MENÜ

Termésstabilitás az új Syngenta repce genetikával és növényvédelmi technológiával

2022.07.18.

Magyarországon a Syngenta, ahogy a világ minden részén, kiemelten fontosnak tartja a vetőmag és növényvédelem adta technológiai elemek legmagasabb szintű kihasználását, hogy ezáltal a kezünkben lévő lehetőségeket a legokszerűbben használjuk fel. A következőkben szeretnénk röviden bemutatni a Syngenta hazai őszi káposztarepce termesztéstechnológiai ajánlatát, a megújult hibrid választékot és a hozzá kapcsolódó növényvédelmet.

 

A sikeres repcetermesztésnek rendkívül sok olyan tényezője van, amire nem tudunk hatást gyakorolni, de a legfontosabb elemei, a jó hibrid- és a technológiaválasztás a termelő kezében vannak.

Először a megfelelő genetikai háttérrel rendelkező hibridválasztás fontosságára hívnánk fel a figyelmet, hiszen az egyre hektikusabb időjárási körülmények miatt még nagyobb figyelmet kap a jól megválasztott genetika, melyben a stressztűrő képesség mellet a kiegyensúlyozott, magas terméspotenciálnak van a leghangsúlyosabb szerepe.

Éppen ezért az adott termőhelyen a legjobb alkalmazkodóképességű hibrid kiválasztása alapvető eleme a sikeres repcetermesztésnek.

A repce igényes, de jövedelmező kultúra Magyarországon, ezért a nagyobb odafigyelés és az adott termesztéstechnológiához igazított hibridek kulcsfontosságú szereplői a profitábilisabb termesztésnek.

A Syngenta nemesítői az új hibridekkel ezt a lehetőséget adják az Önök kezébe, melynek vadonatúj képviselője az SY Floretta hibridünk.

 

sy floretta

 

A magyarországi kísérleti rendszerben már 2020-ban kitűnt nagy és impozáns állományt nevelő habitusával, hosszú, kitelt becőivel. Télállósága tavaly is jelesre vizsgázott, amely alapvető feltétele a tavaszi erős és egészséges állomány további sikeres fejlődésének. Közepes termőhelyi adottságok között is kiválóan megállja a helyét, de kiemelkedő terméspotenciálját a jó termőhelyi adottságok között tudja igazán megmutatni. Betegségekkel szembeni ellenállósága átlagon felüli és a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben is rezisztens. Magas olaj- és alacsony glükozinát tartalommal rendelkezik. Sikeres európai kísérleteket követően idehaza a 2021-es fejlesztői kísérleteinkben átlagosan 4,7 t/ha eredménnyel zárt.

 

sy-floretta-kiserlet-v2

1. ábra – SY Floretta terméseredménye (Syngenta fejlesztői kísérletek, 2021. Magyarország, 8 hely)

 

Kijelenthetjük tehát, hogy egy olyan hibrid érkezett termelőink kezébe, mely az intenzív termesztési körülményekre kiválóan reagál rekordtermésével, de a stresszes területeken is biztonsággal megállja a helyét.

 

sy-floretta-kep

1. kép – SY Floretta – a kimagasló termés záloga

 

sy-glorietta

 

Az SY Glorietta már ismert név a hazai termelők körében, hiszen 2021-ben már széles körben vetették az ország minden termesztési körzetében. Kiemelkedő termésstabilitással, valamint terméspotenciállal rendelkező hibridrepcénk, amely Magyarországon a fejlesztői kísérleteinkben 2020-as és 2021-es években 4,7 tonna termésátlagot produkált.

 

sy-glorietta-kiserlet-v2

2. ábra – SY Glorietta terméseredménye (Syngenta fejlesztői kísérletek, 2020-2021. Magyarország, 8 hely)

 

Nemesítőink figyelmét kiváló télállóságával és hidegtűrésével hívta fel a hibrid szelekció során. Kezdeti energikus fejlődésének köszönhetően korai vetésre kifejezetten alkalmas. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárba-indulás jellemzi, melynek köszönhetően a késő áprilisi fagyok kevésbé veszélyeztetik. Fómával és szklerotíniával szemben nagyon jó ellenállóságot mutat, és a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben is ellenálló hibrid. Kiváló tápanyagfeltáró képességgel rendelkező hibrid, amely kiemelkedő N-feltáró képességének köszönhetően a talajban lévő tápanyagot nagyon jól hasznosítja.

 

sy-glorietta-kep

2. kép – SY Glorietta – a stabilitás zászlóvivője

 

A Syngenta idei hibridajánlatában továbbra is elérhetőek az Aganos és a Bluestar repcehibridek, melyek az elmúlt években termésstabiltásuk, valamint alacsony pergési hajlamuk miatt méltán kedvelt hibridek a hazai repcetermesztőink körében.

Bővebb információk repcehibrideinkről ide kattintva!

sy-repcehibrid-ajanlat
3. ábra – A Syngenta repcehibrid ajánlatában minden termelő megtalálja az igényének leginkább megfelelő hibridet.

 

Rátérve a másik sarkalatos pontra, azaz a növényvédelemre, kiemelnénk, hogy a repce őszi gombaölő szeres növényvédelme során két fontos célnak kell szem előtt lennie. Az első, hogy megakadályozzuk vagy sikeresen kontrolláljuk a fómás levélfoltosság- és szárrák fertőzését (Phoma lingam), mely a repce teljes tenyészidőszaka alatt fertőzheti az állományt. A második, hogy kellően fejlett, rozettás, 10-12 mm-es gyökérnyaki átmérővel rendelkező állomány menjen a téli hónapokba. Ennek eléréséhez a Toprex készítményünk kiváló megoldás 0,3-0,5 l/ha dózisban, 4-6 leveles állományban kijuttatva. Amennyiben hosszúra nyúlik az ősz és ehhez enyhe, csapadékos időjárás társul, fennállhat a mai intenzíven növekedő hibridek esetében a szárbaindulás és a későbbi kifagyás veszélye. Ekkor második őszi kezelésre is szükség lehet, ehhez kiváló választás a Magnello, amely kezelés után csökkenti a növénymagasságot, gátolja a megdőlést, serkenti a növények oldalelágazásainak kifejlődését, amely az elvárt terméshozam szempontjából kiemelkedően fontos. További védelmet biztosít a fómás betegség tavasszal fellépő szártövi fertőzéseivel szemben, és preventív védelmet biztosít fehérpenészes rothadással szemben. Később, virágzás kezdetekor javasoljuk kijuttatni az Amistar Sun termékünket 0,8-1,0 l/ha dózisban. A fő kórokozó célszervezetek a fehérpenészes rothadás, fómás levélfoltosság- és szárrák, a repce alternáriás betegsége amelyek ellen az Amistar Sun kiváló hatákonysággal rendelkezik. Az említett növekedés-szabályozó és gombaölő szereink ősszel és tavasszal betelepedő rovarkártevőkkel szemben Karate Zeon 5 CS és Monospel 24 EW-vel keverhetőek, így tankkeverékben kijuttathatóak.

 

repce-foma

3. kép: Fómás levélfoltosság tünete a kórokozó piknídiumaival (fotó: Boros Szilárd, 2022)

 

Növényvédőszereinkről bővebben itt olvashat.

További információkért keresse területi képviselőinket vagy látogasson el weboldalunkra.

 

Szerzők:
Asbóth András
Vetőmag fejlesztőmérnök, repce és kalászosok
Boros Szilárd
Növényvédelmi fejlesztőmérnök, fungicidek

syngenta_logo.svg