2024. április 28. vasárnap Valéria
Döntött az EU: erősebb védelem jön a helyi élelmiszereknek

Döntött az EU: erősebb védelem jön a helyi élelmiszereknek

MTI
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén az uniós tagországok agárminiszterei elfogadták a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők és egyéb minőségrendszerek oltalmának mind online, mind offline javításáról, valamint a földrajzi árujelzők bejegyzési eljárásának egyszerűsítéséről szóló rendeletet. 

A brüsszeli közlemény szerint a rendelet kézzelfogható előnyökkel fog járni a vidéki gazdaság számára, és világszerte segít majd megőrizni az EU gasztronómiai örökségét. A földrajzi árujelzők javított rendszere megerősíti az európai termelői csoportok szerepét azzal, hogy hatáskörökkel és felelősségi körökkel ruházzák fel őket a földrajzi árujelzőik kezeléséhez. Így képviselhetik például tagjaikat a szellemitulajdon-jogok érvényesítésével foglalkozó hálózatokban. A tagállamoknak lehetőségük nyílik arra, hogy termelői csoportokat elismert termelői csoportoknak minősítsenek, amelyek kizárólagos jogokat gyakorolhatnak a földrajzi árujelzővel ellátott termék valamennyi termelője nevében.

A jogszabályi változás végezetül megerősíti az Európai Bizottság szerepét a termékek földrajzi árujelzőként történő bejegyzésére irányuló kérelmek vizsgálatában. A rendelet aláírását, majd kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba - derül ki a közleményből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!