MENÜ

Védekezés a vetésfehérítő bogarak ellen

2019.04.16.

Corteva AgriScience™ Hírek - Április

 

2019 Április
 
Védekezés a vetésfehérítő bogarak ellen
A március végi-április eleji nap közben tapasztalható 10 °C fok feletti léghőmérsekletnek köszönhetően megjelentek a gabonatáblákon a vetésfehérítő bogarak imágói. Jellegzetes kárképük, hogy a levél felső bőrszövetét és a parenchimát keskeny sávokban kirágják, majd azt át is rágják. Érdemes már a betelepülő felnőtt egyedek ellen is védekezni, mert ennek elmulasztása esetén akár komoly terméskieséssel is számolhatunk.
 
A védekezés napos, meleg időben viszonylag könnyű feladat, a jól elérhető helyen tartózkodó rovarok ellen. Hűvös, szeles időben azonban a talaj közelébe húzódó kártevőket nehéz „elérni”. 
 
A Nurelle™-D rovarölő szer hideg időben is hatékony és gázosodó hatással is rendelkezik, így kíváló megoldást nyújt a vetésfehérítők imágói és lárvái ellen.
 
A korai betegségek elleni védelem kalászosokban
Az jelenlegi áprilisi időjárás kedvező körülményeket teremtett a kora levél- és szártő betegségek kialakulásához a kalászos gabonákban. Az ország déli megyéiben több helyen észleltek sárga rozsda és lisztharmat tüneteket.
 
A Wirtuoz® egy három hatóanyagú gombaölő szer, amely a kalászosok legfontosabb kórokozói (mind a levél-, mind a kalászbetegségek) ellen egyaránt hatékony. Korai kijuttatása védelmet nyújt a lombozatot és a szárat a tavaszi hónapokban fertőző betegségek (pl.: lisztharmat, sárgarozsda, pirenofórás levélfoltosság, szeptória, szártőbetegségek) ellen. A kezelést preventíven, akár gyomirtással egy menetben, kell elvégezni, vagy a fertőzés igen korai szakaszában, amikor az első tünetek megjelennek a leveleken.
 
További aktualitások
Corteva Clearfield® Plus napraforgó technológiai csomag 5 hektárra
 
Szándéknyilatkozattal elérhető a Clearfield ® Plus technológiai kedvezmény: 17 500 Ft / csomag (5 ha)
A kedvezmény az alábbiak szerint tevődik össze:
  • 10 000 Ft / 2 zsák P64LP140 napraforgó vetőmag
  • 7 500 Ft / (10 L Relay® + 5 L Encarit®)
Érvényes minimum 2 zsák P64LP140 vetőmag, valamint 10 L Relay® + 5 L Encarit® gyomirtó szerek megvásárlását igazoló dokumentum bemutatása esetén.
 
A szándéknyilatkozatokat (növényvédőszer és vetőmag) kérje értékesítő kollégáinktól!
 
Megoldás a kalászosok nehezen irtható gyomnövényei ellen
 
A kétszikű gyomokkal fertőzött búza fejlődése lelassul, rosszabbul bokrosodik, a termése jelentősen csökken, és nehezebbé válik a betakarítása.
 
A Colombus™ EC  gyomirtó szer rugalmasan felhasználható kalászosokban a zászlóslevél megjelenéséig és hatékony a fejlett kétszikű gyomok ellen (mezei acat, ragadós galaj, szikfű fajok, apró szulák).
 
Szerzőink
 
Perényi József
Perényi József
Fejlesztő mérnök
Email: jperenyi@dow.com
Telefon: +3656513727
 
Perényi József
Dr. Piukovics László
Vetőmag Termékmenedzser
Email: laszlo.piukovics@pioneer.com
Telefon: +3623447400
 
 
Papp Zoltán
Papp Zoltán
Herbicid Termékmenedzser
Email: z.papp@dow.com
Telefon: +3623509400