2024. április 27. szombat Zita
Komoly változás a magyar boroknál: erről jó, ha mindenki tud

Komoly változás a magyar boroknál: erről jó, ha mindenki tud

MTI
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) egy uniós előírással összhangban április 1-jén digitális tápértékjelölési rendszert indít a borászati termékekre - jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten. Az Európai Unió a borászati termékek tápértékének és összetevőinek jelölésére vonatkozó rendelet szabályokat megváltoztatta, a módosításokat 2023. december 8. napjától kell a tagállamoknak alkalmazni.

A borászati termékeken többletinformációkat kell feltüntetni, mint például:

  • Tápértékjelölés: energiaérték, zsír-, telítettzsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalom.
  • Adalékanyagok: a borászati eljárásokból adódó adalékanyagok.
  • Összetevők: a felhasznált összetevők.

A változtatások egyértelmű célja a fogyasztók tájékoztatásának javítása és az élelmiszerbiztonság növelése. Nem kötelező minden információt közvetlenül, nyomtatott formában a borászati termék csomagolásának címkéjén feltüntetni, az információkat digitális úton is elérhetővé lehet tenni - írja HNT közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih), és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) közösen kidolgozott egy új, borászati termékekkel kapcsolatos digitális tápértékjelölési rendszert, melyet a HNT a hegyközségi tagok részére, a tagságukhoz kötődően térítésmentesen biztosít. A Winelabel.hu elősegíti az egészségtudatos vásárlást, valamint a borászatok számára is jelentős előnyökkel jár: az egyszerűbb adminisztráció révén csökkenthetik az adminisztratív terheiket, miközben eleget tesznek az EU által előírt tápérték-jelölési kötelezettségnek. Mindezek mellett a rendszer a magyar borászatok versenyképességét erősíti, hiszen az EU-s tagországok közül a leggyorsabban ez a rendszer tud információt biztosítani. 

A digitális jelölésrendszer a termékcímkéken található QR kódok segítségével teszi lehetővé, hogy a fogyasztók közvetlenül online férjenek hozzá a borászati termék részletes tápérték-adatokhoz. A címkén lévő kód beolvasásával a fogyasztó azonnal, online láthatja az adott termék energia-, és tápértéktartalmát, valamint a teljes összetevő-listát és a termékben lévő adalékanyagokat is, akár az EU 27 hivatalos nyelvén. A rendszer 2024. április 1-től válik elérhetővé. Az alkalmazás fejlesztését és fenntartását a HNT végzi, garantálva a mindig naprakész információ biztosítását. A Winelabelkezdeményezés hozzájárul az élelmiszer-biztonság és átláthatóság fokozásához, és támogatja a hazai borászatokat abban, hogy a digitális kor kihívásainak megfelelően alkalmazkodjanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A digitális megoldások felhasználása mellett azonban továbbra is megmarad a hagyományos címkeelemek használata azon borászatok számára, akik a digitális platformokat nem kívánják vagy nem tudják igénybe venni. Az európai uniós előírásokhoz való alkalmazkodás és az új digitális tápértékjelölési rendszer bevezetésével a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ismét bizonyítja elkötelezettségét az innováció, a fogyasztói tudatosság területén és a szolgáltató köztestületi modell mellett. Ez a mostantól térítésmentesen elérhető szolgáltatás a HNT előzetes számításai szerint közel évi fél milliárd forintos értéket jelent a jelenlegi piaci körülmények között, emelte ki Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. A rendszer tovább erősíti a magyar borok minőségének és hitelességének megítélését a nemzetközi piacon. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Agrárminisztériummal közös célja, hogy a szolgáltatást a stratégiai partnerszervezetek részére is biztosítsa a jövőben, amennyiben az uniós jogszabályok ezt lehetővé teszik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!