MENÜ

Új korszak kezdődik a Noacknál

2021.04.08.

2021. március 18. – A közép- és kelet-európai térségben történő terjeszkedése céljából a Barentz International a múlt hónapban bejelentette, hogy többségi részesedést szerez az 1980-ban alapított bécsi székhelyű Noack Group-ban – az állati takarmányozási alapanyagok speciális forgalmazójában.

 

A 60 millió euro éves forgalmú, és hozzávetőlegesen 130 alkalmazottal rendelkező Noack előnyössége a jelenléte Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában. A szomszédos országokban, például Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Moldvában a Noack együttműködik a helyi partnerekkel.

A Noack segíti a Barentz-t a közép- és kelet-európai terjeszkedésben, és az együttműködés várhatóan sok új területet nyit meg mindkét fél számára.

Bár az ügylet véglegesítése még várja a monopóliumellenes hatóság jóváhagyását, amely várhatóan négy-hat hétig tart, a Barentz és a Noack először meghatározza az együttműködés területeit és megosztja az ismereteket, mielőtt a gyakorlatban is elkezdené az együttműködést. Herbert Völkerer, a Noack vezérigazgatója és Tim Lemeer, a Barentz takarmány üzletágért felelős alelnöke örömmel osztják meg elképzeléseik egy részét a közép- és kelet-európai piaci potenciálról és partnerségük hátteréről.

A közép- és kelet-európai régió minden országának természetesen megvannak a sajátosságai. Vannak olyan magas növekedési piacok, mint Lengyelország (11,5 millió tonna keveréktakarmány-előállítás 2019-ben, a FEFAC adatai szerint), és vannak olyan piacok is, amelyek kisebb méretűek, így a növekedési lehetőségek korlátozottabbak lehetnek, különösen azokban az országokban, amelyek nem az EU tagállamai. Hasonlóképpen, néhány országban kisebb az állattenyésztés, vagy a gazdasági növekedés szempontjából elmaradtak történelmi és politikai okokból. Az ipari takarmánytermelés bizonyos területeken alacsony lehet, mivel továbbra is nagy számú háztáji gazdálkodó van, és kevésbé korszerű vagy professzionális technológiák vannak. Továbbá, az egyes országokon belül vannak regionális különbségek is.

Tim Lemeer így kommentálta: „Összességében a takarmány- és állattenyésztési ipar növekedése a régióban folyamatos és progresszív. Egyes piacokon a növekedés még Nyugat-Európát is felülmúlja. Lengyelország ma az egyik legnagyobb takarmánygyártó Európában, és hasonló növekedési trendeket észlelnek más országokban is. A közép-kelet-európai régió egyre inkább a kiegyensúlyozott étrendre és a kiváló minőségű összetevőkre összpontosít. Ez jónak ígérkezik.

 

tim-lemeer herbert-völkerer
Tim Lemeer
Vice President Animal Nutrition
Barentz International
Herbert Völkerer
CEO
Noack Group

         

A Noack-ba történő beruházás előtt a Barentz jó tapasztalatokat szerzett Közép- és Kelet-Európában, és tovább akart terjeszkedni a régióban.

„Irodáink már voltak az országok többségében, de főleg az élelmiszer- és a gyógyszeriparban vagyunk jelen, és a takarmányokat illetően nem alakult ki a kívánt piaci eredmény. Kapcsolatban álltunk a régió húsintegrátoraival, és takarmány-adalékanyagaink már utat találtak ezekben az országokban, de a logisztika nem volt olyan optimális, mint azt szerettük volna “– monda Lemeer. „főleg kommoditizáltabb termékeinket árultuk. Nehezebb volt értékesíteni specialitásainkat.”

“Megállapítottuk a partnerség szükségességét. Tehát Noack logikus és természetes lépés volt számunkra, és 2020 elején elkezdtük az együttműködési megbeszéléseket” - tette hozzá.

A Noack-kal való új együttműködés a Barentz „2025-ig tartó Üzleti terv” stratégiájába illeszkedik.

A terv lényegét tekintve Lemeer elmondta: „Az állati takarmányozási különlegességekre való áttérés továbbra is a hangsúlyunk, valamint a növekvő vásárlói intimitás. Többet akarunk szállítani, mint az általános alapanyagok és adalékanyagok. Az állateledel szintén nagy növekedési terület számunkra. Továbbá, arra törekszünk, hogy további lehetőségeket találjunk a Barentz-csopornak. A 2025-ig tartó stratégiának megfelelően fontolóra vehetjük a speciális takarmány területén, vagy esetleg az állateledel szektorban történő felvásárlásokat. "

Noack szemszögéből nézve a Barentz-szel való partnerség segít megszilárdítani piaci helyzetüket Közép- és Kelet-Európában, és megnyitni az ajtókat az új piacok előtt.

