Megérkezett a segítség a magyar gazdáknak: már sokan lecsaptak rá

Megérkezett a segítség a magyar gazdáknak: már sokan lecsaptak rá

agrarszektor.hu
2023. október 2-án indult el az Agrár Széchenyi Kártya MAX+, amelyhez a kormány többlet kamattámogatást biztosít. A termék az agrárvállalkozások körében rendkívül népszerű, jelenleg több, mint 2 000 ügyfélkérelem van feldolgozás alatt a bankoknál, nagyságrendileg 63 milliárd forint értékben. 

Az agrárium a háború sújtotta nehéz gazdasági helyzetben különösen fontos ágazat mind nemzetgazdasági, mind pedig élelmiszerbiztonsági szempontból, de jelentős mértékben járul hozzá a magyar vidék népességmegtartó képességének megerősítéséhez és a hazai élelmiszer önellátás megteremtéséhez is. A magas kamatkörnyezetben azonban az agrárvállalkozások is nehezebben jutottak olyan forrásokhoz, amelyek beruházásaik, fejlesztéseik megvalósítását segítették volna - írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

2023. október 2-án indult el a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az Agrárminisztérium és a KAVOSZ Zrt. együttműködésével az Agrár Széchenyi Kártya MAX+, amelyhez a kormány többlet kamattámogatást biztosít. Az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően 5%-os nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre igényelhető. A Konstrukció keretében a hitelszerződések megkötésére 2024. június 29-ig van lehetőség.

Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte, hogy

a termék az agrárvállalkozások körében rendkívül nagy népszerűségnek örvend, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben és a kialakult magas kamatkörnyezetben. Az elmúlt szűk másfél hónap alatt több mint 3 000 agrárvállalkozás érdeklődött a programról és annak igénybevételi feltételeiről. Az ügyfélérdeklődések nagysága meghaladta a 80 milliárd forintot.

Az államtitkár hozzátette, hogy jelenleg több, mint 2 000 ügyfélkérelem van feldolgozás alatt a bankoknál, nagyságrendileg 63 milliárd forint értékben. Emellett 300 olyan agrárvállalkozás is érdeklődött már a termékről, akik ezidáig még nem rendelkeznek semmilyen Agrár Széchenyi Kártya termékkel, ami szintén a fokozott érdeklődésre mutat rá.

A gazdasági növekedés helyreállítását jelentősen akadályozza a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. A magas kamatok egyrészt visszatartják a lakosságot a fogyasztástól, másrészt visszatartják a vállalkozókat, hogy beruházzanak és fejlesszenek, mindez pedig súlyosan roncsolja a versenyképességet és a teljesítményt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!