MENÜ

Tudományos kutatások igazolják: így érdemes kezelni a kukoricát

2022.03.29.

Új, ingyenesen letölthető kiadvánnyal jelentkezett a Natur Agro Hungária.

 

A hazai mezőgazdasági gyakorlatban a kukorica esetében azonban kevésbé elterjedt gyakorlat az állomány lombtrágyázása, mivel a növényvédelmi kezelés gyakorta kimerül egy korai gyomirtásban, és ha van is újabb kezelés a vegetációs időszakban, sokan úgy gondolják, az egyszeri lombtrágyázás nem hozna érdemi eredményt.

A fenti - hibás - gondolatmenetet cáfolják a kutatás-fejlesztési tevékenységünkre épülő kísérleti szakágunk által végzett szántóföldi összehasonlító kísérleteink, valamint éveken keresztül, szakmai intézményekkel közösen végzett tudományos kutatásaink.

A kukorica nagy levélfelülete ugyanis lehetővé teszi a hatékony kezelést, csak a megfelelő hatásfokú készítményeket kell megtalálni hozzá. A Natur Agro Hungária Kft. kísérletei bebizonyították, hogy a cég által forgalmazott termékek, vagyis a Natur Plasma T koncentrált, élő algás biostimulátor, a 13 tápelemet tartalmazó Natur Active komplex lombtrágya és a célozott kezelésekhez felhasználható, egy-egy tápelemet megnövelt dózisban tartalmazó Mono-adalékok alkalmazása kukorica kultúrában megtérülő beruházás.

Az új, ingyenesen letölthető kiadványban részletesen olvashat az elvégzett kutatásokról, a kezelések eredményeiről.

Miről olvashat a kiadványban?

  • A Debreceni Egyetem és a Natur Agro Hungária Kft. között létrejött együttműködés keretében 2018 óta állítanak be mezoparcellás kísérleteket a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepen, kiváló kukoricahibrideken tesztelve a technológiát. 4 év tudományos eredményei igazolják: a megfelelő időben és fenológiai fázisokban kijuttatott biostimulátor- és lombtrágyás kezelés pozitív hatással van a terméshozamra.
  • Egy három éven át tartó kísérletsorozatban az ország számos pontján, összesen 182 helyszínen vizsgálták, hogy a lombkezelés által elért terméstöbbletekkel összefüggésben tapasztalható-e az aflatoxin szintjének csökkenése is. A technológia alkalmazásával minimalizálni lehet a takarmány alapanyagok mikotoxin szennyezettségét, ami nagyobb hozamokat és jobb minőségű termékeket eredményezhet.

A cég fejlesztőmérnökei a kutatóintézetekkel és egyetemekkel közösen végzett tudományos munkát évek óta a termelőknél folytatják, további tesztekkel. Rendszerint egytényezős összehasonlító kísérleteket végeznek, melyek során egy adott kezeléstípus, és egy kezeletlen kontroll terület eredményeit vetik össze. A kiadványunkban válogatást közölnek az elmúlt évek legtanulságosabb kukorica kultúrában végzett kísérleteiből.

 

naturagro-20220328-kep_02

KIADVÁNY LETÖLTÉSE