MENÜ

Tavaszi fáradtság leküzdése

2023.03.27.

A tavaszi fáradtság leküzdésére számos lehetőség kínálkozik azok részére, akik valóban egészséges életmódot folytatnak. A vitaminok tárházából, – amitől zeng minden hírverés –, nehéz a legjobbat kiválasztani, ráadásul az árak is az egekben vannak.

 

Ehhez képest a napi gyümölcs és zöldségfogyasztás biztos tápanyag, amely energizál és feltölti a szervezetet a szükséges vitaminokkal. Ha mindehhez párosul a rendszeres sportolás is ebben a csodálatos tavaszi napsütésben, virágzó fák és csicsergő madarak környezetében, akkor talán könnyebben átvészelhetőek, vagy elkerülhetőek a különböző betegségek és vírusok is. A kérdés mindig az, hogy prioritást élvez-e a saját testünk és lelkünk egyensúlya, az egészséges táplálkozás. Az Árpád-Agrár Zrt. cégcsoport termelő egységeiben az elmúlt 10-12 év során olyan beruházások történtek, amelyek lehetővé teszik az egészséges zöldségek korszerű termesztését, amit a fogyasztók a hazai áruházakban minden nap frissen megvásárolhatnak.

Kevés ember létezik a földkerekségen, aki ne akarná a képen látható paradicsomfürtöket leszedni, fogyasztani. A szegvári legújabb 4 hektáros üvegházban termesztett koktél különlegességek csaknem az év 12 hónapjában eljutnak a fogyasztók asztalára. 10 deka paradicsom C-vitamin tartalma 17% körüli, amely fedezi a napi szükségletet, de megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B6-, és K-vitamin is.

A paradicsom likopin tartalmáról sem feledkezhetünk meg, amely a karotinoidok családjába tartozó festékanyag és igen nagy szerepe van a daganatos megbetegedésekkel szemben mutatott preventív hatásában. Ezen kívül megtalálhatóak benne a nyomelemek, ásványi sók és flavonoidok, illetve a cukor is. A paradicsom rendszeres fogyasztásának szerepe lehet a vér- és vesetisztításban, a gyulladáscsökkentésben, segítheti és megelőzheti a májbetegségek kialakulását, továbbá a nőknél csökkentheti a hormonális változásokkal járó panaszokat is.

 

arpad-tavaszi-faradtsag-paprika

 

Az Árpád-Agrár Zrt. csaknem 63 éves fennállása óta igen nagy hagyománnyal, szakmai háttérrel és tudással termeszt töltenivaló paprikát is, amellyel hírnevet és elismerést szerzett Európa nyugati országaiban és távolabbi tájakon is. A Szentes és térségében található üvegházakban valóságos csodának számít a paprikatermesztés, hiszen az integrált biológiai növényvédelem minden elvárásnak és követelménynek megfelel ahhoz, hogy egészséges, Cvitaminban igen gazdag hazai, ropogós és zamatos paprikát fogyaszthassunk. Az étkezési paprikát ideális frissen enni, de a recept paletta és a magyar gasztronómiai háttér is igen színes ahhoz, hogy fantáziadús fogásokat, főételeket, vagy éppen ínyencséget is készíthessünk. Érdemes kipróbálni a grillezett, sült paprikát is, amelyet a sütés után, ha lehámozunk és egy kis édesített, citromos, vagy ecetes vízbe áztatva fogyasztunk savanyúságként, egészen biztosan kulináris élményben lesz részünk és a felejthetetlen élményt még sokszor megismételjük. Akinek kedve támad, próbálja ki. Jó étvágyat hozzá!

 

Szerző: Both Ildikó; Fotó: Arany Sándor Gábor
Kapcsolat: [email protected]; Web: arpad.hu

arpad-agrar-logo-2021