES Advisor: 2,5-2,64 t/ha
  • ES Mediator: 2,7-3,12 t/ha.

Amennyiben felkeltették az alábbi fajták az érdeklődését, látogasson el honlapunkon az alábbi linkre:
http://www.galldorf.hu/hu/termekek/szoja

Jelen cikk a VEKOP-2.1.1-15-2016-00177 pályázat keretein belül megvalósított kísérletek eredményeit mutatta be.