2024. április 28. vasárnap Valéria
Súlyos gondok vannak a kávéval: durva, ami sokak kedvencével történik

Súlyos gondok vannak a kávéval: durva, ami sokak kedvencével történik

agrarszektor.hu
Nem örülhetnek most a kávéfogyasztók, hiszen a világ legnagyobb robusta kávéfajta exportőre az idén mintegy 20 százalékkal kevesebbet szállít, köszönhetően annak, hogy a termőterületeket súlyos aszály sújtja. Brazíliában azonban három éve egyfolytában emelkedik a termelés, egyre nagyobb piacot hódítanak el Vietnámtól.

Tovább szűkül a presszókávéhoz, de sokkal inkább az instant italokhoz is használt robusta kávéfajta globális kínálata, miután aszály és hőhullám veszélyezteti a termést a világ legnagyobb exportőrénél Vietnámban. A kávétermelő régiókban forróság és szárazság uralkodik. Bár még mindig a száraz évszakban vagyunk, és a jelenlegi időjárás nem szokatlan, figyelemre méltó, hogy a csapadékmennyiség a 10 éves átlag alsó, a hőmérséklet viszont a felső határán van - írja a Világgazdaság a Bloomberg alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A dél-kelet-ázsiai ország a világ legnagyobb robustatermelője, a szélsőséges időjárás miatt viszont egyre több termelő inkább a durián, az avokádó és a maracuja termesztésére áll át, ami a vietnámi kávétermelést megviseli. Az ország kávészövetsége szerint a szeptemberig tartó üzleti évben az export várhatóan 20 százalékkal csökken az egy évvel korábban szállított 1,67 millió tonnához képest. Nguyen Nam Hai, a szövetség elnöke elmondta, hogy véget ért a betakarítás, a termelés pedig akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet az egy évvel korábbi 1,84 millió tonnánál - ez egyébként a duplája a tavaly a novemberben előre jelzett 10 százalékos visszaesésnek. A háttérben az éghajlatváltozás és a beruházások hiánya áll, így egyre több termelő tér át más növények termesztésére. 

A termelés visszaesése hozzájárult ahhoz, hogy a londoni robusta határidős jegyzései az elmúlt évben több mint 50 százalékkal emelkedtek; jelenleg 2008 óta a legmagasabb szinten állnak. A vietnámi árak az egy évvel korábbihoz képest több mint kétszeresére, rekordszintre emelkedtek. Mentőövet dobhat azonban a kávépiacnak Brazília, ahol a Reuters összesítése szerint immár harmadik éve emelkedik majd idén a termelés. Ritka jelenség ez, a kávébabtermésről 144 éve gyűjtött adatok szerint mindössze hetedszer fordulna elő a világ legnagyobb termelőjénél. Pozitív hír az is, hogy a brazilok, akik hagyományosan a csúcsminőségű kávék alapanyagául szolgáló arabica fajtát termesztik, az utóbbi években egyre jobban ráálltak a robustára

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!