Herbert Völkerer elmondta: „Az évek során jól megértettük a közép- és kelet-európai régiót. Például régebben ez a régió elsősorban baromfi- és sertéstermeléséről volt ismert. A tejelő szarvasmarhák piaca azonban egyre növekvő tényezővé vált, mivel a tej és tejtermékek fogyasztása az átlagos jövedelem növekedésével párhuzamosan nőtt. Cégünk megalakulása óta a Noack tartós kapcsolatokat hozott létre az ügyfelekkel és a beszállítókkal, segítve ezzel a szilárd piaci jelenlétet. "

Völkerer szerint azonban a további terjeszkedéshez alapvető volt a megfelelő gondolkodású partner keresése.

„Még nem volt megfelelő a méretünk ahhoz, hogy eljátszhassuk azt a nemzetközi szerepet, amelyet szeretnénk. A Noack egy hasonló jellegű, vállalkozói szemléletű partnert keresett, aki megértette a helyi ügyfélkapcsolatokat és speciális termékek iránti igényt. A takarmány forgalmazási üzletág meglehetősen összetett és sok termékre kiterjed, és stabil szállítókra és kapcsolatokra kell alapozni. "

„Most valóban kibővíthetjük üzleti tevékenységünket új termékekkel. A partnerség lehetővé teszi a Noack számára, hogy tovább javítsa a logisztikát és a költségeket, ami viszont a terjesztés hatékonyságához és az ügyfelek számára további pénzügyi előnyökhöz vezethet”- tette hozzá.

Völkerer folytatta, hogy Noack elsősorban a takarmány-adalékokra és az állat-egészségügyi diagnosztikára összpontosított, és cége az élelmiszer-adalékanyagok forgalmazásának lehetőségeit kereste, hogy növelje jelenlétét a teljes élelmiszerláncban.

"A múltban Brenntag keresett meg minket, azonban rájöttünk, hogy Barentz filozófiája jobban illik hozzánk" - mondta. „Most, hogy együttműködünk, és az állati takarmányozási termékek mellett hozzáférünk egy élelmiszer-adalékanyag-portfólióhoz is, míg ők hozzáférnek az állatorvosi diagnosztikai tevékenységünkhöz. Az új piacokon együtt bővítjük termékválasztékunkat. ”

Völkerer és Lemeer a Barentz és a Noack takarmányozási termékportfólióját kiegészítőnek tekintik. Arra a kérdésre, hogy lehetnek-e átfedések egyes termékek és beszállítók között, azt válaszolták, hogy alig van termékátfedés.

"Beszállítóink, például vitamin- és aminosav gyártók, de több speciális területi igazgató is jól reagált már a hírre" - mondta Lemeer.

„Biztosítani fogjuk, hogy a szállítókkal kötött keretek és megállapodások változatlanok maradjanak. És bízunk benne, hogy minden beszállítónkat a jövőben is képviselhetjük” - hangsúlyozta.

Völkerer hozzátette: „A Noack beszállítói elégedettek a partnerséggel és várják a lehetőségeket más országokban. A Barentz-Noack kombináció akár az új szállítói / vevői megállapodások előtt is kinyithatja az ajtókat. Nagyobbak leszünk, és még előnyösebben, versenyképesebben tudjuk beszerezni a termékeket. ”

Figyelembe véve a jelenlegi disztribúciós piaci légkört, amely még mindig küzd az ellátási lánc megszakadásával, főleg Kínából és az tengeri fuvardíjak ebből eredő emelkedéséről az elmúlt hónapokban, Lemeer és Völkerer határozottan állítják, hogy a jó kapcsolatokkal, ellátási lánc képességekkel, jó tervezéssel és versenyképes árakkal rendelkező vállalatok rugalmasabbak voltak.

Lemeer számára a jelenlegi zavarok még hangsúlyosabbá tették forgalmazó vállalatok közötti különbségeket.

„Barentz egyetlen késést sem tapasztalt a globális világjárvány 2019 decemberi kezdete óta. Évente 1500 takarmány terméket tartalmazó konténert szállítunk Kínából. Jó fuvardíjakat kötöttünk, és nem spot alapon vásárolnunk konténereket”- mondta.

„Európában Noacknak sok tapasztalata van az egyes országok közötti közúti szállításáról. A mennyiségünk nagy részét teherautók szállítják, és jó árakat is kötöttünk”- érvelt Völkerer is. "Most a Barentz-szel még vonzóbb ajánlatunk lesz."

 

Forrás: Feedinfo