2024. április 27. szombat Zita
Itt vannak a friss számok: durva, ami a napraforgóval történt Békés megyében

Itt vannak a friss számok: durva, ami a napraforgóval történt Békés megyében

MTI
Elkezdődött a napraforgó és a kukorica betakarítása Békés vármegyében, a terméseredmények elmaradnak a várttól - hangzott el a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság keddi ülésén.

Napraforgót csaknem 85 ezer hektáron vetettek, a terület 85 százalékának betakarítása után a termésátlag 2,8 tonna hektáronként. A minőséggel vannak problémák, az olajtartalom nem a legjobb - közölte az ülésen Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára. A kukoricának még csak a 10 százalékát takarították be a csaknem 68 ezer hektárról, eddig 38,7 ezer tonna termést arattak le. A terméseredmények elmaradnak a várttól, főleg az augusztus végi nagy meleg miatt. A szakemberek szerint az 5,7 tonnás termésátlag növekedni fog a betakarítás előrehaladtával.

Elkezdődött az őszi kultúrák vetése is, káposztarepcét 10 500 hektárra terveznek vetni (2021-ben 16 ezer hektáron termett), a munka 95 százalékával már végeztek is a gazdák. Az ülésen elhangzott, a kalászos vetésterületek 15-20 százalékkal csökkenni fognak. A szakemberek szerint a jelenlegi talajelőkészítési szabályozási rendszer "ellentmond minden szakmai tapasztalatnak". A napraforgó felvásárlási ára jelenleg tonnánként 109-115 ezer; a kukoricáé 52-56 ezer forint között mozog. Az ülésen elhangzottak szerint a raktározással kapcsolatban várhatóan lesznek problémák.

Brlázs Róbert, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke a gazdálkodókat érintő problémákról szólva egyebek közt arról beszélt, hogy a nagyrészt tavaly behozott ukrán gabona elfoglalta a helyi tárolókapacitás jó részét, emellett a búza ára a tavalyi árszinthez képest felére, a 2005-2006-os szintre esett vissza. A kisebb gazdálkodók - tárolókapacitás híján - rákényszerülnek, hogy önköltségi áron, vagy az alatt értékesítsék a terményüket. A tavalyi katasztrofális év veszteségeit kifizetni így esélyük sincs - tette hozzá. Véleménye szerint a következő öt év nagy kihívás elé állítja a gazdákat. Az ülésen elhangzott, hogy megjelent a rendelet az ukrán import miatti károk kompenzálásáról, a támogatási kérelmet október 1. és október 15. között lehet benyújtani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!